Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dichtbij of verder weg

Libel in het ochtendlicht. Fotograaf: Hans Brongers

Heerlijk, de tijd om ’s ochtendsvroeg de natuur in te trekken op zoek naar onder andere vlinders en libellen is weer aangebroken. Met wat geluk is er dauw wat maakt dat je met name libellen gemakkelijk kunt vinden. Tegen het licht in kijkend verraadt de glinstering van de dauwdruppeltjes op de vleugels de aanwezigheid. Maar ook zonder dauw zijn de beestjes met goed zoeken, te vinden.

Als de zon nog niet schijnt en de temperatuur laag is, zijn de beestjes nog inactief. Zij blijven dan bewegingloos zitten en zijn daarom goed benaderbaar. Zo dichtbij zelfs dat je een maximale close-up opname zou kunnen maken. Afhankelijk van je lens kun je tot extreem dichtbij of juist iets verder weg de libel vastleggen. Je kunt verrassende details zichtbaar maken die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Vaak gefotografeerde details zijn de facetogen en de vleugels.

Close-up van de vleugel. Fotograaf: Hans Brongers

Maar je kunt er ook voor kiezen om de libel of de vlinder juist wat verder weg te fotograferen. Details van het beestje verdwijnen dan, maar je krijgt er andere interessante opnames voor in de plaats. Zo wordt de libel of de vlinder, nog steeds als hoofdonderwerp, onderdeel van het geheel. Je geeft de mogelijkheid om iets te laten zien van de omgeving waarin het leeft. Een opname die daardoor meerwaarde krijgt.

Het dichtbij of juist verder weg fotograferen van een insect als de libel en de vlinder is geen kwestie van goed of niet goed. Als je de mogelijkheid en de middelen hebt zijn beide afstanden natuurlijk prima. Het is echter verleidelijk en begrijpelijk om het beestje alleen van zo dichtbij mogelijk te fotograferen. Maak daarbij toch ook eens enkele opnames van wat verder weg en je zult vast verrast zijn over het resultaat.

Meer tips

Verwachte vliegtijden van libellen

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u