Menu

Onderdeel van Pixfactory

De grote kattenstaart; mooi om te zien en om te fotograferen

Kattenstaart. Fotograaf: Hans Brongers

Dat de grote kattenstaart nu weer in bloei staat, zal je vast niet zijn ontgaan. Vooral in natte ruigten en graslanden langs rivieren, kun je soms ontelbare exemplaren bij elkaar aantreffen. Het is dan alsof een rozerood tapijt is uitgerold in het landschap. De grote kattenstaart is niet alleen mooi om te zien, maar ook fantastisch om te fotograferen.

Vooral in natte ruigten en graslanden langs rivieren, kun je soms ontelbare exemplaren bij elkaar aantreffen. Fotograaf: Hans Brongers

Herkenning en bloeiperiode

De grote kattenstaart doet zijn naam, met een lengte tot een meter, eer aan. In de rechtopstaande stengel zit bovenin een zogenaamde schijnkrans. Hieruit komen tussen juni en september de rozerode bloemen tevoorschijn. Deze bloeiwijze wordt aarvormig genoemd. De bloem bestaat zelf uit vijf tot zes kroonblaadjes en twaalf meeldraden. De bloemen bevatten veel nectar en stuifmeel en trekken daarom veel insecten als bijen en vlinders aan.

De grote kattenstaart doet zijn naam, met een lengte tot een meter, eer aan. Fotograaf: Hans Brongers

Waar te vinden

De grote kattenstaart, een inheemse en veel voorkomende plant, houdt van drassige en voedselrijke bodem. De plant is te vinden in natte ruigten, moerassen en langs waterkanten. De kattenstaart zaait zich gemakkelijk uit vandaar dat zij regelmatig in grote getale voorkomen.

Enkele tips voor het fotograferen van de grote kattenstaart

  • Op grotere afstand

De rozerode deken aan bloemen, gefotografeerd op grotere afstand, kan dienen als voorgrond- of als decorkleur bij landschapsfotografie. De kleur van de bloemenzee omarmt dan als het ware een specifiek onderwerp in het landschap.

De kattenstaart valt op tussen de kamille. Fotograaf: Hans Brongers
  • Dichterbij

Dichter bij de grote kattenstaart kun je de massaliteit van de bloemen vastleggen door een grote scherptediepte. Een groothoeklens kan hierbij goed van pas komen. Maar je kunt er ook voor kiezen om juist een enkele bloem in de bloemenzee te isoleren met een kleine scherptediepte. Een telezoomlens biedt hierbij goede kansen.

  • Dichtbij

Natuurlijk is het fotograferen van de bloem of een detail een tip die niet mag ontbreken. Het gebruik van een macrolens is niet altijd per se noodzakelijk. Met een telezoomlens kun je het onderwerp ook prima naar voren halen.

Detail van de bloem. Fotograaf: Hans Brongers
  • Beestjes en andere fladderaars

Dat de grote kattenstaart een echte insectenplant is, is al eerder aangegeven. Bijen en vlinders weten al snel de weg te vinden naar de bloemen. Tja, en waar insecten zijn, daar zijn ook vogels. Vogels die de insecten weer gebruiken als voedsel voor hun kroost. Kortom, de grote kattenstaart is niet alleen prachtig om te zien, maar ook erg fotogeniek!

Insecten trekken vogels aan. Fotograaf: Hans Brongers

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u