Menu

Onderdeel van Pixfactory

De terugkomst van de ooievaar

Ooievaar in het veld. Fotograaf: Karin Hovenkamp

De terugkomst van de ooievaar; vroeger zag je ze bijna nooit en tegenwoordig struikel je er bijna over: de ooievaar. Was er eerst een enkel opvangcentrum voor de ooievaars, onder andere bij Meppel, nu zijn er zoveel ooievaars dat je ze overal tegenkomt. Kijk maar eens goed tijdens een fietstochtje of autoritje. Bijna gegarandeerd dat er wel ergens op een lantaarnpaal of in het weiland een ooievaar zit. Om nog maar niet te spreken van de ooievaarsnesten die geplaatst zijn om de vogels meer kans te geven te overleven. En meestal zitten ze niet meer alleen, maar zijn het hele groepen bij elkaar.

Het fotograferen van ooievaars

Voor de natuurfotograaf is de terugkomst van de ooievaar een mooie gelegenheid om weer een paar mooie plaatjes te schieten. Een weiland vol vogels is natuurlijk prachtig, maar wie een telelens bezit of goed kan inzoomen, kan ook eens inzoomen op details van de vogel, zoals het zwart-witte verenkleed.

Let extra goed op weilanden waar net gemaaid is. Daar strijken de vogels massaal neer om voedsel te vinden. Met een beetje geduld zijn de ooievaars prachtig in actie vast te leggen. Regelmatig vliegen ze op en zijn zo goed in vlucht vast te leggen. Nog mooier is het als de hele groep opvliegt of juist aan komt vliegen in het weiland. Gebruik een snelle sluitertijd en het levert mooie foto’s op. En voor wie nog een beetje meer geduld heeft en goed zijn of haar ogen openhoudt, krijgt het misschien wel voor elkaar om een jagende ooievaar op de gevoelige plaat vast te leggen mét prooi.

Tip: als je een ooievaar spot die een lekker hapje gevangen heeft, maak dan een flink wat foto’s achter elkaar. Dan is achteraf op de computer goed te zien hoe de ooievaar zijn prooi oppakt, in de lucht gooit, vervolgens weer vangt en tenslotte oppeuzelt. Dat kan een mooie fotoserie opleveren.

Tot slot

En het oude verhaaltje dat ooievaars baby’s brengen? Sommige langslopende of -fietsende passanten kunnen het niet laten om even een opmerking in de richting van de fotograaf te slingeren: ‘Niet te lang blijven staan he, daar komen baby’s van’. In ieder geval iemand met gevoel voor humor.

Meer tips over ooievaars vind je ook in het artikel: De ooievaar.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u