HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

De workshopterroristen

Doe jij wel eens mee met een fotografieworkshop? Zo in een groep van zeg 6 tot 15 personen? En?…. Hoe vond je het? Wat vind jij bijvoorbeeld van je medecursisten?

De workshopterroristen
Fotografen voor je neus.... ooit meegemaakt? Fotograaf: Michel Lucas

In de eerste jaren dat ik het fotograferen weer opgepakt had sloot ik regelmatig aan bij fotografieworkshops. Zo leerde ik snel nieuwe technieken en invalshoeken en kwam ik op interessante locaties waar ik nog nooit van gehoord had. Bij mijn eerste workshops was ik zó overweldigd door alle nieuwe indrukken en leerstof dat ik vooral met mezelf en mijn camera bezig was. Al doende kreeg ik steeds meer fotografie-ervaring, maar begon ik ook oog te krijgen voor mijn medecursisten. Ik begon door te krijgen hoeveel invloed hun gedrag kon hebben op het positieve of negatieve verloop van de workshop. Hoewel het gedrag afleidde waarvoor ik werkelijk kwam, vond ik het eigenlijk wel leuk als mensen zich opzichtig profileerden. Dan kon ik lekker observeren. Dat is namelijk ook een hobby van mij.

Een 2-tal libellen en 12 cursisten. Alleen door de camera strak omhoog te steken zijn ze buiten beeld te houden. Fotograaf: Jody Zweserijn

 

Wie kun je zo allemaal tegen het lijf lopen bij een fotografieworkshop?

Beppie de veelpraat

Zodra Beppie een luisterend oor gevonden heeft klauwt ze zich hierin vast en laat haar onnavolgbare woordenstroom de vrije loop. Soms zijn de onderwerpen oppervlakkig, maar voordat je het weet worden pijnlijke jeugd, problemen op haar werk en haar ziektedossier over je uitgestort.

Pielleke de opschepper

Pielleke heeft 1000 fotoreizen gemaakt, alle continenten van de wereld bezocht, alle foto’s al eens gemaakt en heeft het grootste gedeelte van zijn eindeloze en peperdure uitrusting thuis liggen. Hij zou de workshop véééél beter geven dan de workshopleider.

Soms moet de politie eraan te passen komen om fotografen uit elkaar te halen die ruziën over wie de grootste heeft. Fotograaf: Jody Zweserijn

Helma de hysterische

Helma is alles kwijt, haar apparatuur functioneert niet en ze heeft net een filter van 100 euro aan diggelen laten vallen. Dit alles wordt door haar luid en duidelijk rond geblèrd. Vervolgens is de locatie, de workshop en het weer ruk. En blèrt ze rond dat door dit alles ze de hele dag geen enkele goede foto gemaakt heeft.

Zorro de schaduw

Na enige tijd gezocht te hebben naar je onderwerp, vind je er eindelijk een. 0.3 seconden later voel je beweging achter je en staat er een medecursist. Hij posteert zijn statief zonder iets te zeggen of te vragen dicht naast die van jou zodat jij je ruimte kwijt om even lekker je gang te gaan. Binnen de kortste keren voel je het duidelijk: 2 is teveel. Wie delft het onderspit?

Deze cursist gaat een interessante foto maken van een medecursist nadat zij deze in de draaikolk geduwd heeft. Het is even wachten tot ie weer boven water komt. Fotograaf: Johan van de Watering

Margo de onzekere

Margo doet geen handeling zonder dat de workshopleider naast haar staat en instructies geeft. Ze zuigt zich helemaal aan hem vast. De overige cursisten zien hem de rest van de dag niet meer. Want eenmaal losgekomen van Margo heeft hij totaal geen energie meer. En Margo heeft een paar mooie foto’s op haar geheugenkaartje staan….. door de workshopleider voor haar gemaakt als voorbeeld.

Gust de betweter

Gust weet alles beter. Hij onderbreekt de workshopleider bij iedere zin en gaat voortdurend de discussie aan. Met een ieder die daarna iets uit durft te brengen redetwist hij vrolijk verder. Hij heeft alles al meegemaakt, alle technieken gedaan en alle soorten accessoires gebruikt.

Zwaar geagiteerd gluurt de sperwer de fotohut binnen waaruit enorm veel lawaai komt van heftig discussiërende fotografen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Jane de ‘professional’

Jane vertelt iedereen bij eerste kennismaking dat zij een ‘Pro’ is. Ze is natuurlijk in het bezit van een Pro camera met dito lenzen. De workshopleider kan geen goed doen. Die is zóóóó onprofessioneel met z’n gedateerde middensegment camera. Als iedereen zich in het veld begeeft om te fotograferen merk je al snel dat Jane zich geen houding weet te geven en zich na ‘Pro’ achtereenvolgens de rollen ‘schaduw’ en ‘negatieveling’ aanmeet.

Bart de negatieveling

Bart vindt alles niks. De workshop en de workshopleider kraakt hij af en maakt hij belachelijk. Geen cursist heeft een interessante foto gemaakt. Erger, het is een talent- en inspiratieloze bende bij elkaar. Uiteraard deelt Bart zijn fotomateriaal niet…. want hij kan zich alleen maar groots voelen als hij anderen neerhaalt.

In dit laag aan de grond miniatuurwereldje kom je waarschijnlijk geen medecursisten tegen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Sandra de perfectionist

Sandra’s mond hangt naar beneden. Ze is gespannen want ze heeft voor vandaag 20 doelen gesteld. En die moeten allemaal foutloos binnen 5 uur gehaald worden! Gaat ze eenmaal aan de gang met fotograferen, duldt ze geen enkele andere cursist om zich heen. Die zijn namelijk niet perfect. Sandra sluit de dag af met geen enkel gehaald doel. Haar mond hangt naar beneden.

Remi de egoïst

Remi is alleen op de wereld. Hij houdt met niemand rekening. Loopt vóór camera’s langs, verstoort tafereeltjes die anderen ook graag hadden willen fotograferen, laat diepe voetstappen na in composities en maakt zó veel lawaai dat geen enkel levend onderwerp zich de komende 2 weken nog laat zien.

Sommige medecursisten kleden zich speciaal om ‘interessant’ vóór jouw camera te poseren. Fotograaf: Jody Zweserijn

Nawoord

Alle hierboven genoemde personages en namen zijn fictief en hun gedrag is door de auteur expres zwaar aangezet en smeuïg beschreven om tot een ludiek artikel te komen. Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval. Heb jij echter ook een memorabele ervaring opgedaan tijdens een fotografieworkshop, aarzel dan niet deze expres zwaar aangezet en smeuïg met ons te delen onder dit artikel.

Als iemand té dichtbij komt geef je gewoon een hengst met je elleboog! Fotograaf: Johan van der Wielen

Deel dit artikel


38
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ron Sinnige op 26 september 2019 om 20:22

  Haha! Lekker stukje Jody! 🙂

 2. Door Yolanda Sciarone op 25 september 2019 om 14:16

  Heerlijk artikel! Ben al veel van deze terroristen tegengekomen tijdens workshops, maar nog niet allemaal. Dat komt vast nog in de toekomstige workshops. Wat ik intussen heb geleerd is dat ik dé foto meestal niet maak tijdens een workshop. Dus luister en kijk ik vooral, zodat ik er later zelf mee aan de slag kan.

  1. Dank Yolanda! Ik denk dat veel cursisten dit hebben en later met de opgedane kennis verder gaan. Ik zo ook.

 3. Door Anneke Pereboom op 25 september 2019 om 12:39

  Ik herken de groepspersonages helemaal. Je komt ze overal tegen, niet alleen onder fotografen. Maar ik heb ook een bijzondere ervaring gehad met de ‘nitwit’. Hij heeft nog nooit een foto gemaakt maar heeft nu een hoop geld uitgegeven voor ‘de beste apparatuur’. Wat je daar niet allemaal mee kunt. ‘Ik kan mijn foto’s ook op de computer bekijken; ik kan ook in RAW fotograferen; ik kan ook een histogram bekijken; en binnenkort komt er nog een lens en die gaat mee naar China.’ Fijn voor je, joh. Maar wat jammer nou dat de cursusleider opmerkt dat jouw merk camera wel veel wordt gebruikt door professionals, maar dat dat andere populaire merk veel gebruiksvriendelijker is. Tijdens deze cursus heb ik grote bewondering opgedaan voor de cursusleider, die steeds vriendelijk en behulpzaam bleef en nooit heeft gezegd: ga nou eerst maar eens leren fotograferen. Dat lag mij wel op het puntje van mijn tong.

  1. Uitgesproken typeje! 😂

 4. Volgens mij ontbreekt er nog één, Jody. De “observator” die is meegestuurd (door zichzelf of een of andere redactie) om er een leuk verhaal van te maken. Volgende stap: de vragenlijst die leidt tot een antwoord op de vraag: “Wat voor workshopdeelnemer ben jij?”.
  Nog genoeg te doen voor je.

  Overigens, veel van je observaties herken ik…

  1. Waahhhhaaaahhhaaaa! Deze vraag verwachtte ik eigenlijk als eerste en heb m goed voorbereid! Ik ben de meest ideale workshopdeelnemer: bescheiden, niet opdringerig, ik luister goed, ben leergierig en stel me niet op de voorgrond op. Observeren kan mijn valkuil zijn of mijn kracht. De draai die ik eraan gegeven heb past mij het beste: flauwekul over maken.

 5. Geen fotografie workshop, maar een “spot de boomkikker” excursie.
  Desondanks 25 mensen met hun foon op één vierkante meter die zich resoluut omdraaiden als je hen vroeg even aan te wijzen waar ze de boomkikker zagen, want ik kon er niet bij omdat er…juist ja.
  Eigen kikker eerst?
  Is het erg als ik hoop dat hun foto’s niet gelukt waren?

  1. Oei, 25 deelnemers is wel erg veel! Hopelijk heb je toch nog een glimp op kunnen vangen en zelfs een foto kunnen maken!

 6. Te zwaar aangezet, wel met humor geschreven echter niet herkenbaar. Ik geef al vele jaren (natuur)fotografie workshops en als er een stereotype gedrag herkenbaar is dan zijn het met name de dames die alles precies willen weten en met aandacht luisteren naar de oefeningen, camera instelling uitleg of natuurweetjes en de heren die alvast aan de gang gaan en achteraf wel of niet uitleg vragen. Belangrijkste is dat iedereen na afloop met een tevreden gevoel naar huis gaat.

  1. Of je interpreteert het misschien zelf wat zwaar aangezet?

 7. Door Bart Telling op 24 september 2019 om 20:50

  Blijkbaar tot op heden veel geluk gehad met mijn reizen en workshops. Wel grappig geschreven

 8. Geen reclame voor workshops en fotoreizen..

  1. Deze column gaat idd niet over reclame.

 9. Door peter wijn op 24 september 2019 om 10:43

  🙂
  Wat ik me afvraag, is de meerderheid niet heel rustig, en een beetje onzeker?

  1. Meestal valt het gedrag van de meerderheid niet op maar van de uitzondering wel.

 10. Door Olof Fredrikze op 23 september 2019 om 16:59

  Iedere workshopleider krijgt de deelnemers die hij verdient.
  Toch?

  1. Door Bert Faber op 23 september 2019 om 22:01

   Met 10 van dit soort pseudo spygologen is het vast wel gezellig. Trouwens ik herken me volledig in het type Bertje. Dat heeft ze dan wel weer goed geanalyseerd. 😂😂😂

   1. Psychologie van de koude grond, Bert. Daar hoef je geen opleiding voor te hebben 😉

  2. Neuh, dat denk ik niet. Ik ben het wel met je eens als cursisten met bepaalde trekjes steeds terug komen bij dezelfde workshopleider.

 11. Afgaande op de titel dacht ik dat het zou gaan om de aanbieders van workshops, die als een soort ‘terroristen’ de boel komen verstoren met hun volgzame kudde als je net ergens rustig op je buik in de modder ligt 😉 . Maar het betreft dus het belachelijk maken van de kudde goedbedoelende lieden die dit circus in stand houden.

  1. Het staat je vrij om zelf een column over de aanbieders te schrijven, Hans. Mag je ook de toonzetting zelf bepalen 😉

 12. Heerlijk om gelachen,.

 13. Door liesbeth van vliet op 22 september 2019 om 19:04

  Ja, echt vreselijk om moeten lachen Jody…. en hoe herkenbaar!
  Ik heb zelf nog nooit een workshop gevolgd, maar als workshopleider kom je inderdaad deze taferelen tegen. Het ergste vind ik nog dat je ze, voor mijn gevoel dan, interessante dingen laat zien waar dan heel veel voorbereiding aan vooraf gegaan is en ik als reactie krijg: “die foto heb ik al”.
  Poehhh, voor mij maximaal 4 personen, maar ja dan nog…

  1. Dank voor het compliment! Ja, ik realiseer me heel goed dat het leven van een workshopleider niet altijd over rozen gaat.

 14. Door Petra van Boordt op 22 september 2019 om 16:56

  Het is een hilarisch stuk geworden. Heel herkenbaar. Erg leuk.

  1. Dank! Je weet hoe lang ik erop heb zitten kauwen! 😉

 15. Door Gert-Jan op 22 september 2019 om 12:49

  Daarom ga nooit mee op workshops , en heb ik al mijn pixboeken recent lekker verkocht . En fotografeer ik lekker zoals ik dat wil. Fotografie next level heet dat

  1. Altijd zo dicht mogelijk bij jezelf blijven, Gert-Jan. En ik geniet nog steeds van het pixboek dat ik van je overgenomen heb!

 16. Door Hans Schot op 21 september 2019 om 10:31

  Zeldzaam smeuige schrijverij, jij hebt wel heel veel opgestoken van de workshops. Het is voor een workshop gever ook ondoenlijk . Om al deze types de goede kant op te buigen.

  1. Zou niets voor mij zijn, Hans. Ik ben té uitgesproken. 😜

 17. Zo herkenbaar!! Ik geef outdoor fotografieworkshops op Lesvos en ben er nog een tegengekomen. Wilma de zwijgster…laat geen enkele emotie zien, trekt haar mond niet open, komt geen glimlachje op haar gezicht, maakt dat je ernstig gaat twijfelen aan jezelf (vindt ze het misschien niet leuk/interessant??), doet ook amper mee, heeft starende,donkere, lege blik in de ogen….maar is wel degene waarvan je achteraf een appje krijgt dat ze het geweldig heeft gevonden met een mooie foto erbij!!

  1. Mooie aanvulling. Stille wateren hebben diepe gronden. Maar ze heeft genoten en dat is leuk om te lezen!

 18. Wat een hilarische verhalen Jody, ik heb zo moeten lachen tijdens het lezen van je artikel. Het is zo herkenbaar, al die verschillende mensen in een workshop en de verschillende persoonlijkheden en karaktertrekjes die ze hebben. Dit maakt een workshop ook meestal tot een bijzondere ervaring op meerdere vlakken 😉 waar je nog lang over kunt napraten.

  groetjes Roelie

  1. Of grappige verhalen over kunt schrijven! Dank je voor je reactie, Roelie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *