Menu

Onderdeel van Pixfactory

De drie gedaantes van de grove den

Positieve en negatieve geotropie (of gravitropie) zorgen ervoor dat de wortels van onder andere een boom naar beneden groeien (positieve zwaartekracht) en de stam naar boven groeit (negatieve zwaartekracht), zelfs als de boom op een helling staat groeit deze altijd verticaal.

De grove den in conflict met de geotropie?

Op het Nationale Park de Hoge Veluwe hebben Sjoerd Buisman met zijn Dennenwal en David Nash met zijn Divided Oaks getracht de geotropie te doorbreken. Zij wilden de natuur naar hun hand zetten, maar ondanks hun inspanningen nam de natuur toch zelf weer het heft in handen, zoals ook de grove den het doet.

Maar houdt de grove den zich wel strak aan de regels van de geotropie? Twijfelachtig, want als men de diverse gedaantes van de grove den in de natuur nader bekijkt ziet men meerdere uitvoeringen, die een loopje nemen met de negatieve zwaartekracht.

Grove dennen houden zich netjes aan de regels als ze dicht op elkaar in een dennenbos staan, kaarsrecht naar boven en naar het licht groeiend. de ‘grove den’ in de basis. Fotograaf: Willem Mourik

Door verwaaiing van zaden naar open terrein krijgen de grove dennen rondom de ruimte en groeien de takken, vaak laag over de grond, alle kanten op. Breeduit groeiend veranderen ze van gedaante.

grove den
Het is geen grove den meer, maar een ‘vliegden’. Spottende met de geotropie? Fotograaf: Willem Mourik

Maar wat nu als de grove den op een plaats staat, waar de wind veel invloed heeft? In een strijd tussen windkracht en geotropie, is de wind dan de winnaar? Wie weet, maar het gevolg is wel de meest bizarre derde gedaante van de grove den. Noemt men dit dan de ‘kronkelden’?

grove den
Op het Nationale Park de Hoge Veluwe zijn deze grillige vormen ook te bewonderen, maar zoals ze aan de zuidoost kust van Noorwegen voorkomen is wel heel extreem. Fotograaf: Willem Mourik

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: