Menu

Onderdeel van Pixfactory

De krokus, een van de eerste lentebodes

Soms is het leuk om te spelen met de lichtinval op de krokus. Fotograaf: Yvon van der Laan

De eerste lentebodes, waaronder de sneeuwklokjes en vrolijke krokus, staan alweer volop in bloei. Van deze laatste soort krijg je meteen een lentegevoel.

Er zijn ongeveer 90 soorten krokussen, in kleur variërend van onder andere geel, wit, wit/paars tot paars. Alhoewel sommige krokussoorten in het najaar bloeien, beleven veruit de meeste soorten hun bloeiperiode in februari/maart.

Op dit moment staan veel grasvelden, waaronder in (stads)parken en op landgoederen, bezaaid met de fotogenieke krokusjes, al dan niet al volop bloeiend of met nog nagenoeg dichte bloemen. Een mooi moment dus om de camera uit het vet te halen en op pad te gaan. Neem eventueel verschillende objectieven zoals de macro-, groothoek en telelens mee zodat je lekker kun experimenteren, maar wacht niet te lang, want voor je het weet zijn de krokussen al weer uitgebloeid.

Enkele tips:

  • Fotografeer vanuit een laag standpunt
    Vanuit een laag standpunt komen de krokussen het mooist uit op de foto. Het lijkt dan alsof je je tussen de bloemen bevindt.
  • Probeer eens een groothoeklens
    Met de groothoeklens kun je dicht op het onderwerp fotograferen, terwijl je daarnaast ook de omgeving mee kunt nemen in de compositie.
  • Dauw- of regendruppels
    In nattere omstandigheden worden de kleuren intenser. Verder leveren dauw- of regendruppeltjes soms net iets extra’s op.
  • Speel met de scherptediepte
    Zet bijvoorbeeld het diafragma eens wagenwijd open. Hoe meer je het diafragma open zet (laag diafragmagetal – ezelsbruggetje “hoe lager, hoe vager”) hoe minder scherptediepte je krijgt. Je kunt nu mooi spelen met de vormen en kleuren van de krokussen.
  • Gebruik een wit parapluutje
    De blaadjes van de krokus bijten snel wit uit. Is dit het geval dan kun je, om het zonlicht op de bloemen te temperen, gebruik maken van een wit parapluutje.
  • Tegenlicht
    Fotografeer je tegen het licht in (bij voorkeur als de zon laag staat) dan kan dat de sfeer in de foto verhogen (bokeh).
  • Let op de achtergrond
    De achtergrond kan je foto maken of breken. Wil je een rustig, sereen beeld kies dan voor een mooie vage egale achtergrond. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een achtergrond waarin iets gebeurt. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de achtergrond de aandacht niet afleidt van het onderwerp.
  • Bewegingsonscherpte
    Het is bij macrofotografie lastig scherpe foto’s te maken als er veel wind is; je krijgt al snel bewegingsonscherpte. In dergelijke omstandigheden kun je bijvoorbeeld aan de slag met creatieve foto’s door eens te spelen met langere sluitertijden en bewegingsonscherpte.

Veel fotografieplezier!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u