Menu

Onderdeel van Pixfactory

De fuut creatief op de foto

Na het zien van mooie futenfoto’s op social media, vrijwel altijd gemaakt met een telelens, kwam ik op het idee om een boven/onder water opname te maken. Dit bleek makkelijker gedacht dan gedaan, deze vogels zijn niet eenvoudig te benaderen en mijn opnameafstand zou niet meer dan 60 cm zijn. Bovendien wilde ik ook nog eens graag een opvallende foto maken, bijvoorbeeld in een gracht in Den Haag met eventueel woonboten etc. Een heel wensenlijstje, eigenlijk.
Fuut op het nest

Een goede voorbereiding is het halve werk

Na dagenlang op de fiets in Den Haag rond gereden te hebben kwam ik op een plek terecht bij Madurodam. Deze plek was volledig afgesloten van de weg en ik kon er ongestoord mijn gang gaan. Een bijkomend aspect was dat er om de twintig minuten een tram langs kwam, met om het uur een tram met de tekst: Met de fiets parkeer je altijd voor de deur. Mijn doel was om dat in één shot vast te leggen.

Er zat achter de bomen een fuut op het nest en drie meter verderop een paartje meerkoeten. Het weer was voor de komende dagen ook mooi, met veel zon dus flink in de zonnebrandolie en een hoed op. Ik trok mijn droogpak aan, want je weet maar nooit wat er in de gracht ronddrijft.

De eerste dag rond twaalf uur ben ik het water in gegaan en ben er tot een uur of vier gebleven. Alleen maar op afstand blijven en telkens stukje bij beetje naar voren om de fuut aan mij te laten wennen. Ze ging flink te keer, maar bleef gelukkig op het nest zitten. Het is niet de bedoeling dat je het broeden verstoort. Ik heb deze dag bijna niet gefotografeerd.

Steeds makkelijker

De volgende dag ben ik om 11 uur te water gegaan en zowel de fuut als de meerkoeten waren binnen vijf minuten rustig. Langzaam kon ik vlotter dichterbij komen dan de dag ervoor. Tegen twee uur met de zon links van opzij ben ik gaan fotograferen. Hopende dat de fuut in de camera zou kijken als de tram voorbij zou komen. Maar helaas, er werd iedere keer door de tram een irritante piep geproduceerd door de bocht die hij moest nemen en daar reageerde de fuut direct op. Heb drie keer de kans gehad om deze foto te maken, het is me twee keer goed gelukt.

Fuut, meerkoeten op het nest
Meerkoeten op het nest.

Tevreden

Aan het eind van de middag heb ik nog één poging gewaagd om de meerkoeten vast te leggen. Omdat de meerkoeten van het nest afgingen ben ik er mee gestopt. De dag erna gingen bij het te water gaan de vogels direct van het nest af. Ik ben gelijk gestopt omdat ik zeer tevreden was met het eerste resultaat. Je probeert het wel, maar je kunt niet alles hebben…

Een half jaar later leverde ik een portfolio van half-half-opnamen voor het Nederlandse National Geographic Magazine. En daarin prijkte ook ‘mijn’ fuut!

3 reacties

 1. Eens met Menno. Meer dan de Fuut, werden de meerkoeten verstoord, want die gingen op een gegeven moment al bij het te water gaan van het nest af. Je had dus eerder moeten stoppen of er niet aan moeten beginnen.
  Overigens wel goed dat je precies vertelt hoe je het gedaan hebt, want dan kunnen anderen leren dat het op die manier niet moet.

  Jan.

 2. Hoi Peter, mooi verhaal, maar toch, begrijp ik dus goed dat jij, om eens een fuut vanuit een ander perspectief op de foto te zeeten, het risico nam dat je het nest zou kunnen verstoren? Want verstoren deed je, anders ging de fuut niet te keer. Ook, jij weet misschien de grenzen, maar met zo’n foto wordt de hebberigheid van een heleboel “ik ook” fotografen aangewakkerd en die zijn waarschijnlijk net wat minder geduldig dan jij. Zou een interessante discussie kunnen zijn, ondertussen zet ik toch wel mijn vraagtekens bij deze foto… Hoe mooi die ook gelukt is, ondanks het ietwat harde licht boven het water.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

 1. Eens met Menno. Meer dan de Fuut, werden de meerkoeten verstoord, want die gingen op een gegeven moment al bij het te water gaan van het nest af. Je had dus eerder moeten stoppen of er niet aan moeten beginnen.
  Overigens wel goed dat je precies vertelt hoe je het gedaan hebt, want dan kunnen anderen leren dat het op die manier niet moet.

  Jan.

 2. Hoi Peter, mooi verhaal, maar toch, begrijp ik dus goed dat jij, om eens een fuut vanuit een ander perspectief op de foto te zeeten, het risico nam dat je het nest zou kunnen verstoren? Want verstoren deed je, anders ging de fuut niet te keer. Ook, jij weet misschien de grenzen, maar met zo’n foto wordt de hebberigheid van een heleboel “ik ook” fotografen aangewakkerd en die zijn waarschijnlijk net wat minder geduldig dan jij. Zou een interessante discussie kunnen zijn, ondertussen zet ik toch wel mijn vraagtekens bij deze foto… Hoe mooi die ook gelukt is, ondanks het ietwat harde licht boven het water.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: