HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

De dinosaurus

Een van mijn fotomaatjes stuurde laatst trots een appje met een prachtige foto van hem die paginagroot was gepubliceerd in een tijdschrift. Na de nodige flauwekul uitgewisseld te hebben, vroeg ik hem wat zo’n foto nou opbrengt tegenwoordig. Niets was het antwoord, ze hebben mijn naam erbij vermeld! Effe checken en inderdaad naast de fraaie foto staat in bijna onleesbare lettertjes iets wat op zijn naam lijkt.

Jeetje zei ik, weet je wel dat zo’n formaat foto 3-4 jaar geleden nog een aardig bedrag opleverde? Toch idioot dat je dat nu gratis weggeeft. De sfeer op de app werd meteen wat grimmiger en eindigde met de opmerking dat ik een dinosaurus was die niet met zijn tijd meeging.

De dinosaurus
Heideblauwtje 1 Fotograaf: Bert Faber

 

Vanuit de niet Dino blik ook een andere kant, het gaat om een uitgave van een van Nederlands grootste natuurbeschermingsorganisaties, waarbij je dan mag hopen dat het geld wat zij vroeger uitgaven aan het kopen van beeldmateriaal, nu wordt uitgegeven aan natuurbescherming.

Heideblauwtje 2 Fotograaf: Bert Faber

Mede Dino’s

Een rondje sociale media leert mij dat mijn generatiegenoten en ouder het er inderdaad vaak wel moeilijk mee hebben. De jaarlijkse discussie bijvoorbeeld over het wel of niet meedoen aan een fotowedstrijd van een bekend natuurtijdschrift waarna je foto’s zomaar gratis overal voor gebruikt kunnen worden. Foto’s die zomaar van je tijdlijn of website gejat worden. Verontwaardigde epistels op Facebook door (on)gelukkigen die door allerlei tijdschriften en bedrijven benaderd worden om gratis fotomateriaal te leveren, etc.

Ja, daar zit je dan als Dino. De laatste sneer die ik van mijn maatje nog meekreeg was, dat een fotograaf die met zijn tijd meegaat ook wel andere manieren weet te vinden om nieuwe kansen te benutten en geld te verdienen.

Heideblauwtje 3 Fotograaf: Bert Faber

Maar euh… Is als Dinosaurus zijnde natuurfotografie dan nog wel leuk?

Als Dino focus je natuurlijk op al het negatieve gedoe wat de hedendaagse natuurfotograaf allemaal te weeg brengt. Ik vraag mij bijvoorbeeld regelmatig af, of de huidige natuurfotograaf een positieve bijdrage levert aan de natuur.

Enkele voorbeelden:

Een terreinbeheerder heeft dit voorjaar een gebied grotendeels afgesloten omdat vorig jaar een idioot op Facebook een oproep heeft gedaan om adders te fotograferen waarbij uiteindelijk ca. 80 fotografen op kwamen draven, die zich niet aan de regels hielden. Dit resulteerde dus in klagende fotografen die het gebied niet meer in mogen, ik denk dan “eigen schuld, dikke bult”.

Heideblauwtje 4 Fotograaf: Bert Faber

Daarentegen is het ook wel weer dubbel om te zien dat een groep “natuurfotografen” lak heeft aan de bordjes “kwetsbaar natuurgebied” en alles vertrapt (o.a. klokjesgentianen) om zeldzame vlinders te fotograferen. Het dubbele zit hem in het feit dat een week later alles plat gemaaid wordt door de terreinbeheerder.

Hoe gezellig zou het vorig jaar geweest zijn op die enkele veldjes met bandheidelibellen? Zouden de struikjes ondertussen weer overeind staan?

Heideblauwtje 5 Fotograaf: Bert Faber

Hoe gezellig is het bij de trending topic van 2018, bij die enkele boom waar je het vliegend hert kan fotograferen?

Bij de edelherten op park de hoge Veluwe is het volgens de berichtgeving in ieder geval minder gezellig. Daar kunnen ze ondertussen de gemiddelde natuurfotograaf wel schieten.

Nog meer negatief gedoe

Daarnaast vraagt deze Dino zich af of natuurfotografen een positieve invloed hebben op elkaar. Zonder daar te diep op te willen ingaan zijn kopieergedrag, afgunst, jaloezie en dat soort negatieve zaken over het algemeen redelijk herkenbaar denk ik.

Heideblauwtje 6 Fotograaf: Bert Faber

Tsja en nu?

Wil je daar als Dinosaurus nog wel bij horen? Met het schaamrood op je kaken uitleggen aan anderen dat je als hobby natuurfotografie hebt? Ermee stoppen? Of je eigen draai er aan geven en toch nieuwe wegen ingaan?

Gelukkig hoef ik als hobbyist niet zoveel en zou ik het kunnen houden bij het schieten van plaatjes puur ter ontspanning en voor mijn eigen plezier. Vorig jaar heb ik voor het eerst projectmatig aan een serie gewerkt en dat heeft me veel voldoening gegeven. Vanwege diverse beslommeringen op privé gebied heb ik dit jaar niet de energie om fotografische verdieping te zoeken en beperk ik me tot het plaatjes schieten voor de fun.

Heideblauwtje 7 Fotograaf: Bert Faber

The reality is you either step into the future, or you become a Dinosaur – M.Shadows

Helaas (of gelukkig) heb ik voor mezelf toch een drive om mezelf te ontwikkelen en creatief te uiten. De plannen, de concepten, het moodboard en ideeën over de uitwerking liggen al grotendeels klaar voor een nieuw project. Voor deze Dino is het een spannende nieuwe weg, waarin creativiteit, gevoelens, fotografie, natuur en het “ik-zijn” gecombineerd worden. En het mooie is, deze Dino doet het puur voor zichzelf en niemand anders. Net zoals alle stappen die er tot nu toe gemaakt zijn.

Heideblauwtje 8 Fotograaf: Bert Faber

En nu jij

Ben ik een Dino als ik vind dat er voor foto’s gewoon betaald moet worden?

Ben ik een Dino als ik vind dat het belang van de natuur boven het belang van mijn foto’s staat?

Ben ik een Dino als ik bezig ben mijn eigen weg te vinden in plaats van alles maar te kopiëren?

Heideblauwtje 9 Fotograaf: Bert Faber

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Zoals je gemerkt hebt hebben de foto’s geen verband met het gezemel hierboven. Dit is waar het voor mij persoonlijk om draait. Hoe kan ik een eenvoudig onderwerp uitdiepen en op verschillende manieren in beeld brengen. Dat is voor mij de kern van fotograferen. Zoals altijd is licht het belangrijkste in de fotografie. Door gebruik te maken van overbelichten, onderbelichten en flitslicht heb ik gepoogd een gevarieerde serie van het heideblauwtje te maken. Toch weer een kleine serie geworden, waar ik veel plezier aan heb beleefd! Zonder speciale ondertitels 😉

Deel dit artikel


26
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Raymond Nies op 2 augustus 2018 om 18:11

  Hoe werkt het dan als een “dino” een foto verkoopt ?
  Is hij aangemeld bij de Kamer van Koophandel, stuurt hij een factuur die aan alle eisen voldoet, heeft hij een boekhouding en betaalt hij belasting?
  Of gaan de inkomsten in een spaarpot voor leuke dingetjes.
  Professionele fotografie betekent ook professioneel zaken doen.
  Van een factuurbedrag van € 100,00 gaan € 21,00 naar de belasting. En volgens mij geldt dit ook voor alle dino’s (en alle pasfotostudios).

  1. Door Bert Faber op 2 augustus 2018 om 18:25

   Hallo Raymond, in mijn geval gaat het inderdaad netjes volgens de officiële methode, kvk, factuur etc. Regelmatig reageren bedrijven heel verbaast. Ze vinden alleen een naamsvermelding heel normaal. Daar doet toch iedereen het voor?

 2. Door R. Nies op 2 augustus 2018 om 18:09

  Hoe werkt het dan als een “dino” een foto verkoopt ?
  Is hij aangemeld bij de Kamer van Koophandel, stuurt hij een factuur die aan alle eisen voldoet, heeft hij een boekhouding en betaalt hij belasting?
  Of gaan de inkomsten in een spaarpot voor leuke dingetjes.
  Professionele fotografie betekent ook professioneel zaken doen.
  Van een factuurbedrag van € 100,00 gaan € 21,00 naar de belasting. En volgens mij geldt dit ook voor alle dino’s (en alle pasfotostudios).

 3. Zeer herkenbaar, en ik moet bekennen dat ik ook een Dino ben… 😮
  Juist deze week heb ik nog een vraag (aanbod?!) afgeslagen om periodiek een foto met artikel aan te gaan leveren, in ruil voor naamsvermelding.
  Ik heb voor mijzelf de grens getrokken bij “de goede doelen”: die mogen op verzoek mijn foto’s gratis gebruiken, zodat ze het zo bespaarde geld aan hun goede doel kunnen besteden. Voor al het andere gebruik vraag ik een (kleine) vergoeding. En het blijkt dat er ook nog steeds bedrijven (en particulieren) zijn die dit ook normaal vinden en wel voor een foto willen betalen 🙂

  Mooie serie foto’s overigens!
  Fijn dat je die zo belangeloos met iedereen deelt, met een heel kleine, makkelijk weg te croppen, naamsvermelding 😛

  1. Door Bert Faber op 27 juli 2018 om 13:57

   Bedankt voor je reactie Wouter. Wat betreft het delen van foto’s. Het meest idiote wat ik tot nu toe meegemaakt heb is dat een in mijn ogen gerenommeerd foto tijdschrift voor hun blog van mijn website foto’s gekopieerd heeft om daar goede sier mee te maken. Alles wat je op internet plaatst kan gebruikt worden. Daar helpt helaas niets tegen. En wat deze foto’s betreft, kijk es op de sociale media, staan honderden gelijksoortige plaatjes, dus wie wil nou uitgerekend die van mij gebruiken? ???

 4. Door Chris Ruijter op 21 juli 2018 om 12:46

  Bert, gelukkig hebben je foto’s nog enigszins een samenhang, want het verhaal gaat zoveel kanten op, daar is geen touw aan vast te knopen! ???

  Antwoord op vraag 1:ja
  Antwoord op vraag 2:nee, hoezo?
  Antwoord op vraag 3:nee, hoezo?

  1. Door Bert Faber op 21 juli 2018 om 13:06

   Heb je ooit een Dinosaurus een verhaal met een richting zien schrijven? Ik ook niet, vandaar deze pretentieloze gratis vulling van de website???

 5. Mooie serie foto’s!

  1. Door Bert Faber op 18 juli 2018 om 21:24

   Ja, gelukkig hebben we de foto’s nog??

 6. Door peter wijn op 17 juli 2018 om 08:57

  Hoeveel tijd stopte je in dit artikel op Natuurfotografie.nl en wat kreeg je er voor terug?

  Als ik me niet vergis, dan is dit één van die dingen waar niet direct geld uit voort komt voor de auteur en de fotograaf(of soms fotografen), maar die je doet uit ‘innerlijke drive’ of voor de ‘spin-off’.

  1. Door Bert Faber op 17 juli 2018 om 09:37

   Je hebt helemaal gelijk Peter. Ik zal geen artikelen meer schrijven voor deze site. Kost inderdaad tijd en krijg er niets voor terug. De enige motivatie om het wel te doen was voor mij om op een andere manier met mijn hobby bezig te zijn en mijn belevenissen af en toe op papier te zetten. Af en toe de vraag te stellen, waar ze we eigenlijk met zijn allen mee bezig? En als ik dan het artikeltje lees over het vlindertje in Limburg, dan weet ik alweer genoeg. Ik geloof ook niet meer dat er iemand zijn gedrag gaat veranderen omdat dat in een column staat geschreven. Dus ook vanuit die kant is het compleet zinloos.

   1. Door peter wijn op 17 juli 2018 om 15:52

    Soms denk ik nog wel eens dat ik wel wat bereik door ergens wat informatie te delen.
    In ieder geval een goed gevoel als 1 persoon het begrepen heeft.

    Ik wens je dat goede gevoel zeker ook bij dit artikel toe. Dank voor je gedachten en de mooie foto’s.

    1. Door Bert Faber op 17 juli 2018 om 20:11

     Dankjewel Peter. De hoop dat er iemand gaat nadenken naar aanleiding van mijn schrijfset heb ik al opgegeven. Scheelt weer, kan ik die tijd aan leuke dingen besteden.

 7. Door Michel op 14 juli 2018 om 09:30

  Als natuurfotografie je beroeps is waarmee je de maandelijkse lasten moet betalen, is het begrijpelijk dat je graag betaald wilt worden als foto’s van jou in een blad worden afgedrukt. Echter de realiteit is dat er heel veel hobby fotografen zijn, die niet afhankelijk zijn van inkomsten uit hun foto’s, die met de hedendaagse apparatuur en technologie hele mooie foto’s maken die nauwelijks of niet meer onder doen voor de foto’s van de professional.
  Deze mensen vinden het een eer dat hun foto in een blad staat.
  Dit in combinatie met het digitale tijdperk waarin je onbeperkt foto’s kunt schieten zonder dat je rolletje van 36 opnamen vol raakt en waar foto’s binnen 2 seconden op internet staan, maakt dat een professionele fotograaf met alleen het publiceren van zijn foto’s nauwelijks meer geld kan verdienen. Dat kun je leuk vinden of niet, maar het is een gegeven.
  En natuurlijk maken veel bladen gretig gebruik van deze manier om gratis foto’s te publiceren, en dat is ook weer begrijpelijk in onze markt economie, waarom zou je gaan betalen als je concurrenten dat niet doen?

  1. Door Bert Faber op 18 juli 2018 om 21:23

   Je hebt gelijk, de markt is zo gegroeid. Het is zoals er nu met fotografie wordt omgegaan. En van de 400.000 natuurfotografen die Nederland rijk is zullen er wellicht 5 zijn die zich kunnen onderscheiden en toch nog geld kunnen verdienen met echt onderscheidende fotografie. De rest loot elkaar achterna met allemaal dezelfde workshops of andere inkomsten bronnen. (bruiloften en partijen). Is dat erg? Wellicht niet en moeten we het maar voor lief nemen, de brei van veel van hetzelfde

  2. Michel, helemaal eens!

   1. Door Bert Faber op 21 juli 2018 om 10:06

    Daar ben ik het niet mee eens ???

 8. Goed artikel Bert met mooie foto’s!

  Ik geef ook wel foto’s gratis aan vrijwilligers die ook maar een artikeltje schrijven voor hun clubblad of zoiets. Voor bladen zoals Roots, Vogels, Natuurfotografie zou wel gewoon betaald moeten worden. Ik ben ook wel steeds meer op mijn hoede voor zogenaamde fotowedstrijden die meer voor het blad opleveren dan voor de fotograaf.

  Ik trap ook (voorzichtig) bermen en grasveldjes plat, maar wetende dat er een week later een kudde schapen of een grasmaaier doorheen gaat die nog veel meer schade aanrichten. Mijn favoriete veldje bij me om de hoek is nu ook een slachtveld nadat eerst de sloten uitgebaggerd zijn en daarna een weekje een kudde schapen gebivakkeerd hebben….

  1. Door Bert Faber op 18 juli 2018 om 21:14

   Met goed verstand je eigen grenzen aanhouden werkt volgens mij het beste. En gezien je kennis van de natuur moet je dat goed lukken Erik

 9. Door Zenno op 13 juli 2018 om 12:22

  Alle drie de punten hebje gelijk,maar wat is een goede reden dat er voor een foto betaald moet worden? Of bijv als door een gratis foto van jou de vlinderstichting van dat geld weer een gebiedje in kan richten.

  1. Door Bert Faber op 18 juli 2018 om 21:11

   Tja toen ik laatst pasfoto’s liet maken wilde ik ook zo de winkel uitlopen. Ik dacht toen ook, 4 foto’s dat hoeft toch niets te kosten?

  2. Door R. Nies op 2 augustus 2018 om 18:07

   Hoe werkt het dan als een “dino” een foto verkoopt ?
   Is hij aangemeld bij de Kamer van Koophandel, stuurt hij een factuur die aan alle eisen voldoet, heeft hij een boekhouding en betaalt hij belasting?
   Of gaan de inkomsten in een spaarpot voor leuke dingetjes.
   Professionele fotografie betekent ook professioneel zaken doen.
   Van een factuurbedrag van € 100,00 gaan € 21,00 naar de belasting. En volgens mij geldt dit ook voor alle dino’s (en alle pasfotostudios).

 10. Tis te hopen dat de fotografische dino’s niet uitsterven!
  Fraaie heideblauwtjesplaten trouwens 🙂
  Groet, Sjors

  1. Door Bert Faber op 18 juli 2018 om 21:09

   Dankjewel Sjors. Ik weet niet of ze uitsterven, maar zie wel dat generatiegenoten andere wegen bewandelen. En daarbij gelukkig lekker genieten zonder nog mee te willen draaien in de vluchtigheid van de huidige tijd

 11. Ik ben ook een dino 🙂

  1. Door Bert Faber op 18 juli 2018 om 21:04

   ? Je bent 10 jaar jonger dan mij. Je wilt toch niet zeggen dat je ook nog bakken vol dia’s thuis hebt staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *