Menu

Onderdeel van Pixfactory

De wildcamera: de bever

Sinds enkele jaren werk ik met een cameraval. Eigenlijk is het een luxe versie van een wildcamera. De cameraval bestaat uit een reguliere (DSLR) camera met lens, een bewegingssensor en meestal enkele flitsers. Door normale cameraspullen te gebruiken komen er kwalitatief goede beelden uit de set. Voor ik de cameraval ergens plaats, onderzoek ik eerst met de wildcamera of een plek kansrijk is. Ik wil weten of er dieren komen op de gehoopte plaats, welke dieren, en hoe vaak. Ook is het handig als je weet of er mensen komen en wie dat eventueel zijn.
De Europese bever.
De Europese bever. Fotograaf: Marijn Heuts

In dit geval wilde ik graag nachtelijke foto’s maken van een bever die een boom aan het vellen is. Je ziet overdag de duidelijke sporen van hun arbeid, maar de klus zelf klaart de bever doorgaans in het donker. De locatie die ik in gedachten had, bevatte twee duidelijke opgangen vanuit het water, maar ook een handvol aangevreten bomen. Bij welke plaats je de cameraval dan? De wildcamera vertelde me welke boom op dat moment in trek was, en dat er minstens drie verschillende bevers hun tanden in zetten.

Europese bever.
Europese bever. Fotograaf: Marijn Heuts

Met die informatie kon ik de cameraval plaatsen en nog dezelfde nacht had ik al mijn eerste foto’s. De bever stond er nog niet mooi op, maar dat was een kwestie van volhouden, ooit valt alles een keer op zijn plek. De wildcamera hing er nog bij, omdat ik ook wilde zien hoe de bevers op de flitsers reageren. Bij andere dieren zie je nog wel eens dat ze de plek gaan mijden, of heel slim achter de cameraval langs gaan lopen. Ook kun je zien of ze hard schrikken en er vandoor stuiven, allemaal informatie die de cameraval je niet kan geven, de wildcamera wel. Deze bevers trokken zich weinig van de flitsers aan, dus kon ik met vertrouwen verder gaan.

Wel moest ik een vertraging in bouwen zodat de flitsers niet afgingen als de bever nog niet rechtop stond. En bovendien kon ik geen reeksopnames maken, van een dergelijke stroboscopische disco zouden ook deze redelijk onverstoorbare bevers genoeg krijgen. Ik stelde de set dus in op een enkele opname per keer, en een flinke vertraging tussen de registraties.

Cameraval.
Cameraval. Fotograaf: Marijn Heuts

De wildcamera als bewakingscamera

In een week had ik aardig wat beeld bij elkaar en ik begon te variëren met de plaatsing van de flitsers, om de belichting mooier te maken, maar ook voor wat spannender beeld. De wildcamera nam ik mee naar huis want die had zijn nut al bewezen. Dat had ik dus niet moeten doen, de wildcamera heeft als gezegd immers ook de functie van bewakingscamera.

Ik had de wildcamera moeten laten hangen op enkele meters van de cameraval. Dan had ik wellicht gezien welke onverlaat midden op de dag de cameraval heeft bezocht, naar huis is gegaan om een kniptang te halen, en vervolgens terug is gekomen om de staalkabels door te knippen en alles mee naar huis te nemen. Nu moet ik het doen met een goed idee over de dader, maar geen bewijs. Ik heb nog wel eens gedacht dat als je de wildcamera erbij hangt, men die ook zal ontvreemden. Dat is wellicht een terechte vrees, maar daarvoor bestaan er wildcamera’s met een SIM-kaart erin, die elke gemaakte foto naar je telefoon sturen. Het bewijs van de diefstal en de dader heb je dan alsnog veiliggesteld.

Opname bever van de wildcamera.
Opname bever van de wildcamera. Fotograaf: Marijn Heuts

In dit geval gebruikte ik de wildcamera om de plaatsing van de cameraval te bepalen, en tevens om de reactie van de dieren op die cameraval en flitsers te monitoren. De wildcamera had ook kunnen dienen als bewakingscamera, maar helaas heb ik verzuimd het veelzijdige apparaat ook in die functie in te zetten.

Eén reactie

 1. Dat je camera is gestolen is nog tot daaraan toe.
  Maar de dader moet dan wel kennis hebben van wat je wil of gaat doen in de natuur.
  Mogelijk hebben ze je al enige tijd in de gaten gehouden toen je bezig was je apparatuur op te stellen.
  Dit overkwam ooit eens een collega fotograaf van mij die het wel erg verdacht vind dat hij zo nu en dan gevolgd werd
  Tot op een avond wegging zonder zijn camera’s dus de dieven of inbrekers in spe wisten dat die apparatuur nog in zijn huis/kantoor moest staan .
  Dus bij thuiskomst was dus alles verdwenen.
  Ik zelf heb camera’s met een zeer hoog ISO zodat ik als fotojournalist geen flits nodig had om de dieven te betrappen (daar heb ik ze ook voor gekocht)die geregeld het volkstuinen complex kwamen leeg roven ????
  Helaas waren ze de klos des ondanks deed de politie niets.
  Simpel weg omdat er iemand was die ondanks de beveiligingscamera’s die daar hangen met een sleutel dus iemand die daar een volkstuin had de boel weg haalde.
  Sinds dien staan mijn camera’s
  Zelfs in huis altijd aan een dikke ketting zodat ik ze het niet gemakkelijker zal maken.
  Probleem is dat je als je verzekerd ben deze misschien ook probeert niet te betalen en dat is balen.

  Jammer dat je dus je wildlife camera niet standby had staan voor eventuele bewijslast.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Dat je camera is gestolen is nog tot daaraan toe.
  Maar de dader moet dan wel kennis hebben van wat je wil of gaat doen in de natuur.
  Mogelijk hebben ze je al enige tijd in de gaten gehouden toen je bezig was je apparatuur op te stellen.
  Dit overkwam ooit eens een collega fotograaf van mij die het wel erg verdacht vind dat hij zo nu en dan gevolgd werd
  Tot op een avond wegging zonder zijn camera’s dus de dieven of inbrekers in spe wisten dat die apparatuur nog in zijn huis/kantoor moest staan .
  Dus bij thuiskomst was dus alles verdwenen.
  Ik zelf heb camera’s met een zeer hoog ISO zodat ik als fotojournalist geen flits nodig had om de dieven te betrappen (daar heb ik ze ook voor gekocht)die geregeld het volkstuinen complex kwamen leeg roven ????
  Helaas waren ze de klos des ondanks deed de politie niets.
  Simpel weg omdat er iemand was die ondanks de beveiligingscamera’s die daar hangen met een sleutel dus iemand die daar een volkstuin had de boel weg haalde.
  Sinds dien staan mijn camera’s
  Zelfs in huis altijd aan een dikke ketting zodat ik ze het niet gemakkelijker zal maken.
  Probleem is dat je als je verzekerd ben deze misschien ook probeert niet te betalen en dat is balen.

  Jammer dat je dus je wildlife camera niet standby had staan voor eventuele bewijslast.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: