Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dieren in low-key fotograferen

Aalscholver
Een aalscholver is zich aan het wassen, en maakt hierbij een hele acrobatische beweging. Mijn geduld werd beloond! Fotograaf: Robin van der Land

Bij low-key fotograferen is sprake van veel contrast en weinig belichting. Door slechts een paar onderdelen in jouw foto te belichten creëer je spanning. In dit artikel lees jij de 5 beste tips hoe je low-key toepast bij natuurfotografie.

Tip 1: achtergrond

Ga opzoek naar een donkere achtergrond die niet afleidend is. Dit is één van de moeilijkste factoren. Maar je kunt het jezelf makkelijker maken door bijvoorbeeld jouw standpunt te verhogen of te verlagen om zo een andere achtergrond in beeld te krijgen.

Tip 2: onderwerp

Het onderwerp is heel belangrijk. Je kunt bij low-key fotografie gebruik maken van een wit onderwerp waardoor deze de volledige aandacht krijgt in jouw foto. Maar een zwart onderwerp is ook zeer interessant aangezien dat een mysterieus effect met zich mee zal brengen omdat jouw onderwerp zich mengt met de achtergrond.

Tip 3: oogcontact

Het onderwerp krijgt alle aandacht in jouw foto als het om low-key fotografie gaat. Oogcontact is in dat geval heel belangrijk, omdat het onderwerp op die manier een verhaal vertelt met zijn ogen. Zorg er dus ook voor dat de ogen scherp zijn, want dit zijn de poorten van de ziel.

Tip 4: lichtinval

Licht vormt de foto, dus experimenteer bijvoorbeeld met tegenlicht of laat het licht eens vanaf de zijkant op jouw onderwerp schijnen. Door te spelen met lichtinval kun je hele mooie texturen en contouren creëren waardoor jouw foto nóg interessanter wordt.

Tip 5: geduld

Geduld is een schone zaak, laat de natuur het werk doen. Door rustig jouw onderwerp te bestuderen en het gedrag af te lezen kun jij op het juiste moment een foto maken. Zo kan een aalscholver plotseling een hele gekke positie aannemen terwijl hij zich wast.

Nóg meer weten

Wil je nog meer weten over low-key fotograferen, lees dan ook eens deze artikelen:

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u