Menu

Onderdeel van Pixfactory

De mooiste heidegebieden

Op onze website en in de boekenreeks ‘De mooiste fotolocaties van Nederland’ nemen we je mee naar de mooiste fotografieplekken. Nu de heide bloeit, nemen we je graag mee naar de mooiste heidelocaties. Let op, de selectie betreft voornamelijk gebieden met struikheide. Hoogvenen zijn dus niet opgenomen.
De mooiste heidegebieden
Strabrechtse heide. Fotograaf: Bob Luijks

De Teut

Dit gebied is beslist een van de mooiste heidegebieden van België. Het ligt even ten noordoosten van Zonhoven, direct onder de E314. Het terrein glooit aantrekkelijk met in de laagten fraaie vennen waar gemakkelijk mist ontstaat. Op deze plekken vindt de macrofotograaf ook bijzondere planten, zoals klokjesgentiaan en beenbreek.

De Teut. Fotograaf: Bob Luijks

Grenspark Kalmthoutse Heide

Dit grensoverschrijdende gebied meet maar liefst 37,5 vierkante kilometer. Genoeg te ontdekken dus. Zeker het Belgische deel is zeer de moeite waard met heide, vennen en stukjes stuifzand Je leest er alles over in De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland, pagina 127.

Grenspark Kalmthoutse Heide. Fotograaf: Jos Pannekoek

Kampina

Een zeer vennenrijk heidegebied, zeker in het noorden. Het kan er behoorlijk nat zijn; goed schoeisel aan dus. Zie De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland, pagina 176.

Kampina. Fotograaf: David Pattyn

Strabrechtse Heide

Uitgestrekter wordt de Brabantse heide niet. Het valt nauwelijks voor te stellen dat grote delen van Brabant er pakweg 150 jaar geleden zo uit zagen. Vooral indrukwekkend met woeste wolkenluchten. Op pagina 232 van De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland vind je meer informatie over dit gebied.

Sallandse heuvelrug. Fotograaf: Ronald Kamphuis

Mookerheide

De heide met misschien wel het mooiste heide-uitzicht van Nederland! Zie De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland, pagina 238.

Mookerheide. Fotograaf: Bob Luijks

Nationaal Park De Maasduinen

De langste rivierduinengordel van West-Europa. Verspreid over 20 kilometer vind je diverse glooiende heidevelden met prachtige vennen. Er is ook een uitkijktoren aanwezig voor een spectaculair zicht op dit alles. Zie De mooiste fotolocaties Zuid-Nederland, pagina 245.

Maasduinen. Fotograaf: Guido Gregoire

Lemelerberg

Met de top op 78 meter hoogte geniet je van indrukwekkende vergezichten. Het gebied is rijk aan mysterieuze jeneverbessen. Meer info in De mooiste fotolocaties Oost-Nederland, pagina 97.

Lemelerberg. Fotograaf: Ron Poot

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Net als het vorige gebied een stuwwal, maar dan van een grotere schaal. Het is een van de grootste droge heidegebieden van West-Europa! Zie De mooiste fotolocaties Oost-Nederland, pagina 151.

Sallandse heuvelrug. Fotograaf: Ronald Kamphuis

Nationaal Park Veluwezoom

We zouden deze lijst met alleen de Veluwe al eindeloos lang kunnen maken. We houden het hier even bij Nationaal Park Veluwezoom. Dit immense gebied gaat verder dan het Herikhuizerveld met zijn Posbank. Een stuk rustiger is het op de Rheder- en Worth-Rhederheide. Let wel op de toegangsregels rond de zonsopkomst; nergens wordt er strenger op gehandhaafd dan hier. De mooiste fotolocaties Oost-Nederland, pagina 274.

Veluwezoom Herikhuizerveld. Fotograaf: Fokko Erhart

Overasseltse en Hatertse Vennen

In dit 520 hectare grote gebied liggen 28 vennen. Je komt hier dus iets minder voor de paarse vlaktes, maar meer voor de sfeervolle nevels. De mooiste fotolocaties Oost-Nederland, pagina 346.

Overasseltse Hatertse vennen. Fotograaf: Michel Lucas

Duurswouderheide

Heide in Friesland? Jazeker! Met 150 hectare is de Duurswouderheide het grootste heidegebied van deze provincie. Je vindt er -naast heide- prachtige vennen en solitaire bomen. De heide is wel sterk vergrast, maar dat zorgt ervoor dat dit gebied wel jaarrond interessant is! De mooiste fotolocaties Noord-Nederland, pagina 84.

Duurswouderheide. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Aekingerzand

Dit gebied maakt deel uit van Nationaal Park Drens-Friese Wold. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een glooiend gebied van stuifduinen. De mooiste fotolocaties Noord-Nederland, pagina 102.

Aekingerzand. Fotograaf: Karla Leeftink

Gasterse Duinen

Nog een heidegebied op (voormalige) stuifduinen, maar nu in Drenthe. Zeg je heide, dan zeg je bijna automatisch Drenthe. Dat een gebied niet altijd groot of bekend hoeft te zijn, bewijst de Gasterse Duinen. Zie De mooiste fotolocaties Noord-Nederland, pagina 255.

Gasterse duinen. Fotograaf: Peter Grannetia

Balloërveld

Het grootste heideveld van Noord-Drenthe, maar vooral ook een open geschiedenisboek. Het geoefende oog ziet hier eeuwenoude karrensporen, grafheuvels en loopgraven. De mooiste fotolocaties Noord-Nederland, pagina 266.

Balloërveld. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Hijkerveld

Met 830 hectare valt er veel te ontdekken op het Hijkerveld. Er zijn vennen en er loopt een kudde Schonebeker schapen. De mooiste fotolocaties Noord-Nederland, pagina 295.

Hijkerveld. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Westerduinen

Ook op Texel vind je prachtige heideterreinen, zoals in de Westerduinen. De kern van het gebied is helaas wel afgesloten van 1 maart tot en met 1 september, maar vanaf de randen kun je toch evengoed fraaie foto’s maken. Zie onze uitgave: De mooiste fotolocaties van Texel.

Westerduinen. Fotograaf: Patrick de Graaf

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: