Menu

Onderdeel van Pixfactory

Diafragma: de meest waardevolle techniek voor macrofotografie

 

Bij macrofotografie speelt diafragma een essentiële rol om een mooie scherptediepte in je foto te krijgen. Fotograaf: Anita Bosker

Macrofotografie

De term macro wordt gebuikt voor een foto die een onderwerp laat zien, vastgelegd op een korte afstand. Uiteraard is deze omschrijving niet geheel goed. Macrofotografie is zoveel meer! Het belangrijkste in een macrofoto is ervoor te zorgen dat je foto scherp is, of een punt van scherpte bevat. Hiervoor moet je keuzes maken om je diafragma in te stellen. Het diafragma kun je zien in je objectief als bladen die over elkaar schuiven als je deze instelt.

Diafragma, groot of klein?

Je kunt een groot diafragma maken door de opening groot te maken (een klein getal). Je kunt een klein diafragma maken door je opening klein te maken (een groot getal). Het diafragma bepaalt hoe je foto eruit komt te zien en controleert de hoeveelheid licht in je foto. Het wordt aangeduid als een F/getal. Een groot diafragma zorgt voor een smal scherptegebied en veel licht.

Het diafragma is één van de manieren om scherptediepte te beïnvloeden in je foto. Hierin ligt het succes van een macro-foto. Het is echter van groot belang dat je leert hoe je onderwerpen moet benaderen. De truc is om je foto een duidelijke definitie mee te geven zodat de kijker van je foto gestuurd wordt naar het onderdeel die je graag wilt laten zien.

Met macrofotografie geef je aandacht aan kleine details. Beslis welke details of elementen je niet of juist wel in je foto wilt laten zien. Als je leert werken met de juiste scherptediepte en de juiste belichting dan ontstaat er sfeer in je foto. Hierbij is de afstand van je onderwerp tot de achtergrond nog belangrijk.

Voorkeuzemodes of manueel?

Je hebt twee manieren om je diafragma in te stellen: met de diafragma voorkeuzemodus van de camera of door manueel in te stellen. Voordeel met de diafragma voorkeuzemodus is dat de camera zelf de sluitertijd bepaalt om een correct belichte foto te maken. Wil je manueel instellen dan moet je zelf goed rekening houden met de sluitertijd. Neem de tijd om je compositie te maken. Het goed gebruiken van je diafragma zorgt voor een rustige achtergrond. Maar dat is niet altijd te kiezen in de natuur.

Als je begint met macrofotografie zoek dan eerst een rustige achtergrond. Het is moeilijk om een goed scherpstelpunt te selecteren als je in het veld bent. Daarvoor zet je de eigen techniek en die van je camera in. In de natuur wordt het instellen van het licht bemoeilijkt. Gebruik de term licht dus goed. Ervaring en een goede planning heb je nodig.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u