Menu

Onderdeel van Pixfactory

De grootste wipmolen van Nederland

De grootste wipmolen van Nederland staat in het Noord Brabantse Land van Heusden en Altena: de Noordeveldse Molen. Een prachtige molen in een evenzo prachtige, maar vooral uniek natuurgebied. Een combinatie die voor zowel de landschaps- als de natuurfotograaf heel veel fotokansen biedt.
De Noordeveldse Molen in een kleurrijk decor. Fotograaf: Hans Brongers

Het Land van Heusden

Het Land van Heusden en Altena, gelegen in het Noordelijkste deel van Noord-Brabant wordt omringd door de rivieren de Merwede, de Afgedamde Maas, de Bergsche Maas en het Natuurgebied de Biesbosch. Het is daarmee een echt Rivierenland met een grienden en natte hooilanden. Dit landschap wordt dan ook gekenmerkt als een écht Hollands landschap. Een binnendijks polderlandschap waar de Hollandse molen niet in ontbreekt.

Het silhouet van de molen tekent zich mooi af tegen de hemel tijdens het blauwe uurtje. Fotograaf: Hans Brongers

Voor dag en dauw

Het is april, vier uur in de ochtend en de wekker gaat. Het is een van die vele ochtenden dat ik voor dag en dauw op sta om te gaan fotograferen. Met twee van mijn fotomaatjes heb ik een uur later afgesproken op de carpoolplaats langs de A27. Vandaar rijden wij achter elkaar aan naar het Noord Brabantse plaatsje Dussen. Niet ver van dit plaatsje staat een van mijn geliefde molens; de Noordeveldse Molen. Een prachtige poldermolen die ik al talloze malen heb gefotografeerd.

Verschillende zichtlijnen leiden het oog naar de molen. Fotograaf: Hans Brongers

Waterwipmolen

De Noordeveldse Molen is een zogenaamde waterwipmolen of kortweg wipmolen. Een molen waarbij het gehele molenhuis, inclusief de staart, is geplaatst op een draaibare koker. Deze koker wordt omsloten door pyramidevormige ondertoren. Bij de grotere wipmolens is de ondertoren veelal ook een woonhuis. De lengte van de twee wieken van de Noordeveldse Molen bij elkaar (het gevlucht) is ruim 27 meter. Daarmee is de Noordeveldse Molen de grootste wipmolen in Nederland. De molen werd in 1795 gebouwd nadat een voorganger was afgebrand. De molen zorgde samen met nog enkele andere wipmolens tot 1964 voor de bemaling van polder Noordeveld. In 1992 brandde de molen opnieuw af en werd opnieuw opgebouwd. Dankzij de renovatie en het aanleggen van een rondmaalcircuit, draait het schoepenrad weer regelmatig.

De Noordeveldse Molen ook op een winterse ochtend de moeite van het fotograferen waard. Fotograaf: Hans Brongers

Ochtendnevel

Enkele minuten na het afgesproken tijdstip vertrekken wij van de carpoolplaats. Wij zijn alle drie een beetje gespannen in de auto gestapt. Er is namelijk nevel vanmorgen voorspeld en dat levert tenslotte extra mooie, mystieke beelden op. De voorspelling komt uit. Enkele kilometers verder verschijnen er nevelflarden in het licht van mijn koplampen.

Na een klein halfuur rijden arriveren wij bij de Noordeveldse Molen. Wij rijden het weggetje (Kornpad) in, langs de boerderij en de molen totdat wij niet verder kunnen. Daar is ruimte voor enkele auto’s èn is direct een mooie plek voor het maken van foto’s. Vanaf dit punt heb je namelijk een aantal fraaie natuurlijke zichtlijnen in oostelijke richting naar de molen.

Vanaf verschillende plekken laat de molen zich mooi fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

Blauwe uurtje

Als wij uitstappen is het nog donker. Aan de horizon is boven de neveldeken uit evenwel te zien dat de start van het blauwe uurtje is begonnen. Voor mij is het blauwe uurtje, ca 1 uur vóór zonsopgang, een favoriet fotomoment. De natuur is dan nog in ruste en kan ik intens genieten van de stilte. Maar dat niet alleen, het blauwe uurtje is ook het moment voor fraaie beelden. Zoals van de Noordeveldse Molen, die als Hollands icoon op dat moment prachtig afsteekt tegen de diepblauwe lucht. Met wat geluk zorgen de maan en wat sterren voor een extraatje.

Bloeiend raap omringt de Noordeveldse Molen in het voorjaar. Fotograaf: Hans Brongers

Kleurenpalet

Langzaam begint de zon de horizon te bereiken en zorgt voor een mooi kleurenpalet van de hemel en de door de nevel toegedekt landschap. De eerste vogels in het omringende riet en op de plas, de boezem, laten van zich horen. Niet veel later zullen de zwanen klapwiekend van hun slaapplaats in de boezem vertrekken. Met een beetje geluk vang je hen èn de molen in één beeld! De molen toont zich meer en meer in zijn volle glorie. Het wachten is op het moment dat de zon boven de horizon komt. Om dit vast te leggen hoeven wij vanmorgen niet van onze ‘start’-plek te gaan. De zon komt namelijk in het voor- en in het najaar mooi achter de molen op. Een gegeven dat overigens vooraf te bepalen is via diverse specifieke apps, zoals The Photographers Ephemeris (T.P.E.) en PhotoPills.

De blauwborst is in het voorjaar vaste bezoeker in het riet rond de molen. Fotograaf: Hans Brongers

Zonsopkomst

Natuurlijk zijn een mooie zonsopkomst mét nevel de ingrediënten waar menig natuur- en landschapsfotografie op hoopt. Zeker als deze voor dag en dauw is opgestaan. De verschillende jaargetijden leveren ieder op zich ook verrassende beelden op. Zo wordt de Noordeveldse Molen in het voorjaar omgeven door uitbundig bloeiend raapzaad. En wat te denken van de vele verschillende luchten. Al deze aspecten wisselen voortdurend, geen dag, geen moment is hetzelfde. Het decor rond de molen verandert voortdurend en is daarom zeker de moeite waard om eens op verschillende momenten naar dezelfde molen te gaan.

Close up van bloeiend raapzaad. Fotograaf: Hans Brongers

Landschapsfotografie

Overigens komt bij de Noordeveldse Molen niet alleen de landschapsfotograaf ruimschoots aan zijn trekken. Ook voor de natuurfotograaf is er rond de molen veel te fotograferen. De Noordeveldse Molen ligt namelijk in het natuurgebied de Kornsche Boezem (Natuurmonumenten). Een gebied bestaande uit grienden, natte hooilanden en rietlanden en kent een grote variatie aan flora en fauna. Kortom; ook hiervoor is de Noordeveldse Molen zeer de moeite waard om regelmatig te bezoeken.

De Noordeveldse Molen en het natuurgebied Kornsche Boezem vanuit de lucht gezien . Fotograaf: Hans Brongers

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: