HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

De Bucket list

Het nieuwe jaar is weer begonnen en net als iedereen heb ook ik mijn ‘goede’ voornemens. Eén van die voornemens was om wat meer orde in de chaos te scheppen en zo geschiedde.
Bij het schoonmaken van alle spullen die je als fotograaf zo bij elkaar verzamelt in de loop der tijd kwam een voor mij in de vergeethoek geraakt lijstje naar voren.

bucket list
De top van mijn Bucket list. Afstrepen is er niet bij. Aan opmerkingen en aanpassingen geen gebrek Fotograaf: Peter Le Fevre

Dit lijstje kenmerkt zich door de dingen die ik graag zou willen fotograferen. Om het dramatischer te brengen: “Things To See Before I Die”, of populair gezegd een Bucket list van de fotograaf. Ik denk dat elke fotograaf wel zo’n lijstje heeft. En waarom niet? Er zijn zoveel mooie plekken in de wereld. Laten we dat lijstje van mij eens bekijken.

< foto lijstje >

De Aurora Borealis

Ik weet zeker dat heel veel mensen dit natuurfenomeen van het dansende licht op hun lijstje hebben staan. Geladen deeltjes botsen met een enorme snelheid in onze atmosfeer tegen zuurstofatomen en stikstofmoleculen waardoor het licht in diverse kleuren zichtbaar wordt. Eh wacht even… meerdere kleuren? Ik heb hem alleen nog maar in overwegend groen gezien en vastgelegd. Paars, blauw en rood zijn er ook nog. Ik ben bang dat ik hem nog niet van de lijst kan strepen. Daarbij komt dat ook de corona nog ontbreekt in mijn fotografische collectie. Nee, het noorderlicht staat nog nét zo vast op nummer één op mijn lijst als de Bohemian Rhapsody van Queen in de Top 2000.

Aurora Borealis. Overwegend groen. Ik moet zeker nog een keer terug voor de andere kleuren. Fotograaf: Peter Le Fevre

The Big Five

Een ander bekend begrip is ‘the big five’. De aanduiding voor een ‘elite’ groep uit Zuid-Afrika met in de hoofdrollen de olifant, luipaard, buffel, neushoorn en de koning onder de dieren: de leeuw. Check! Deze kan van de lijst af. Of is het fotograferen van deze dieren in een beschermde leefomgeving nu niet echt een uitdaging? I guess not. Hmm, ik laat hem er nog maar even op staan. Ik moet wel bekennen dat de temperaturen in die gebieden mij niet erg aanspreken. Ik heb het niet zo op hitte. Met de klimaatverandering zou het zo maar eens kunnen dat de temperatuur daar aangenamer wordt. Ach, iedereen heeft zo zijn dromen en wensen.

Europese roofdieren

De laatste jaren heb ik met regelmaat Europese bruine beertjes op de foto mogen zetten. Schitterende dieren in een prachtig Finse taiga. Afgewisseld door een veelvraat of een vos. Wat dat betreft zou ‘deze’ van de lijst kunnen, ware het niet dat de doelstelling nog niet gehaald is. De lynx en de wolf ontbreken nog. Alhoewel ik voor de wolf nog wel perspectief zie. Met de recente berichten in de media komt deze rakker mij nu zelf opzoeken. Oké, nu in Vlaanderen. Een beetje uit de koers, maar de wolf maakt zijn opmars. Ik zal hem opwachten.

IJsland

Een ander item op mijn lijst is IJsland. Is het niet fantastisch om in dit ruige landschap het noorderlicht te kunnen fotograferen in combinatie met de weidse landschappen, enorme watervallen met op de achtergrond de Ejafay…, Eyfalafel…, nee, Eyöflippö… eh, die met ijs bedekte stratovulkaan? (Google zelf maar even) Lijkt me geweldig! Ik laat hem op de lijst…

Schotland & Ierland

Gaan we een stukje naar het westen, dan zien we nog twee geweldig mooie landen met een indrukwekkend landschap. Ierland en Schotland hebben ruige landschappen waarbij de verbeelding en mystiek je het hoofd op hol kunnen brengen. Met dramatische luchten en ruïnes, uitgestrekte meren en ruige kustlijnen. Het zijn landen waar je je fantasie de vrije loop kunt laten. Ben er geweest. Misschien moet ik de items wat gaan verfijnen.

Kilchurn Castle. Een van de eerste expedities ondernomen die te vinden is op mijn lijst. Strepen? Nee 🙂 Fotograaf: Peter Le Fevre

De rest van de lijst.

Wanneer ik zo de rest van de lijst afloop, merk ik dat er maar heel weinig dingen zijn die ik van de lijst kan afstrepen. Elke regel op de lijst geeft weer energie om daar de komende tijd mee aan de gang te gaan. Al is het maar organisatorisch. De uitgestrekte bossen in Canada of Lofoten, ruïnes en kastelen in Schotland. Het maken van de plannen is al een stap in de goede richting. Gedurende de tijd dat ik met de lijst bezig ben, merk ik dat hij langer wordt. Er komt meer bij dan dat er af gaat.

En dat is vooral te wijten aan jullie. Ja…jullie! Fotografen op social media die de meest prachtige gebieden laten zien. Mooie idyllische plekken.

Zorgen

Maar er zijn ook plekken op de lijst waar ik me zorgen over maak. De wereld verandert continue en niet iedereen is zo begaan met de natuur op deze wereld. Er zijn zaken die je niet van de lijst hoeft te schrappen. Dat gaat vanzelf… De smeltende ijskappen bijv. of the Great Barrier Reef. En als het aan Trump ligt, hebben we straks ook minder Nationale Parken in Amerika. Ook dieren worden aan de rode lijst toegevoegd of verdwijnen. Dit soort dingen zorgt er wel voor dat je blij moet zijn met wat er is, wat je hebt, wat je voelt. Natuurlijk is het mooi om dingen te bewonderen, te bekijken en vast te leggen, maar het is net zo belangrijk te beseffen hoe wonderlijk, hoe mooi en hoe kwetsbaar het allemaal is.

Uiteindelijk

Na een tijdje aan mijn bucketlist te hebben gewerkt, merk ik dat ik eigenlijk geen afscheid kan nemen van de dingen die er op staan en al wel gezien heb. Is dat een probleem? Nee, ik denk dat het gezond is om het in je gezichtsveld te houden, maar ook te kijken naar de dingen die je ook nog graag wilt doen. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, maar ook complete excursies, reizen of masterclasses. Noem maar op.

De Weerribben. Ook op de lijst. Maar ben ik er klaar mee? Dacht het niet… Fotograaf: Peter Le Fevre

Jezelf verbeteren is al een ongeschreven item op zich. Als je iets van je lijst af zou kunnen strepen, bedenk dan “Kan het niet nog beter? Ben ik wel tevreden? Als ik nu nog eens een andere compositie probeer…”. Probeer fotografisch altijd een stapje verder te komen.

Een bucketlist is mooi, maar zie het als een hulpmiddel om je fotografie te verbeteren en daarmee te genieten van de dingen die je doet. Laat niemand je vertellen wat je wel of niet kan of moet doen. Ook ik niet. Trek lekker je eigen plan, al ben ik wel benieuwd wat jullie top 3 is.

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Wat leuk dat je er naar vraagt wat mijn bucketlist voor 2018 is Peter.
  In plaats van een eigen weg, vernieuwend, mezelf verbeteren etc, heb ik gekozen voor het nauwgezet kopiëren van foto’s van andere Nederlandse natuurfotografen.

  Zo ben ik net terug van de hoge venen, waar ik met de boeken van Theo Bosboom en Michel Lucas onder de arm, hun foto’s heb lopen kopiëren. Heeft me wel twee mooie boeken gekost, want beiden waren niet sneeuwproof waren aan het eind van de dag kleddernat. Waarschijnlijk zijn sommige foto’s daardoor alsnog bijzonder vrije interpretaties van het origineel geworden?

  Zo reis ik binnenkort af naar de Waal met het boek van Andrea onder de arm en ga daar lekker staan zwaaien met de camera.

  Wacht ik op winterse omstandigheden om de witte wereld van Jan Vermeer te kopiëren. Ga ik gedichten schrijven om Ronald Hofmeester na te doen. En alles dubbel belichten ala Loulou.

  Wel jammer dat er ook nog enkele toppers zijn die geen boek hebben uitgebracht. Maar heb nu een nieuwe laptop aangeschaft, dus die kan ook mee het veld in om de ideale compositie van een ander perfect te kopiëren.

  1. Door Peter op 3 februari 2018 om 09:11

   Hej Bert, dit is wel een hele leuke invulling van de bucket list. Ik heb dat ooit eens moeten doen op de fotovakschool. Een reconstructie.
   Het lijkt me vooral zeer leerzaam om te zien en vooral te beleven wat de denkwijze is geweest van de te imiteren fotograaf

   Ik zie je beelden graag tegemoet Bert !!

  2. ben ik ff blij dat ik nog geen boek heb…

 2. Door Zenno op 2 februari 2018 om 15:51

  Op mijn lijstje staat ‘zo weinig mogelijk reizen en een zo klein mogelijke voetafdruk achter telaten’.

  1. Door Peter op 2 februari 2018 om 17:37

   Het is een keuze die iedereen voor zichzelf kan/mag maken.
   Dank voor je reactie.

 3. Door Peter op 2 februari 2018 om 10:19

  Ha Johan, Weet je… Ik mag van de redactie maar 1000 woorden gebruiken. Ze zijn heel streng.
  Ook mijn lijst is vele malen langer 😉 en naar mate ik dit verhaal aan mensen vertel hoor ik nieuwe dingen. Echter ook dingen die ik ook op de lijst heb staan die ik er niet af wil halen omdat ze dan onbedoeld uit mijn gezichtsveld raken ….

  Ach… Met wat er nu allemaal op staat, heb ik aan één mensenleven niet genoeg. Hopelijk reincarneer ik als een steenrijk figuur. Al is het alleen maar om alle verre reizen te kunnen bekostigen.

  We blijven lekker dromen, hopen en … vooral genieten van al het moois…

 4. Op mijn bucketlist? Oh jee… zoveel ruimte heb ik hier niet. Maar vooral wil ik terug naar de plekken waar ik al geweest ben, om nog een keer die ene foto te maken maar met nóg mooier licht of eigenlijk om die geweldige avonturen nóg een keer te mogen beleven!

  Maar ècht op de bucketlist? Blauw noorderlicht, Spitsbergen, Groenland, Alaska, Canada, Schotland (opnieuw), Shetland, Faroer, Falkland, en … en … en …. en…. en…. 🙂

  1. Door Alie Binnekamp op 5 februari 2018 om 22:27

   Haha, is de vriendenloterij iets voor jullie??
   Krijg ik geweldige foto’s te zien en kan “gewoon”
   in Nederland blijven. 😉

   1. Door Peter op 6 februari 2018 om 07:40

    Dag Alie, Ja, dat is helemaal zo gek nog niet 🙂
    We gooien het in de groep…

    1. Ik heb geen vrienden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *