Menu

Onderdeel van Pixfactory

De magie van de winter

Het is nog vroeg als ik de hei op stap. Het zonnetje laat zich voorzichtig zien. Een dun laagje sneeuw knispert onder mijn voeten en het heeft flink gevroren. Een witte gloed tekent het landschap. Het lijkt een sprookjeslandschap geworden. Maar wat vooral opvalt is de stilte. Dat zal niet heel lang duren. De dag begint in de winter niet heel erg vroeg en al snel zullen de eerste hondenuitlaters, mountainbikers en hardlopers zich laten zien. Maar nu is er verder niemand en voor heel eventjes is de wereld helemaal van mij alleen!
Hooglanders in een fris winters landschap.
Hooglanders in een fris winters landschap. Fotograaf: Renate van den Boom

Slecht weer

Ik trek de muts nog wat verder over mijn oren en beweeg mijn vingers wat in mijn handschoenen. Ik weet dat mijn vingers straks wat warmer zullen voelen, maar nu lijken het wel ijspegels. Altijd een uitdaging om de knoppen op mijn camera te bedienen met die koude vingers. Ik loop iets steviger door om het wat warmer te krijgen als een aantal edelherten zich laat zien, net op het moment dat ze vanaf de hei het bos in lopen. Ik ben te laat voor een foto, maar ik geniet er niet minder van.

Genieten in een winters landschap!
Genieten in een winters landschap! Fotograaf: Renate van den Boom

Voor veel mensen kan de winter niet snel genoeg voorbij zijn. Maar ik vind het misschien wel het fijnste seizoen. Gelukkig heb ik het niet snel heel koud, maar sneeuw, kou of wind betekenen voor mij sowieso niet per definitie “slecht” weer. Het weer heeft in het algemeen weinig invloed op mijn gemoed, maar zelfs ik was de regen en grijze lucht van de afgelopen weken bijna beu aan het worden.

De winter zoeken

Helaas moet je de “echte” winter tegenwoordig bijna plannen of buiten Nederland opzoeken. Een paar jaar geleden bracht ik in de winter een weekje in Schotland door. Wat een feest was dat! De winterse omstandigheden in combinatie met het ruige landschap… Wat was dat genieten!

Winter in Schotland. Genieten van het prachtige berglandschap.
Winter in Schotland. Genieten van het prachtige berglandschap. Fotograaf: Renate van den Boom

Maar als de winter zich in Nederland presenteert, hoef ik echt niet ergens anders heen. Genoeg te zien en te fotograferen in ons eigen landje. Zodra de omstandigheden gunstig zijn en de agenda het toelaat, ga ik heerlijk naar buiten.

De magie van winter

Wat maakt die winter nu eigenlijk zo mooi? Voor mij krijgt het landschap iets extra’s in de winter. Kleuren die net wat mooier uitkomen door de witte gloed die erover heen komt. Maar ook structuren die beter te zien zijn met een laagje poedersneeuw. Kortom, sneeuw en ijs geven mij het idee dat de wereld een beetje helderder, frisser, intenser en schoner lijkt. Vogels en andere dieren zijn vaak goed te zien in het verder wat kale landschap en hun kleuren lijken intenser, ondanks het wellicht wat minder kleurrijke winterkleed. Ook zijn er vaak leuke soorten aanwezig vanuit het hoge noorden. Een ander voordeel, je hoeft niet zo belachelijk vroeg op voor een zonsopkomst. Vaak zijn de zonsopkomsten ook ontzettend mooi en geeft het een bijna magisch begin aan een nieuwe dag.

Een vinkje knalt er lekker uit in de sneeuw
Een vinkje knalt er lekker uit in de sneeuw Fotograaf: Renate van den Boom

Toch zijn er natuurlijk ook wat uitdagingen. Los van het bedienen van de camera met koude vingers, kan de kou ons oncomfortabel laten voelen. Warm blijven is belangrijk, zodat de aandacht volledig bij het fotograferen kan blijven en ik kan genieten van wat de winter laat zien. Met glad weer in de auto stappen vind ik wel echt een dingetje, maar gelukkig zijn er ook wat leuke gebiedjes op loopafstand.

Een ander favoriet gebiedje: “gewone” wilde eendjes in een winterse omgeving.
Een ander favoriet gebiedje: “gewone” wilde eendjes in een winterse omgeving. Fotograaf: Renate van den Boom

Licht

Ik loop richting een bosrand. Het licht valt prachtig door de bomen en verlicht een eenzame boom op het open veld. Mijn eerste compositie is gevonden. Ondertussen verschijnen ook de eerste fietsers. Zij lijken net zo te genieten als ik en vrolijk wordt er over en weer gegroet. Het licht na de duistere dagen van de afgelopen weken wordt enthousiast ontvangen en maakt iedereen vrolijk, lijkt het.

Sprookjesachtig!
Sprookjesachtig! Fotograaf: Renate van den Boom

De edelherten laten zich helaas niet meer zien, maar een kudde hooglanders doet het met hun warme kleur ook goed in dit winterse landschap. Ik vermaak me hier wel even! De winter is geen seizoen, de winter is een feestje!

Geniet jij ook zo van de winter? Laat het hieronder weten!

Kopje thee erbij en genieten van de hooglanders in een winter wonderland.
Kopje thee erbij en genieten van de hooglanders in een winter wonderland. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

12 reacties

 1. Wat een prachtige foto’s weer Renate en je verstaat ook nog eens de kunst om ze via je tekst net iets meer te laten “leven”, gelukkig blijven het stillevens. Wat een rust in je beelden. TOP!

 2. Hoi Renate,

  Mooie winterse sfeer beelden!
  Een wondere, witte wereld is voor mij ook genieten XXL. Ik hoop dat we nog op iets meer winterweer worden getrakteerd door Koning Winter en Moeder Natuur. Heerlijke, frisse start van de dag met je camera op pad gaan om de wereld om je heen te zien ontwaken. ❄️?❄️

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

12 reacties

 1. Wat een prachtige foto’s weer Renate en je verstaat ook nog eens de kunst om ze via je tekst net iets meer te laten “leven”, gelukkig blijven het stillevens. Wat een rust in je beelden. TOP!

 2. Hoi Renate,

  Mooie winterse sfeer beelden!
  Een wondere, witte wereld is voor mij ook genieten XXL. Ik hoop dat we nog op iets meer winterweer worden getrakteerd door Koning Winter en Moeder Natuur. Heerlijke, frisse start van de dag met je camera op pad gaan om de wereld om je heen te zien ontwaken. ❄️?❄️

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: