HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Dit zijn de winnaars van de Fotonoja 2021 en Montphoto 2021

De Fotonoja Photography Contest is een natuurfotowedstrijd die wordt georganiseerd als onderdeel van de Econoja oftewel de International Ecotourism Fair van Noja, een plaats in Noord Spanje. De wedstrijd werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd en staat inmiddels hoog aangeschreven. Dat geldt zeker ook voor Montphoto, een fotowedstrijd die, als onderdeel van het Montphoto festival in Lloret de Mar, al voor de 25ste keer wordt georganiseerd. Het bekijken van prijswinnende foto’s bij dergelijke fotowedstrijden roept diepe bewondering op voor de natuur en voor de makers van de foto’s en is bovendien inspirerend.

Spin in web
The Hunter. Fotograaf: Rob Blanken

Fotonoja 2021

Overall winnaar werd Nicolas Reusens Boden met The Art of Motion, een bijzonder sfeervolle opname van een foeragerende kolibri. De foto is gemaakt met een iets langere sluitertijd, zeer waarschijnlijk in combinatie met flitslicht.

Art of motion - Nicolas Reusdens Boden
Art of motion. Fotograaf: Nicolas Reusdens Boden

Ook enkele Belgen en Nederlanders vielen in de prijzen. Marc Costermans kreeg een eervolle vermelding in de cat. vogels met “Out of the Water”, een spetterende plaat van een boerenzwaluw. Martin van Lokven was in dezelfde categorie finalist met een opname van twee futen in waanzinnig mooi licht. De schrijver van dit artikel viel in de categorie Small Worlds met twee foto’s van spinnetjes in de prijzen. “The Hunter” (zie bovenaan) werd winnaar, voor “Spider Art” was een eervolle vermelding weggelegd. Een mooi resultaat!

Out of the water - Marc Costermans
Out of the water. Fotograaf: Marc Costermans
Great crested grebes. Martin van Lokven.
Great crested grebes. Fotograaf: Martin van Lokven
Spider art. Rob Blanken
Spider art. Fotograaf: Rob Blanken

Het loont zeer de moeite alle prijswinnende foto’s van de Fotonoja op deze pagina te bekijken. Enkele foto’s die er voor mij echt uitspringen zijn “Almond Blossoms” van Alessandro Carboni, “Entourage” van Scott Portelli en “El seductor del Ilano” van José Juan Hernández.

Almond blossoms. Alessandro Carboni
Almond blossoms. Fotograaf: Alessandro Carboni
Entourage. Scott Portelli
Entourage. Fotograaf: Scott Portelli
El seductor del Ilano. José Juan Hernández
El seductor del Ilano. Fotograaf: José Juan Hernández

Montphoto 2021

Overall winnaar van deze wedstrijd werd Will Burrard-Lucas met de nachtfoto “Ghost” van een luipaard die opdoemt in een duister landschap. Het lijkt me een dubbelopname. Knap gemaakt en verhalend maar esthetisch spreekt dit beeld mij niet zo aan.

Ghost. Will Burrard-Lucas
Ghost. Fotograaf: Will Burrard-Lucas

Van de Belgen en de Nederlanders viel alleen Luc Rooman met “Squid” in de prijzen. Het betreft een geweldige opname van een even geweldige octopus. Wat een schitterend dier! Luc werd beloond met een eervolle vermelding in de categorie Underwater World. Van harte.

Squid. Luc Rooman
Squid. Fotograaf: Luc Rooman

Alle winnende foto’s van Montphoto 2021 zijn te bewonderen op deze pagina.

Over het geheel genomen viel de kwaliteit van de winnende foto’s bij deze toch zeer gerenommeerde wedstrijd me wel ietsje tegen. Desondanks is het bekijken van de winnende beelden zeker de moeite waard.  Ik licht er nog wel een paar fraaie winnende foto’s uit:

“Territorios Inhospitos” van Fran Rubia, “Huevos de Esperanza” van Jaime Culebras en “Lionfish and tridactna” van Sergey Shanin. Tenslotte nog een laatste foto, namelijk “Shadows” van Daisy Gilardini. Dat is een drone opname van pinguins. Op zich een hele bijzondere plaat maar persoonlijk heb ik toch wel enige moeite met drone opnames van groepen vogels. Ernstige verstoring ligt op de loer en naar mijn mening zou een jury dergelijke beelden niet moeten honoreren.

Territorios Inhospitos. Fran Rubia
Territorios Inhospitos. Fotograaf: Fran Rubia
Huevos de Esperanza. Jaime Culebras
Huevos de Esperanza. Fotograaf: Jaime Culebras
Lionfish and tridactna. Sergey Shanin
Lionfish and tridactna. Fotograaf: Sergey Shanin
Shadows. Daisy Gilardini
Shadows. Fotograaf: Daisy Gilardini

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Hans Jansen op 12 oktober 2021 om 19:14

  Mooi Rob met je mooie foto’s daar tussen te staan.
  Leuk artikel.
  Groet

 2. Door Douwe Struiksma op 12 oktober 2021 om 16:44

  Aansprekende- en minder aansprekende foto’s/onderwerpen, over het algemeen wel erg fraaie beelden met hier en daar een mooie creatieve component :). Gefeliciteerd met de ‘mooie spinnen in een kleurrijk raster’, je hebt ze weer mooi weten te vatten :). Groet

 3. Door Annelore op 12 oktober 2021 om 16:34

  Gefeliciteerd! Het zijn alle twee schitterende beelden Rob

 4. Door Jan Milloe op 12 oktober 2021 om 16:25

  Proficiat Rob. Ik heb uw spinsels reeds met de nodige aandacht gevolgd op Facebook en er waren inderdaad prachtige foto’s bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *