Menu

Onderdeel van Pixfactory

Denk om je nek

De 'Slide' strap van Peak Design.
De ‘Slide’ strap van Peak Design. Fotograaf: Peak Design

Aan de camera ziet een draagriem, waarmee je de camera rond je nek hangt. Het is zo vanzelfsprekend, dat je er nauwelijks over nadenkt, totdat… Recentelijk maakte ik een ernstig auto-ongeluk mee. Wonderlijk genoeg bleef het bij spierpijn in mijn nek. Een aantal weken heb ik het rustig aan gedaan.

Vogelaars weten het al langer. Het is niet verstandig een verrekijker rond de nek te hangen. Vroeg of laat resulteert dit in nekklachten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Natuurlijk geldt voor een camera hetzelfde, zeker wanneer deze van tamelijk zware objectieven wordt voorzien. Tegenwoordig bestaan er allerlei alternatieven voor de camera(nek)riem. Een (sling) strap is daarbij de meest gangbare. De camera hangt dan aan een verstelbare riem, die je niet rond je nek, maar over je schouder draagt. Daarnaast bestaan er (net als voor verrekijkers) speciale harnassen. Het gewicht wordt dan over beide schouders verdeeld. Hoewel dit ergonomisch beter is, blijkt een harnas in veel gevallen lastig werkbaar i.c.m. bijvoorbeeld een rugtas.

Tamelijk nieuw zijn speciale clips die je aan je broekriem of de schouderriem van je rugtas kunt bevestigen. Je camera hang je vervolgens aan deze clip. Het ziet er wat fragiel uit, maar blijkt uiteindelijk prima te werken. Of je het gewicht op een dergelijke plek prettig vindt, zal van persoon tot persoon verschillen.

Speciale clip voor het bevestigen van je camera aan de riem van je rugtas.
Speciale clip voor het bevestigen van je camera aan de riem van je rugtas. Fotograaf: Peak Design

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik kan het spider-systeem aanraden. Je draagt je spullen dan helemaal niet meer aan je schouder, nek of rug, maar aan een riem op je heupen. Je moet even door alle opmerkingen over cowboys heen bijten, maar dan heb je wel je handen, rug en schouders vrij. En pijlsnel toegang tot je camera’s. Werkt met twee professionele camera’s en objectieven tot 300mm.
    http://spiderholster.com/dual-camera-system/

  2. Heb zelf een blackrapid strap en zweer erbij. Heb ook een dubbele, voor een body links en rechts, maar die is eigenlijk alleen handig bij sportwedstrijden of evenementen waar je snel moet wisselen. Daarbij loop je nogal breed, wat zorgt voor snelle schade aan je materiaal.

    Trouwens: 4e woord heeft een e te veel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u