Menu

Onderdeel van Pixfactory

De ideale tijd om vogelzang te fotograferen in eigen buurt

Heggenmus
Het vastleggen van een vogel die zijn zangkunsten vertoont kan een leuke uitdaging zijn. In het voorjaar, wanneer de struiken en bomen voorzichtig groener worden, is het dé uitgelezen kans op een paar mooie platen van vogelzang in eigen buurt. Het lijnenspel van uitlopende takken zorgt voor extra aandacht richting de zingende heggenmus. Fotograaf: Kevin van den Hoven

Stap je deze dagen de voordeur uit dan kan je er als natuurliefhebber niet omheen… Het voorjaar is begonnen, de tijd van het jaar waarin vogels hun territorium afbakenen en de mannen hun vrouwtjes lokken met uitbundige vogelzang. De vroege roodborst, merel en koolmees laten al snel van zich horen. Een echt aanwezige soort is natuurlijk de zanglijster. Later op de ochtend komen daar dan ook nog eens de groenling en de putter bij. Met een beetje geluk tref je in de rietkraag de zingende blauwborst.

Vogelzangcursus

Oefening baart kunst en dat geldt ook voor het fotograferen van vogelzang. Door vaker gefocust te zijn op de herkomst van de zang leer je jezelf aan om een snellere plaatsbepaling van het geluid te maken. Hierdoor ben je beter voorbereid op het moment en kan je een juiste compositie bepalen voor het vastleggen van een zingende vogel. Nu je toch dagen thuis moet doorbrengen kun je deze tijd gebruiken om je extra te trainen in vogelzang met de vele online cursussen die overal op internet te vinden zijn. Zo onder andere de educatieve online cursus van Vroege Vogels.

Het voordeel van voorbereid zijn

Als je extra op de geluiden let in eigen tuin of local patch ga je merken dat vogels vaak een zelfde plek verkiezen om hun zangkunsten te vertonen. De echt gevorderde vogelfotograaf kan het moment bijna voorspellen wanneer een vogel op een bepaalde plek verschijnt om te zingen. Zo wordt het fotograferen van vogelzang wel heel leuk. Vogels kiezen vaak een vrij punt uit op een tak, dakgoot of bijvoorbeeld op de top van een conifeer, waar zij voldoende overzicht hebben om hun zangkunsten te vertonen. Maak hier als vogelfotograaf handig gebruik van bij het bepalen van een compositie die de aandacht op de zingende vogel richt.

Vooral de vroege ochtend en de late avond zijn momenten waarop vogels zingen. Maar er zijn meer momenten dat zij zich laten horen. Een wisselvallige dag waarop zon en korte regenbuien elkaar afwisselen kan een extra kans bieden op vogelzang. Het moment dat de regen stopt en de zon zich laat zien is het moment waarop veel vogels losbarsten in zang. Blijf dus wat langer buiten als het plots begint te regenen. Want na regen komt… zonneschijn… én vogelzang!

Het kan voor het fotograferen van vogels een extra voordeel zijn dat zij uit eigen tuin of buurt komen, omdat ze vaak wat meer gewend zijn dan vogels uit bijvoorbeeld een groter natuurgebied. Wees in elk geval altijd alert wanneer je een zingende vogel benadert voor het maken van een foto. Stopt een vogel plots met zingen dan is het goed mogelijk dat je het fotomoment eigenlijk al verstoort.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u