Menu

Onderdeel van Pixfactory

De snoekbaars in “Holland, Natuur in de Delta”

Op 24 september 2015 verschijnt de opvolger van de succesvolle Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis onder de titel Holland - Natuur in de Delta. Dit voorjaar zijn de filmers volop aan de slag geweest om opnames te maken. Boswachter André Donker, ook wel bekend als de Duikende Boswachter, werd betrokken bij een van de opnames en hij doet hier onder zijn verslag.
Duikende Boswachter
André Donker, de Duikende Boswachter samen met filmer Klaudie Bartelink. Fotograaf: Peter van Rodijnen

“Onverwacht kwam er pas een uitnodiging langs die ik niet kon weerstaan: onder water mee met de makers van de nieuwe film ‘Holland – Natuur in de Delta’. Een supergave ervaring.

Deze nieuwe film is de opvolger van de bioscoophit ‘De Nieuwe Wildernis’ en speelt zich ook onder water af. Ik was afgelopen herfst net begonnen met het halen van mijn duikbrevet. Omdat ik de komende jaren ga werken aan een betere kwaliteit van het Markermeer, is een goede duikopleiding een must. En dan komt zo’n uitnodiging, geweldig!

Afdalen in de diepte

Op 19 mei stapte ik bij Peter van Rodijnen en Klaudie Bartelink en haar partner aan boord op de Spiegelplas van Natuurmonumenten bij Nederhorst den Berg. Met onze duikuitrusting aan voeren we over het meer, naar een plek waar ze eerder snoekbaarzen filmden. Daar gingen we voor anker. De wind waaide fris over het water, net na een flinke donderbui. Het water oogde donker, maar uitermate helder. De bodem was redelijk zichtbaar, mede door de talrijke witachtige mosselen.

Tijd voor actie. Duikmasker op, ademautomaat in en hup, achterover het water in. Het frisse water stroomde in kleine stroompjes mijn pak in. Iets waar de andere duikers geen last van hadden met hun ‘droogpak’. Zelf duik ik met een ‘natpak’. Veel tijd om daar bij stil te staan was er niet. Via het ankertouw daalden we af naar 8 meter diepte. Knap van Peter en Klaudie om zo snel zo diep te komen met al hun filmapparatuur.

Oog in oog met snoekbaarzen

Klaudie nam mij mee naar een nest van een snoekbaars. Ja, u leest het goed, een nest. Ze maken een kuil op de bodem en leggen daar takjes in. Op de takjes zetten ze hun eitjes af. Net als een broedse kip bewaken ze hun nest. Indringers worden bruut weggejaagd, soms zelfs gebeten. Op amper een meter afstand lag ik oog in oog met een van de vele snoekbaarzen die hier hun nest hadden gemaakt. Peter en Klaudie filmden en ik besloot een eindje om te zwemmen om hun niet te storen. Na een half uur kreeg ik het koud en gaf aan Klaudie aan naar boven te willen. Ze vergezelde mij naar de boot en ging zelf terug om door te filmen.

Voor het fotograferen is  een onderwatercamera met sterke lamp aanbevolen. Blijf op minimaal 1 meter afstand om een verdedigingsaanval te voorkomen. Gebruik eventueel een magenta filter om het groen weg te filteren. Ik hou daar zelf niet van. Het is zoals het is.
Voor het fotograferen is een onderwatercamera met sterke lamp aanbevolen. Blijf op minimaal 1 meter afstand om een verdedigingsaanval te voorkomen. Gebruik eventueel een magenta filter om het groen weg te filteren. Ik hou daar zelf niet van. Het is zoals het is. Fotograaf: André Donker

Kasteel van mosselen

Later die middag besloten we nog een duik te maken, maar dit keer bij een scheepswrak. In dat wrak woont een grote snoek. Ook deze wilden ze graag filmen. We lieten ons weer achterover vallen. Dit keer duurde het iets langer voordat ik de druk van mijn oren goed kon regelen. ’Klaren’ noemen duikers dat. Even later zag ik op ongeveer 9 meter diepte, we zien dat op onze duikcomputer, een wrak voor mij opdoemen. Geheel begroeid met mosselen, ingenomen door de natuur. Vissen zwommen af en aan, maar ik heb geen snoek gezien. M’n duikpartners namen me mee naar een gezonken woonark iets verderop. Een soort statig kasteel van mosselen verraade dat het ooit van menselijke makelij moet zijn geweest. Hier op de bodem ervoer ik een soort ongekende schoonheid die mijn stoutste verwachtingen ver overtroffen.

Waardering voor onderwaterwereld

Nu ik de snoekbaars in haar eigen biotoop heb gezien, zag hoe die een nest had gemaakt, eitjes had gelegd en haar broed bewaakte, kan ik mij eigenlijk niet meer voorstellen dat we vissen aan haken slaan om ze vervolgens ons biotoop in te trekken. Ik denk dat als meer mensen een kans nemen om de onderwaterwereld te gaan bekijken, er meer waardering zal ontstaan voor een wereld waarvan we amper iets weten en zelden iets hebben gezien zoals ik die dag.”

Lees hier meer over de film Holland – Natuur in de Delta.

Bron: de blog van André Donker, de duikende boswachter.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: