Menu

Onderdeel van Pixfactory

De heideblauwtjes, ze zijn er weer!

Heideblauwtje in op de hei in de vroege ochtend. Fotograaf: Yvon van der Laan

De heideblauwtjes, ze zijn er weer! Afgelopen week zag ik tot mijn grote verrassing de eerste heideblauwtjes al weer vliegen in mijn local patch. Deze prachtige vlindertjes zijn een mooi onderwerp voor de macrofotograaf. Naast het in detail vastleggen van de vlindertjes is het ook mooi de vlinders te fotograferen in hun natuurlijke omgeving.

Beide, zowel het mannetje als het vrouwtje, zijn erg fotogeniek. Met gesloten vleugels zie je al enig verschil tussen het mannelijke en vrouwelijke heideblauwtje. Opent het vlindertje echter de vleugels dan herken je het mannetje direct aan de blauwe kleur aan de bovenzijde van de vleugels. De vrouwtjes zijn bruinachtig en soms enigszins donkerblauw aan de bovenzijde van de vleugels.

Leuk aan de heideblauwtjes is dat ze meestal in groepjes overnachten in onder andere pijpenstrootjes. Ze vormen dan als het ware een slaapgezelschapje.

Parende heideblauwtjes. Op deze foto zie je goed het verschil tussen het mannetje en en vrouwtje aan de onderzijde van de vleugels. Fotograaf: Yvon van der Laan

Vliegtijd en leefgebied

Heideblauwtjes vliegen over het algemeen in één generatie van begin juni tot eind augustus. Je vindt deze mooie vlindertjes met name op de hogere zandgronden in gebieden met gewone dophei, struikhei en muizenoor. Dit kunnen zowel droge als natte heidegebieden zijn.

Waardplanten

De waardplanten van de heideblauwtjes zijn met name struikhei, maar soms ook dophei of planten als rolklaver.

Heideblauwtje gefotografeerd met de wolkeloze lucht als achtergrond. Fotograaf: Yvon van der Laan

Fotografie tips

  • Heideblauwtjes overnachten graag in slaapgezelschapjes van soms wel 20 vlindertjes. Het is leuk deze gezelschapjes in de vroege ochtend te fotograferen.
  • Zoek de heideblauwtjes op de overgang van droge en natte heide.
  • In de vroege ochtend, als het koud is, vliegen de heideblauwtjes nog niet. Dit is een mooi moment om ze vast te leggen.
  • Met een beetje geluk is er sprake van ochtend dauw. De bedauwde vlindertjes zijn uitermate fotogeniek.
  • Vlak voordat de heideblauwtjes opgewarmd zijn, spreiden ze hun vleugels. Wil je de mooie blauwe kleur van de mannetjes vastleggen, zorg dan dat je paraat staat, want voor je het weet zijn ze weg.
  • De mooiste momenten om de heideblauwtjes vast te leggen zijn in de vroege ochtend of avond. Is het licht dan nog te fel gebruik dan een wit parapluutje om het licht te temperen. Eventueel kun je ook met de hand het vlindertje in de schaduw zetten.
  • Ook met gesloten vleugels zijn de vlindertjes mooi om te fotograferen.

Meer informatie

Meer informatie over het heideblauwtje vind je o.a. op de website van de Vlinderstichting en op Natuurfotografie.nl.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u