Menu

Onderdeel van Pixfactory

De magie van onscherpte

Een bespreking in ons clubje 'Huiskamerfotografie' met betrekking tot onscherpte in de fotografie, vormde voor mij de aanleiding om hiermee aan de slag te gaan. Het betrof hier zwart/wit opnames, maar ik was persoonlijk ook heel tevreden over de kleurenopnames. Op zich is het een eenvoudige techniek en met enige ervaring kan het al snel leiden tot zeer verrassende resultaten.
onscherpte
Knotwilgen in de sneeuw nabij Neerijnen. Fotograaf: Gerrit van Osch

Op zoek naar onscherpte

In aansluiting op mijn publicatie over bewogen foto’s was het voor mij een uitdaging om een vervolg te vinden in het gebruik van de camera met onscherpe fotografie. De winterse omstandigheden hebben mij daarbij geholpen en de resultaten waren wisselend. Het was zoeken naar de gewenste camera instelling, lens, licht en onderwerpen.

onscherpte
Strekdam in de Waal in een winterlandschap. Fotograaf: Gerrit van Osch

Apparatuur en instellingen

Gewapend met Canon 7D, statief, 24-105, 70-200 en 150-600 mm lenzen ging ik in een besneeuwd landschap op stap. De locaties waren vanaf de Waalbandijk, Neerijnen, Tiel en mijn eigen tuin op dagen met helder winters licht. De opnames maakte ik in de P-stand met een stop overbelichting vanwege de sneeuw. Ik heb geen filters gebruikt. Voor de belichting heb ik het histogram als leidraad aangehouden. Bij het terugzien van de resultaten bevielen de tegenlichtopname’s mij het beste. Ook bleek dat de opnames met de 70-200 mm lens het beste resultaat gaven.

onscherpte
Wandelen in een sneeuwlandschap. Fotograaf: Gerrit van Osch

De mate van onscherpte wordt met handmatige scherpstelling geregeld. Een klein beetje meer of minder onscherp is bepalend voor de kwaliteit, waarbij ervaring een grote rol speelt. De nabewerking bestaat uit niet meer dan uitsnede bepalen en belichting eventueel nog wat aanpassen met behulp van lightroom.

Bij het zien van de foto’s, is de kwalificatie magisch door mij toegekend. Of de lezer het daarmee eens is hoor ik graag!

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: