Menu

Onderdeel van Pixfactory

De vrijetijd-weekend-fotograaf

Wat voor een fotograaf ben jij? Denk je er wel eens over na? Nou ik eigenlijk niet, maar er viel me de laatste tijd iets op. Kortom tijd voor een nieuwe column. De laatste die ik in 2022 schrijf, maar de eerste voor 2023. Welkom in een nieuw jaar.
weekendfotograaf in het bos
Welkom in een nieuw jaar. Fotograaf: Dave Zuuring

Het is vrijdagavond in de avondspits, het gouden uur brengt de herfstkleuren tot leven. De fotografie zin is aan, maar zo vanachter het stuur kan ik er niets anders mee dan mijn gedachten laten gaan. Zo bedacht ik me dat sinds de zomer, sinds de #heidekoorts, ik bijna alleen nog maar op zaterdag of zondag gefotografeerd heb. Gekscherende noem ik mezelf de weekend fotograaf.

Een enkel groen blaadje op een tapijt van gouden herfstkleuren. Gemaakt tijdens een zondagse wandeling, spontaan. Fotograaf: Dave Zuuring

In mijn column van oktober schreef ik nog: “Inmiddels word ik steeds beter in het accepteren van dit soort situaties (vind ik zelf). Immers je kunt niet altijd aan staan en je baan en gezin combineren met je eigen gepassioneerde vrijetijdsfotografie-gedoe en denken alsmaar te kunnen fotograferen.” Dus logisch dat we op het weekend zijn aangewezen. Maar eigenlijk draait het daar niet alleen om. Immers om foto’s te maken moet je erop uitgaan. Gewoon gaan. En dat laatste deed ik de afgelopen weekenden.

Wat zijn jouw drijfveren?

Het waren niet de condities, het miezerde regen. Geen optimale condities, toch ben ik blij dat ik gegaan ben en dit beeld mee naar huis nam. Fotograaf: Dave Zuuring

Beantwoord eens voor jezelf de vraag; “Hoe vaak ga jij er op uit omdat je gewoon wilt fotograferen. Of hoe vaak ga je omdat de locaties, je checklist en vooral het weer alles beslissend zijn. Kortom wat is jouw echte drijfveer? Is het de foto of zijn het de condities?” In het verleden waren het voor mij vaak de condities. Ik dreef mezelf tot het uiterste om maar te gaan vanwege die condities. Maar waarom? Ja, ik kon er toen geen vinger op leggen. Ik ging van alles doen, om maar die momenten te na te jagen. Alleen raad maar wat er gebeurde. Precies op de momenten dat de condities er waren, was het uiteraard niet te combineren met privé en werk. Gek werd ik ervan.

Een mistige zaterdagochtend, voordat ik een programma aan typische zaterdag activiteiten had. Toch nog even eropuit en genoten van de natuur en blij dat ik de camera bij me had. Fotograaf: Dave Zuuring

Foto depressie

Langzaam ben ik losgekomen van de ongezonde drijfveer om iets na te jagen. Dat najagen bleef maar gevoed worden door die bubbel waar we in terecht komen als we anno nu foto’s willen kijken wat via de social media gebeurt. Ik wil ze er niet alleen de schuld van geven, want ik ben slotte zelf diegene die de beelden maar bleef bekijken. Als je alleen maar blijft zien wat er op dat moment is en je weet dat alleen het mooiste van het mooiste wordt gedeeld, dan maak je jezelf gek. Je ziet alleen maar mooie beelden van dingen die jezelf ook wil maken. Het ongezonde was een verminderd plezier in iets wat mij zoveel vreugde bracht, eropuit gaan en fotograferen. Het genieten van het buiten zijn en dat combineren met vastleggen en beleven. Ik bereikte bijna een foto depressie, maar in December 2021 besloot ik dat ik me dit niet moest laten gebeuren.

December 2021 nam ik mezelf iets voor, deze winterse ochtend zal ik niet snel vergeten. Fotograaf: Dave Zuuring

2022 had ik me voorgenomen en gezegd tegen mezelf: “Zo wil ik niet meer bezig zijn met mijn vrijetijdsbesteding en fotografie. Dingen nastreven en doen waar je niet vrolijk van wordt. Nu bijna 12 maanden later kan ik zeggen; “Ik ben afgekickt!”.

Vanzelfsprekend kriebelt het nog steeds, als ze op het weerbericht mist of storm voorspellen doordeweeks. Wat het medicijn was tegen deze ongezonde drijfveer? Selectief bezig zijn met sociale media. Niet constant bezig zijn met foto’s kijken, plannen, de weerapps en locaties.  Maar de momenten dat je wel kunt gaan, erop uitgaan met of zonder de gewenste condities. Wandelschoenen aan, hond mee, of zoals afgelopen weekenden, afspreken met fotovrienden.

Samen met twee fotograferende dames afgesproken in het oosten van Nederland. En net alsof het zo moet zijn, het weer liet ons niet in de steek. Gezellig samen fotograferen, wandelen en kennismaken met de local patch van deze dames. Fotograaf: Dave Zuuring

Gewoon gaan

Wat wil het geval, ik had al geruime tijd geleden afgesproken met fotovrienden om te gaan fotograferen. Zonder verwachtingen, zonder plannen, gewoon gezellig samen erop uit. Ongepland werd ik voor de eerste afspraak veel te vroeg wakker. Stond op en dacht: “Ik ga gewoon alvast. Linea recta reed ik naar een bekende fotoplek. Hoewel ruim driekwartier voor zonsopkomst en eigenlijk maar 20 minuten om te fotograferen schoot ik een van mijn mooiste foto’s van deze herfst.

Omdat het kan, voor je afspraak nog even 25 minuten kunnen genieten van dit moment, ongepland, onverwacht maar groots genieten. Mijn dag kon niet meer stuk. Fotograaf: Dave Zuuring

In goed gezelschap

Een weekend later had ik weer afgesproken. Vanuit fijne condities reis je het saaie grijze weer in. Over Nederland lag dat weekend precies een scheiding van bewolking over de lijn Den Haag – Nijmegen. Je raadt het al, we zaten in het grijze deel en het was koud!! Toch ging de fototas en statief mee. Na een stevige wandeling belanden we op het strand. Een vleugje roze in de lucht, wat wolken een rustige zee en voor je het weet verlaat je in het blauwe uur het strand na het maken van toch weer enkele foto’s.

Het hoeven niet altijd weidse, grootste epische landschappen te zijn, ook een stapel scheermesjes zoals hier op het strand. Fotograaf: Dave Zuuring

Heerlijk gespeeld met camera en objectief, honderduit en gepraat en genoten. Laat thuis en aangezien het de volgende dag een ochtend met temperaturen onder het vriespunt zou zijn, besloten om er weer op uit te gaan. Ditmaal naar een bekende plek waar nog wat gouden herfstkleuren en hopelijk wat rijp van de vrieskou te zien zouden zijn. Wat we kregen die ochtend was nog veel mooier dan ik had durven verwachten. En dit alles spontaan en ongepland.

Een vorst nacht werd voorspeld. Spontaan afgesproken en de hele ochtend samen maar toch alleen buiten gespeeld. De koffie die we samen dronken was de toast op de mooie ochtend en de kameraadschap die ik ervaarde. Fotograaf: Dave Zuuring

Moraal van dit verhaal; er is altijd iets te fotograferen.

Wil je het gepland en compleet voorbereid doen. Prima, daar is niks mis mee. Maar als je balans vindt in dingen die je wil doen, dan komt het vanzelf je kant uit. En zoals met zoveel, spontaan en zonder verwachtingen levert dan vaak de mooiste momenten op. Voeg eraan toe, doe het samen met vrienden, dan maak je onvergetelijke herinneringen en vriendschappen. Dit laatste, maak onvergetelijke herinneringen samen, is ook mijn fotografische nieuwjaarswens voor jullie in 2023.

Was getekend de weekend fotograaf.

Dave

Geef een reactie

15 reacties

  1. Hallo Dave, wat een inspirerend artikel! Ik fotografeer pas een jaar of 3 en in les 1 zei de instructeur: fotograferen = doen. En dat is het precies. Gepaste kleding aan, spullen mee en gewoon gaan. Soms valt het resultaat tegen, maar meestal word ik aangenaam verrast.
    Het is sowieso iedere keer een kadootje om op pad te zijn en oog te hebben voor de omgeving.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

15 reacties

  1. Hallo Dave, wat een inspirerend artikel! Ik fotografeer pas een jaar of 3 en in les 1 zei de instructeur: fotograferen = doen. En dat is het precies. Gepaste kleding aan, spullen mee en gewoon gaan. Soms valt het resultaat tegen, maar meestal word ik aangenaam verrast.
    Het is sowieso iedere keer een kadootje om op pad te zijn en oog te hebben voor de omgeving.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Dave Zuuring

Dave Zuuring

Dave is een enthousiaste vrijetijdsfotograaf met een passie voor landschappen, stedelijke landschappen en blue hour fotografie. Vanuit zijn motto 'Make your Memory Today' wekelijks en soms dagelijks bezig met vastleggen, beleven en herbeleven op fotografie gebied.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: