Menu

Onderdeel van Pixfactory

De tapuit, een mooi vogeltje

Deze tapuit kwam stiekem naar mij toe tijdens het foerageren. Fotograaf: Ruben van Laar

De tapuit is in mijn ogen een ondergewaardeerd fotografie onderwerp. Toen ik dit artikeltje schreef wilde ik zeker zijn dat ik niet iemands werk aan het kopiëren was, daarom even een snelle blik op Natuurfotografie.nl via de zoekmachine. Ik kwam veel roodborsttapuiten tegen maar weinig tot geen normale tapuiten. Terwijl de tapuit juist zo’n mooi vogeltje is.

Het is een vogel met een bijzondere leefwijze, ze broeden namelijk in (konijnen)holen. Jammer genoeg gaat het niet zo goed met deze soort. Vroeger kwam deze vogel algemeen voor in het boerenland maar door onder andere intensivering zijn de broedpaartjes drastisch afgenomen. Van 2000 in 1975 tot minder dan 300 heden ten dage. In de provincies Noord-Brabant en Limburg is de soort zo goed als verdwenen als broedvogel maar gelukkig zijn er nog enkele bolwerken in Nederland waar de populatie stabiel blijft. Plekken zoals de Noord-Hollandse duinen en de hoge zandgronden in Drenthe zijn de hotspots om deze vogel te fotograferen.

De tapuit tijdens het werk gekiekt, gewoon in het boerenland. Fotograaf: Ruben van Laar

Mocht je nou net als ik niet in de buurt van deze gebieden wonen, niet getreurd! In de trekperiode (april/mei en augustus/september) zijn de vogels door het hele land te zien. Kijk goed om je heen in gebieden met heide en stuifzand of agrarisch gebied dat nog een beetje rommelig is (“Zoals vroeger”).

De vogel is mooi getekend met zijn grijze rug, zwarte vleugels en beige/oranje keel en borst. Het grappige zwarte maskertje geeft de vogel net iets extra’s wat hem een mooi onderwerp maakt. De vogel komt het best tot zijn recht met wat omgeving erbij, zoals een mooie uitkijkpost of half verscholen in het gras. Zoek hierbij een laag standpunt en wacht tot de vogel terugkeert naar zijn uitkijkpost of foerageergebied. Ze zijn van nature niet erg schuw en met wat geduld kun je best dichtbij komen.

De tapuit in het duingras. Fotograaf: Ruben van Laar

Geef een reactie

3 reacties

  1. Leuk artikel! Het is inderdaad een ondergewaardeerd vogeltje die mij nooit echt is opgevallen. Ik zal er eens op gaan letten of ik ze kan spotten!

  2. Kom ze ook af en toe tegen in het boerenland. Onlangs nog aan de Reaalspolderweg nabij Weesp, ging mooi voor mij poseren.
    Kan foto wel delen, maar weet niet of dat hier kan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u