Menu

Onderdeel van Pixfactory

De fragiele bosanemoon, een dankbaar fotografie onderwerp in het voorjaar

Bosanemoon, gefotografeerd met een kleine scherptediepte. De focus ligt op slechts 1 bloem. Fotograaf: Yvon van der Laan

Bosanemonen bloeien in de periode eind maart tot eind april/begin mei. Is het in maart al warm, dan bloeien ze zelfs al in de eerste helft van maart. De planten groeien vaak op enigszins vochtige humusrijke, leemachtige/kleiachtige loofbosgrond, maar soms ook in bermen of oevers. De 10 tot 25 cm hoge bosanemonen groeien meestal in grote groepen en soms zijn het er zo veel dat ze de gehele bodem bedekken met een bloementapijt.

Bosanemonen hebben verschillende kleuren. Zo heb je onder andere witte, lila/zacht paarse en gele exemplaren, maar over het algemeen zul je met name de witte en lila/zacht paarse varianten aantreffen in de natuur.

De bosanemoon is best een uitdagend plantje om te fotograferen, maar gelukkig heb je alle tijd om te experimenten want het plantje loopt niet weg.

Enkele tips:

  • Omstandigheden
    Houd rekening met het weer. In de nacht zijn de bloemen gesloten en blijft het overdag koud en bewolkt dan zullen de bloemen zich veelal niet openen. Ze openen zich pas bij warmte en zon.
  • Scherptediepte
    Speel met scherptediepte en leg bijvoorbeeld de scherpte eens op de meeldraden. Gebruik hiervoor een kleine scherptediepte (klein diafragmagetal). Er ontstaat op deze manier een mooie zachte uitstraling. Een kleinere scherptediepte brengt ook rust in de foto omdat storende elementen in de achtergrond hierdoor vervagen.
  • Belichting
    Het is leuk om verschillende belichtingen uit te proberen. Belicht bijvoorbeeld eens onder en verlicht de bloem met een lampje. Pas hierbij wel op dat het wit van de bloemen niet gaat “uitbijten”.
  • Standpunt
    Fotografeer vanaf een laag standpunt met behulp van een laag statief of pittenzak.
  • Diffusieschermpje
    De witte bloemen van de bosanemoon raken snel overbelicht. Gebruik daarom een diffusieschermpje of wit parapluutje om het licht op de bloem te temperen.
  • Focus
    Focus eens op een bloem die afwijkt van de andere bloemen. Bijvoorbeeld een bloem die een andere kleur heeft, hoger is of een andere groeirichting heeft.
  • (Wind)schermpje
    Gebruik eventueel een (wind)schermpje om bewegingsonscherpte door de wind te voorkomen. Ikzelf heb vaak twee witte parapluutjes bij me, waarvan ik 1 als “windscherm” gebruik.
  • Tegenlicht
    Fotograferen met tegenlicht (bij voorkeur als de zon niet te hoog staat) kan sfeerverhogend werken.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u