Menu

Onderdeel van Pixfactory

De echte koekoeksbloem is een sierlijke inheemse plant

De echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi). Fotograaf: Ina Bouhuijzen

De echte koekoeksbloem, is een sierlijke wilde inheemse vaste plant. Met zijn grillig gevormde bloemen behoort hij tot de anjerfamilie. Samen met de boterbloemen, het fluitenkruid en de veldzuring vormt de echte koekoeksbloem een prachtig veldboeket in de natuur.

Waar

De vochtminnende echte koekoeksbloem komt nog algemeen voor in Nederland. De plant is met name te vinden op de natte, voedselarme gras- en hooilanden, langs slootkanten en in moerassige en venige gebieden. Maar door de ontwatering en de bemesting krijgt de echte koekoeksbloem het wel steeds moeilijker en we zien dan ook een gestage achteruitgang in de aantallen van deze schitterende bloem.

Naam

De echte koekoeksbloem – Silene flos-cuculi. Silene komt uit de Griekse mythologie en verwijst naar de bosgod Silenus, maar volgens anderen stamt silene af van het Griekse sialon (speeksel), de plant werd vroeger veel geassocieerd met het koekoekspuug, het karakteristieke schuimnest van veel soorten cicaden, in de bladoksels. Flos-cuculi betekent koekoeksbloem. Feit is: de planten bloeien als de koekoek weer in ons land is en begint te roepen, dus mogelijk is zo de naam ontstaan.

Bloeiwijze

De echte koekoeksbloem wordt bestoven door insecten en is erg in trek bij de hommels. De zaaddozen zijn aan de bovenkant open en bij beweging door de wind verspreiden de zaden zich. De lege zaaddozen zijn prima schuilplaatsen voor allerlei insecten. De plant bloeit in de tweede helft van de lente en het begin van de zomer met roze tot lichtpaarse bloemen. De bloemen zijn sierlijk en grillig gevormd, met prachtig ingesneden blaadjes en geven de plant een vrolijk en rommelig uiterlijk. Soms kom je ook planten met witte bloemen tegen.

De echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) in het wit. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Fotograferen

De prachtige bloemen en zaaddozen van de plant zijn een directe uitnodiging voor het maken van een foto, maar het is wel een uitdaging om deze bijzondere bloemblaadjes mooi op de foto te krijgen. De ranke bloemstengels komen bij de geringste windvlaag in beweging. Het beste gebruik je voor een scherpe foto van de bloem een snelle sluitertijd om zo geringe beweging te voorkomen. Als de bloemblaadjes nog mooi plat liggen, zoals van een verse bloem, is ook met weinig scherptediepte, de bloem wat makkelijker helemaal scherp te krijgen.

De bloemen van de plant sluiten zich ‘s nachts niet, zoals de meeste bloemen wel doen. In de vroege ochtend staat er (meestal) weinig wind en hangen er prachtige dauwdruppeltjes aan de bloemrandjes. Met wat geluk vind je een witte bloem, of een bloem met een slapende hommel. Creëer zachte, vervaagde kleuren en beweging in de foto door met een iets langere sluitertijd en heldere belichting door de vegetatie heen te fotograferen.

De echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) met slapende hommel. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Meer informatie

Meer informatie vind je in dit artikel.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u