Menu

Onderdeel van Pixfactory

De voordelen van een local patch

Zwaan
Een local patch is een plekje bij jou dicht in de buurt waar je lekker kunt fotograferen en waar je graag terugkomt. Fotograaf: Rudy van Miltenburg

Nederland kent veel mooie natuurgebieden waar we moeite voor willen doen om er te komen. Toch is het ook de moeite waard om op een plek dichtbij huis te fotograferen. Dit wordt een ‘local patch’ genoemd en biedt volop fotografiekansen.

Wat is een local patch?

Dit is een (klein) natuurgebied dichtbij huis. Je kan hierbij denken aan een stadspark of een buitengebied in je woonplaats. Deze plekken zijn wandelend of met de fiets goed te bereiken.
Een dergelijk gebied heeft voor de natuurfotograaf veel te bieden, zoals bloemen, vogels, insecten of landschappen. Keus genoeg dus om lekker dichtbij huis te fotograferen.

De voordelen van een local patch op een rij

  • Doordat het gebied dicht bij huis te vinden is bespaart het je een hoop reistijd. Hierdoor hoef je ’s ochtends niet vroeg je bed uit en ben je ’s avonds ook niet laat thuis. Bovendien kan je meestal je auto laten staan en bespaar je benzinekosten.
    De plek leent zich ook goed voor spontane bezoekjes. Bijvoorbeeld wanneer je ’s avonds na het eten nog zin hebt om er nog even op uit te gaan met je camera.
  • Een ander voordeel van een local patch is dat je het gebied snel leert kennen.
    Omdat je er regelmatig komt, weet je bijvoorbeeld op welke momenten een bepaalde vogelsoort zich laat zien of wanneer zich specifieke omstandigheden voordoen voor het maken van een mooie landschapsfoto. Je vergroot daarmee de kans op een geslaagde foto.
    Wanneer de omstandigheden toch tegenvallen, dan is er niets aan de hand. Je kan bij wijze van spreken de volgende dag weer terug gaan.
  • Een local patch leert je ook anders kijken. Doordat de fotografische mogelijkheden niet altijd voor het oprapen liggen, wordt een beroep gedaan op je creativiteit. Hierdoor ga je anders kijken. Zo kom je met hele andere foto’s thuis dan wanneer je in een populair en alom bekend natuurgebied bent geweest.

Altijd wel een local patch in de buurt

Ga voor jezelf eens na waar je bij jou in de buurt een stukje groen met struiken en bomen of een plas vindt. Maak een wandeling of fietstocht door je woonplaats en je zult zeker iets vinden.

Google Maps en andere topografische apps zijn erg handig bij het vinden van een dergelijk natuurgebiedje. Je hebt meteen een beeld van de afstand, grootte en bereikbaarheid. Doe vervolgens een eerste verkenning. Je zult zien dat er meer mogelijkheden zijn dan je had gedacht.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Goed bedoeld stukje hoor. Maar waarom is steeds vaker een Engelse benaming nodig om iets interessanter te maken. Ik heb twee ‘plekjes dichtbij’. Wat is daar mis mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u