Menu

Onderdeel van Pixfactory

De voordelen van het kijken

Olifanten
Door een tijdje naar deze spelende olifanten te kijken was ik in staat te anticiperen op hun gedrag. Tijdens het spelen daagden de olifanten elkaar uit om te laten zien wie de sterkste was. Hierbij raakten de slurven met elkaar verstrengeld. Na het maken van deze foto heb ik mijn camera met rust gelaten om te kunnen genieten van deze imposante dieren. Masai Mara, Kenia. Fotograaf: Rudy van Miltenburg

Als natuurfotograaf wil je geen moment missen. Zodra je iets interessants ziet ben je geneigd om meteen naar je camera te grijpen en te gaan schieten.
Toch is het aan te bevelen je camera af en toe eens met rust te laten en eerst te kijken in plaats van direct te gaan fotograferen. In deze tip beschrijf ik een aantal voordelen:

Voordeel 1: je ziet meer

Door eerst een tijdje te kijken ga je steeds meer zien. Denk bijvoorbeeld aan details of andere perspectieven. Dit vergroot de creativiteit in je foto en maakt deze interessanter om naar te kijken.

Voordeel 2: anticiperen

Door te kijken leer je in te spelen op plotselinge situaties. Denk hierbij aan het gedrag van een edelhert tijdens de bronsttijd of een groepje zwanen dat zich opmaakt weg te vliegen. Wanneer je hierop leert anticiperen kom je met spectaculaire foto’s thuis.

Voordeel 3: kijken is genieten!

Dit is misschien wel mijn belangrijkste argument van deze tip. Als je zo gefocust bent op het fotograferen, maak je namelijk geen deel uit van de omgeving. Je bekijkt de wereld door de zoeker van je camera. Daardoor komt het beeld emotioneel gezien minder goed bij je binnen. Je camera vormt letterlijk een scherm tussen jou en hetgeen zich voor je afspeelt. Vergelijk het maar met het kijken naar een natuurfilm op tv. Ook hier komt het tafereel net even anders over dan wanneer je het met je eigen ogen aanschouwt. Bovendien loop je risico dat je mooie momenten mist door het continu aanpassen van de sluitertijd, diafragma of het herkaderen van je compositie.

Kijken is dus vooral genieten! Laat je camera daarom af en toe met rust.

Meer over kijken

Wil je meer weten over hoe je kunt kijken als fotograaf, lees dan ook eens deze artikelen:

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u