Menu

Onderdeel van Pixfactory

De voordelen van het huren van een fotohut

Leuke ‘bijvangst’ in een hut van Han Bouwmeester. Fotograaf: Bob Luijks

Je kunt op steeds meer plekken een fotohut huren. Hoewel niet iedereen een fan is van dergelijke hutten, hebben deze toch meerdere voordelen:

  • Gemak: je hebt zelf geen voorbereidingstijd nodig. Alles is al voor je gedaan. Vergelijk het met een ritje door de McDrive of het zelf schillen van de aardappeltjes, voorbakken en tenslotte afbakken van de frietjes. Het gemak dient de mens, nietwaar?
  • Gewenning: de fotohutten staan lange tijd op een vaste plek, vogels krijgen er permanent voer aan geboden. Dat betekent dat de vogels of andere dieren inmiddels gewend zijn aan de plek en deze als volkomen veilig beschouwen. Veel soorten laten zich gemakkelijker zien, hetgeen de kans op gevarieerde foto’s natuurlijk vergroot.
  • Perfectie: aan een goede (!) fotohut is veel aandacht besteed. Er is rekening gehouden met de zon, de achtergrond, het standpunt, enzovoorts. Kortom, alles voor de perfecte foto. Hierin zit meteen het grote verschil met publieke vogelkijkhutten die bedoeld zijn om in alle rust vogels te observeren. Met fotografen is bij deze hutten doorgaans geen rekening gehouden.
  • Rust: een belangrijke voorwaarde voor het fotograferen van dieren is rust. Je zit niet te wachten op een toevallige mountainbiker of wandelaar. De meeste fotohutten staan op afgesloten terrein, rust gegarandeerd.

Natuurlijk hebben de hutten ook een paar nadelen:

  • Ze kosten geld. Bedenk dat de verhuurder er vaak veel geld en tijd in gestopt heeft om jou de beste fotokansen te geven.
  • De beelden zijn vaak direct herkenbaar. Weer dat ene boomstronkje, weer diezelfde tak. Kijk of je bij het huren van een hut zelf materiaal mag meenemen om voor een stukje eigenheid te zorgen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u