Menu

Onderdeel van Pixfactory

Details versterken met Luminar

Tijdens de introductie van nieuwe softwareversies probeert Luminar de aandacht te trekken met gimmicks waar de gemiddelde natuurfotograaf niet veel aan heeft. Wie verder kijkt ziet dat er onder die motorkap een paar interessante opties zitten die erg interessant zijn. Vandaag duiken we in het versterken van details. Oftewel, verder gaan waar Lightroom en Photoshop stoppen.
Adder eindfoto. Op sommige plekken is het effect te sterk. Dat had in Photoshop gecorrigeerd kunnen worden met een laagmasker.
Adder eindfoto. Op sommige plekken is het effect te sterk. Dat had in Photoshop gecorrigeerd kunnen worden met een laagmasker. Fotograaf: Jowan Iven

Details, ver voorbij Lightroom

Dit klinkt te mooi om waar te zijn. En alles wat te mooi klinkt om waar te zijn…

Nou nee. In dit geval gaan we echt vele stappen verder. Om even een voorbeeld te geven laat ik je twee foto’s zien.
Een uit Lightroom en het vervolg daarop wat met behulp van Luminar is ontwikkeld. In mijn geval bedoel ik dan Luminar AI. Maar ik geloof dat Luminar Neo, wat details betreft, dezelfde opties heeft.

Lightroom versie.
Lightroom versie. Fotograaf: Jowan Iven
Een stap verder, met Luminar.
Een stap verder, met Luminar. Fotograaf: Jowan Iven

Hoe zeer ik ook met Lightroom in de weer ging, het lukte me niet om hetzelfde resultaat te behalen als in Luminar AI. En dat terwijl het in Luminar niet zo ingewikkeld is zolang je weet aan welke schuifjes je moet trekken. De belangrijkste laat ik in de volgende paragrafen de revue passeren.

Openen in Luminar

Voor het gemak ga ik er van uit dat Luminar geïnstalleerd is als een plug-in in de Adobe software. De foto open ik, vanuit Lightroom, in Photoshop. Dat kan door op de foto te klikken met de rechter muistoets en dan te kiezen voor ‘bewerken in’ – ‘bewerken in Adobe Photoshop’.

Omdat ik na Luminar nog allerlei opties wil openhouden kies ik er dus niet voor om rechtstreeks in Luminar te openen. Met CTRL-J (windows) kopieer ik de foto naar een nieuwe laag. Dit wordt de laag waar Luminar mee aan de slag gaat.

In het Photoshop menu onder het kopje filter vind je ‘Skylum software’. En daaronder verscholen zit Luminar AI of welke versie je hebt geïnstalleerd. Luminar opent nu de interface.

De Luminar interface.
De Luminar interface. Fotograaf: Jowan Iven

Rechtsboven geeft Luminar een sjabloon suggestie die voor deze foto zou kunnen werken. In het geval van de adder krijg ik een suggestie voor het sjabloon dierenvrienden. Maar die suggestie laat ik links liggen en ga direct door naar de optie ‘bewerken’. Deze staat centraal bovenin weergegeven, rechts van de tekst sjablonen.

Bewerken

Rechtsboven bij gereedschappen Essentieel staat ‘Verbeteren AI’ als eerste genoemd. Het schuifje van Accent AI naar 20 trekken en het beeld wordt al meteen sprankelender. Deze waarde is arbitrair naar eigen smaak gekozen.

Details van de uitsnede.
Details van de uitsnede. Fotograaf: Jowan Iven

Structuur AI

Volgende menu wat ik kies is ‘Structuur AI’. AI staat voor kunstmatige intelligentie.
Volgende menu wat ik kies is ‘Structuur AI’. AI staat voor kunstmatige intelligentie. Fotograaf: Jowan Iven

De software analyseert het beeld en versterkt sommige delen in de foto meer dan andere. Een groot deel van de adderfoto wordt er lelijk van. En daarom grijp ik hier naar een lokale bewerking door op het cirkeltje met het een potlood/kwast erin te klikken.

Dan is het gewoon schilderen over de plekken waar de structuur een boost mag krijgen.
Dan is het gewoon schilderen over de plekken waar de structuur een boost mag krijgen. Fotograaf: Jowan Iven

Details

Bij details worden deze stappen herhaald. Details benadrukken waar het nuttig is en met rust laten waar er geen zijn. Door de onderverdeling in 3 soorten details kunnen we nog nauwkeuriger werken.

Details.
Details. Fotograaf: Jowan Iven

Ook nu is een masker handig om details alleen daar te versterken waar ze al aanwezig zijn. Vage delen in de foto kunnen beter met rust gelaten worden. Details verhogen werkt al fantastisch zonder dat de schuif Verscherpen aangesproken hoeft te worden. Het eindresultaat moet nog natuurlijk ogen en voorzichtigheid is geboden bij het trekken aan de schuifjes. De adder heeft meer grote details dan fijne details. De schuif met grote details sorteert daarom meer effect.

Super Contrast

Afgezien van de vele mogelijkheden die Luminar nog te bieden heeft, komen we voor deze tutorial aan bij de laatste optie. Met Supercontrast kunnen er nog extra details uit hooglichten, middentonen en schaduwen getoverd worden.

Supercontrast.
Supercontrast. Fotograaf: Jowan Iven

De Contrast schuif bepaalt de mate van het effect. De Balans schuif die daarmee correspondeert kan twee kanten op. Als voorbeeld neem ik Hooglichten Balans. Naar rechts met het schuifje en de hooglichten worden gedimd. Naar links en ze worden opgelicht.

Het is echt even zoeken wat per foto de beste instellingen zijn van deze krachtige tool. Maar het is de moeite waard.

Vignet

Tot slot gooi ik er nog een vignet tegenaan. Dit heeft niks met details of structuren te maken maar brengt wat focus aan. Mooie aan Luminar is dat je zelf kan bepalen waar het middelpunt (onderwerp) ligt en daarnaast is er de mogelijkheid om het midden van het vignet subtiel op te lichten voor wat extra aandacht.

Terug naar Photoshop en Lightroom

Nu de foto klaar is in Luminar keer ik terug naar Photoshop door op Toepassen te drukken. Eenmaal terug zien we weer twee lagen. Door te spelen met de overvloei modus van de laag is het effect van Luminar te beïnvloeden. Door lichtsterkte als overvloeiing te kiezen zullen vooral de extra details zichtbaar worden zonder al te veel invloed te hebben op kleuren. Meestal houd ik het zelf toch bij normaal.

Mocht het nodig zijn om de aanpassingen van Luminar slechts lokaal toe te passen dan maak ik nog gebruik van een laagmasker en schilder de bewerking op de gewenste plekken in. Door te spelen met grijstinten kan het effect naar wens worden toegepast. Met wit schilderen we de aanpassingen van Luminar voor 100% in het beeld, met zwart blokkeren we de aanpassingen. Alle grijstinten daartussen kunnen gebruikt worden om in meer of mindere mate het effect door te laten komen. Ondanks dat ik in Luminar ook lokaal kan schilderen met effecten is het achteraf soms toch nog nodig om de foto, op bepaalde plekken, subtiel bij te werken. Vandaar dat ik altijd via Photoshop naar Luminar of andere plugins ga.

Alle lagen samenvoegen kan, onder andere, door met de rechtermuistoets op een laag te klikken en te kiezen voor ‘een laag maken’. Vervolgens het bestand opslaan en in mijn geval wordt dan een TIFF opgeslagen in de Lightroom catalogus. TIFF omdat ik dat vooraf bij de voorkeuren van Lightroom heb ingesteld.

Je kan er ook voor kiezen om het eindproduct niet in Lightroom op te slaan maar te exporteren naar een folder. Voor alle werkwijzen valt wel iets te zeggen. Kiezen staat vrij.

Adder origineel - crop.
Adder origineel – crop. Fotograaf: Jowan Iven
Adder eindresultaat-crop.
Adder eindresultaat-crop. Fotograaf: Jowan Iven

2 reacties

  1. Dat zie ik nu ook Adri. En daarmee sluiten ze zich af voor een deel van de markt.
    Neo kan je wel voor een week proberen.
    https://skylum.com/nl/luminar

    Neo heeft zelfs de optie om met lagen te werken wat AI niet kan. Zo zijn er meerdere verschillen maar ook veel overeenkomsten.
    Probeer Neo maar eens uit. Dat kan gelukkig nog wel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Dat zie ik nu ook Adri. En daarmee sluiten ze zich af voor een deel van de markt.
    Neo kan je wel voor een week proberen.
    https://skylum.com/nl/luminar

    Neo heeft zelfs de optie om met lagen te werken wat AI niet kan. Zo zijn er meerdere verschillen maar ook veel overeenkomsten.
    Probeer Neo maar eens uit. Dat kan gelukkig nog wel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: