Menu

Onderdeel van Pixfactory

De Teut in Zonhoven (Belgisch Limburg)

In het hartje van de provincie Limburg ten noorden van Hasselt vinden we De Teut, een prachtig natuurreservaat dat beheerd wordt door het Agentschap Natuur en Bos. Eind augustus kleurt het heuvelachtige heidelandschap er prachtig paars. Maar de afwisseling van beekdalen, vennen, duinen, bossen en akkertjes maken het grootste heidegebied van Limburg ook op andere momenten van het jaar een droomlocatie voor macro- en landschapsfotografen.
Heidelandschap - De Teut. Fotograaf: Bart Heirweg

Bereikbaarheid

Je kunt via verschillende toegangen de Teut en de Ten Haagdoornheide bezoeken. De mooiste heideterreinen bevinden zich rond het grootste ven dat het gemakkelijkst te bereiken is vanaf de Holsteenweg. Parkeer in deze straat ter hoogte van de Holsteenhoeve (GPS: 50.997056, 5.415889) en wandel dan in noordelijke richting via het zandpad het gebied binnen. Zo sta je het snelst bij het ven (GPS: 51.002333, 5.414417). Ten westen en ten noorden van het ven vind je een uitgestrekt en heuvelachtig heidelandschap met dennen en berken.

Tijger- of wespenspin. Fotograaf: Bart Heirweg

Foto-opportuniteiten

Uitgestrekte heuvelachtige purperen heidelandschappen tot zover het oog reikt.

Pittoreske vennen en moerassen met bloeiende waterlelies en beenbreek.

Sfeervolle dennen– en berkenbossen.

Allerlei vlinders en libellen typisch voor de Kempen zoals de beekoeverlibel, viervlek, koraaljuffer, noordse en gewone venwitsnuitlibel, gewone en tengere pantserjuffer, bruine winterjuffer, kommavlinder, heivlinder en bont dikkopje.

Zeldzamere sprinkhanen zoals blauwvleugelsprinkhaan, knopsprietje, sikkelsprinkhaan, moerassprinkhaan, zwart wekkertje en snortikker.

Mooie landschappen – De Teut. Fotograaf: Bart Heirweg

Tips

De heide is op haar mooist bij zonsopkomst. Raadpleeg vooraf het weerbericht en wacht op een rustige koele nacht, zodat het heidelandschap ‘s morgens in een laagje mist gehuld wordt. Rondom het ven is de kans op mist het grootst.

Start eerst met het fotograferen van weidse landschappen, want daarvoor heb je de beste omstandigheden nodig. Wanneer het licht en de sfeer minder worden, schakel je over op detaillandschappen met de telelens.

Ga op zoek naar voorgrondelementen zoals een pol pijpenstrootje of een jonge spar om het beeld diepte te geven. Een imposante den of een verweerde berk wat verder in het beeld zorgen voor een aandachtspunt en houden de blik van de kijker vast.

Ga later op de ochtend in de beschaduwde delen rondom de vennen op zoek naar allerlei insecten die nog moeten opwarmen. Je kunt dan bovendien opnieuw spelen met het contrast met het felle zonlicht op de achtergrond.

Let ook op details: onder de dennen bijvoorbeeld vind je soms honderden dennenappels die tot een abstract beeld kunnen leiden. Vul het kader met een patroon van dennenappels en zorg dat er geen elementen opduiken die dat patroon kunnen verstoren.

Zonnedauw. Fotograaf: Bart Heirweg

Tijdstip

De heide bloeit meestal van half augustus tot begin september. De piek ligt vaak tussen 20 en 25 augustus, maar is uiteraard afhankelijk van het weer. Tijdens warme zomers valt de piek soms vroeger en duurt hij minder lang.

Van juni tot augustus bloeien de waterlelies in de vennen. Jammer genoeg openen ze pas later op de dag hun bloemen, zodat je de vennen ‘s morgens niet kunt fotograferen met bloeiende waterlelies op de voorgrond.

Veenpluis staat in juni in bloei en beenbreek bloeit in juli en augustus.

Ten slotte geeft onderstaande tabel een overzicht van de vliegperiodes van de belangrijkste libellen en vlinders die je in De Teut vindt.

Links

Op de website van Natuur en Bos vind je nog meer informatie over dit gebied. Bovendien kan je er ook enkele wandelkaartjes downloaden.

Ook op de website Wandelen in Limburg vind je verschillende wandelroutes.

De meest recente waarnemingen van de Teut kan je hier raadplegen op.

Neem een (gratis) abonnement op Mistradar of bekijk vooraf de voorspellingen van het weerstation Diepenbeek om wind, temperatuur en dus mist beter in te schatten.

Tabel met soorten en tijdstip wanneer te fotograferen.

Wat nog?

In de vochtige stukken rondom de vennen vinden we kleine en ronde zonnedauw. Fotografeer ze van heel dichtbij met beperkte scherptediepte. De lijmbolletjes en dauw op deze planten zorgen voor een interessant bokeh.

Op sommige plaatsen vind je het mooie en zeldzame klokjesgentiaan, een prachtig paars bloemetje dat vooral in augustus en september bloeit.

Rondom de vennen vind je in augustus veel tijgerspinnen. Breng deze kleurrijke spin in beeld met een bokeh van paarse heide in de achtergrond.

Een grote kudde van Kempense heideschapen houdt het biotoop in het gebied in stand. Breng deze natuurlijke grazers in beeld omringd door een purperen heidelandschap.

In de buurt

Nog meer heide vind je op de Tenhaagdoorheide (toegankelijk vanaf de Donderslagweg, Houthalen-Helchteren, GPS: 51.008361, 5.453417) ten noorden van De Teut. Ook de Molenheide (toegankelijk vanaf Hengelhoefseweg 9, Zonhoven, GPS: 50.989889, 5.419778) is prachtig op het einde van de zomer.

De Wijers, het grootste aaneengesloten vijvercomplex van Limburg, kan je bereiken via de Zwanestraat 105 in Zonhoven (GPS: 50.986333, 5.313694). Dit gebied staat onder andere bekend voor zeldzame vogels zoals de roerdomp en woudaap en je vindt er ook de uiterst fotogenieke boomkikker.

Op een half uurtje rijden van het mooie Zonhoven vind je de Mechelse Heide (Joseph Smeetslaan 280, Maasmechelen, GPS: 50.978111, 5.659083).

Adres

Donderslagseweg 21, Zonhoven Holsteenweg 29, Zonhoven


Zie hier voor recensie over het boek “De mooiste fotolocaties van België”

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: