Menu

Onderdeel van Pixfactory

De Onlanden ontwaken weer

Meeuwen. Fotograaf: Jan Boer

Nu het weer lente is en zeker nu de temperaturen langzamerhand weer oplopen, zijn steeds meer vogels terug van hun overwinteringsplaats. Dat betekent voor de natuurfotograaf dat er weer genoeg te zien en te fotograferen valt. Een tijdje terug schreef ik een artikel over de Onlanden. Sowieso voor de natuurfotograaf een prachtig gebied, maar de Onlanden ontwaken weer, zeker nu de vogels weer terug zijn. Een mooie hotspot om te fotograferen.

Het eerste wat opvalt zijn de grote hoeveelheden meeuwen die zich nu weer ophouden in het gebied. Door de enorme hoeveelheid kabaal die ze maken, zijn ze niet over het hoofd te zien. Vanaf het vlonderpad zijn ze goed te bekijken, maar ook vanaf het fietspad zijn ze niet te missen. Let extra goed op als de meeuwen ineens massaal met veel kabaal de lucht in vliegen, want grote kans dat er een roofvogel in de buurt is die het op een van de beestjes gemunt heeft. Geef je ogen en oren goed de kost, want ook de zeearend vliegt hier rond en is regelmatig goed te spotten. Let extra op boomtoppen of andere uitkijkpunten.

De Onlanden ontwaken weer. Lepelaars. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Ook de lepelaars zijn inmiddels weer terug uit hun overwinteringsgebied in West-Afrika, met name in de Banc d’Arguin samen met een paar miljoen andere steltlopers (bron: Vogelbescherming). In de Onlanden zijn ze nu in groepen goed waar te nemen. Mooi om te zien is hoe ze met hun ronde snavel voedsel uit het water halen.

Verder loont het ook zeker om het water goed af te speuren. Zo kan het zomaar zijn dat er een stel geoorde futen langs komt zwemmen. En met heel veel geluk, is de roerdomp te spotten.

Tot slot: een camera met zoomlens en/of verrekijker is zeker aan te raden! Kleine waarschuwing: let erop de natuur niet te verstoren, zeker nu in broedtijd. Blijf dus op de paden en ga weg als je merkt dat een vogel (of ander dier) gestoord wordt.


Wil je meer informatie over De Onlanden, klik dan hier.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u