Menu

Onderdeel van Pixfactory

De Peel in vier seizoenen

Fotograaf Jan van de Kam (1938) woont al een halve eeuw in het hart van de Peel. Hij publiceerde reeds eerder boeken over de Peel, waaronder ‘Water en vuur’. Daarnaast fotografeerde van de Kam voor tientallen andere boekprojecten, zoals over De Wadden en De Biesbosch.

De Peel in vier seizoenen.

Wanneer je midden in de Peel woont, in Griendtsveen om precies te zijn, beschik je al snel over tienduizenden foto’s van dit prachtige hoogveengebied. En toen kwam corona. Mensen kwamen thuis te zitten. In sombere tijden besloot Van de Kam de hoogtepunten van vijftig jaar Peelfotografie te bundelen in een gratis te bekijken fotoboek. Op deze manier kunnen mensen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft en hoopt Van de Kam dat het bijdraagt aan de waardering voor de natuur. Al snel ontstond de vraag naar een gedrukt exemplaar en zo geschiedde.

Veel foto’s nemen een volledige pagina in beslag, waardoor de details prachtig uitkomen.

‘De Peel in vier seizoenen’ luidt de titel en laat meteen de opzet van het boek zien. In de fotografie en de korte begeleidende tekstjes maak je op luchtige wijze kennis met de Peel en zijn bewoners. Kiezen voor de seizoenen maakt dat het boek lekker gevarieerd is. Op de ene pagina zie je vogels met nestmateriaal in de weer, op de volgende pagina zie je frisgroene berkenblaadjes en weer een pagina verder de verstilling van het Peellandschap. Ook in de vormgeving is variatie het toverwoord. Soms één foto op een spread, dan een foto per pagina, maar soms ook meerdere foto’s bij elkaar. De keuze is doordacht; de foto’s horen echt bij elkaar, versterken elkaar en vertellen samen het verhaal. De druk is prima, al is er soms wat veel ‘snijstof’ aanwezig, een probleem dat je vaker ziet door de papiersamenstelling van tegenwoordig.

Waar meerdere foto’s aanwezig zijn in één spread, vertellen de foto’s altijd samen het verhaal.

In een halve eeuw zie je de natuur ook veranderen. Zo pronkt op pagina 48 een korhoen die in 1986 voor het laatst gehoord werd. Op de pagina ernaast ruimte voor een nieuwkomer: de statige zilverreigers. Daarmee vormt het boek niet alleen een ode aan de Peel van nu, maar vormt het ook een monument van wat vooraf ging.

De Peel is een prachtig hoogveenmoeras landschap met een ongekende vogelrijkdom.

Het boek is een visueel feestje. Voor mij ook zeker een teken van herkenning, want met slechts twintig minuten rijden kom ik graag in het gebied. Verwacht geen modernistische fotografie, maar dus wel enorm veel variatie en toewijding. Het boek is een aanrader voor iedere natuurfotograaf, of het nu gaat om landschappen, vogels of macro. Het laat niet alleen zien hoe mooi de Peel is, maar ook vooral hoe waardevol een local patch is. Misschien denk je nu, ja lekker, Van de Kam beschikt over de Peel en ik moet het doen met een snippertje. Het gaat er niet om hoe groot een gebied is of hoeveel zeldzaamheden er wonen. Het gaat om de factor tijd, waarin je een gebied echt goed leert kennen. Een halve eeuw Peelfotografie, wie doet dat Van de Kam na in zijn of haar eigen local patch? Hulde voor de fotograaf die op deze manier iedereen laat meegenieten in zijn ervaringen.

Kraanvogels ontbreken uiteraard niet, een jaarlijks terugkerend spektakel.

Formaat: 30,3 x 21,7 cm
Aantal pagina’s: 208
ISBN: 9789090334653
Prijs: € 22,-


Voor mij de échte Peel: verstilling in de winter.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u