Zaterdag 23 maart 2019 werd tijdens de jaarlijkse PiXperience weer de uitslag gepresenteerd van de natuurfotowedstrijd de Groene Camera. In dit artikel tonen we van iedere categorie de winnaar, de runner-up en vijf eervolle vermeldingen met het oordeel uit het juryrapport.
Lees hier wie de natuurfoto van het jaar maakte en wie zich Groene Camera natuurfotograaf en natuurfototalent van het jaar 2019 mogen noemen.
Winnaar Categorie Abstract
“De zachte mintgroene achtergrond geeft ook al geen duidelijkheid. Wanneer je beter kijkt, zie je nog net een vage schaduw van het lijfje van de waterjuffer. Bijzonder origineel vanaf de achterkant in beeld gebracht. Stoer in het midden geplaatst wat de abstractie versterkt. Een beeld dat groot aan de muur zeker niet zou misstaan.”
Runner-up categorie Abstract
“Verontrustende spinvormen in bedwang gehouden door de zachte ronde vormen van een Russische matroesjka. De blauwgrijze kleur gevuld met een wit sterrenpatroon vormt zijn eigen kosmos. Een bijzondere drone-opname waarbij de afstand en schaal zeker iets toevoegen.”
Eervolle vermeldingen categorie Abstract
Winnaar Categorie Dieren
“Het nieuwsgierig snuffelende paard op de voorgrond geeft de foto een apart kader wat de betrokkenheid versterkt. De paarden lijken volkomen op hun gemak, slechts één exemplaar kijkt ons met een nieuwsgierig oog aan. Het grillige wolkenpatroon dat de ruimte tussen de paarden vult, geeft nog net dat tikkeltje extra.”
Runner-up categorie Dieren
“De opengesperde kaken, de manier waarop de dieren elkaar vasthebben, bijna dans-achtig, vormen het beslissende moment. Het moment waarop de fotograaf wordt beloond voor haar geduld en razendsnel heeft gereageerd om dit beeld vast te leggen.”
Eervolle vermeldingen categorie Dieren
Winnaar Categorie Geleedpotigen
“In één beeld ving de fotograaf maar liefst drie vleugelslagen. Toch zijn het niet de esthetiek en techniek die deze foto tot een winnaar maakt. Het is de symboliek van de eendagsvlieg waarvan zijn geest lijkt te vervliegen op het moment dat de foto is gemaakt.”
Runner-up Categorie Geleedpotigen
“De donkere curve van het web tegen een donkere achtergrond omsluit het tafereel en zorgt voor grootsheid en diepte. Enkele losse draden aan de onderkant van het beeld bouwen de spanning op en geven het unheimische gevoel dat je bijna met je gezicht door het web loopt.”
Eervolle vermeldingen categorie Geleedpotigen
Winnaar Categorie Jongeren
De winnaar van deze categorie voor deelnemers jonger dan 18 jaar Sanne te Pas mag zich een jaar lang “Groene Camera natuurfototalent van het jaar” noemen.
Runner-up categorie Jongeren
“Hij zit gevangen in de kleverige tentakels van de kleine zonnedauw, een vleesetende plant. De foto ademt niet alleen de intense observatie van deze jonge fotograaf, maar ook zijn vermogen om de levendigheid van het beeld nog te versterken door de warme kleuren en magische werking van het bokeh effect.”
Eervolle vermeldingen categorie Jongeren
Winnaar Categorie Landschap
“Het zachte licht dat van achter af het koude bos vult met een deken van licht. Het contrast tussen het zachte van de sneeuw en het licht en de harde structuur van de bomen en de afgebroken takken maken de foto tot winnaar.”
Runner-up Categorie Landschap
“De glooiende lijnen die de kijker aan de linkerkant het beeld invoeren worden omkranst door de zachte stippelstructuur van het harde ijs daarboven. De top van deze kleine ijsberg koestert in zijn holte enkele zandvormen als een nest jonge puppy’s. De omkransing van de kale takjes en wegvloeiende structuren op de achtergrond zorgen voor een fraaie omlijsting.”
Eervolle vermeldingen Categorie Landschap
Winnaar Categorie Onderwater
Runner-up Categorie Onderwater
“De zigzagcompositie van de slinger leidt de aandacht naar de groene ruimte met de vis. Wie goed kijkt, ontdekt in de rechter benedenhoek nog een fraai geel zakpijpje (een primitieve gewervelde diergroep).”
Eervolle vermeldingen Categorie Onderwater
Categorie Planten en Paddestoelen
Helaas geen winnaars in de categorie planten en paddenstoelen. Hoewel zich juist in deze categorie de meest geduldige onderwerpen bevinden, leidde dit niet tot foto’s die onze verbeelding voldoende prikkelden. We zagen zeker kwaliteit, maar we zochten – voor winnende beelden – naar originaliteit, eigenheid. Wanneer alles al lijkt te zijn gefotografeerd is, is het lastig om je ideecreativiteit aan te spreken en een eigen, vernieuwend beeld te maken dat geen kopie is van die prachtige foto die al meerdere malen voorbij kwamen in de bladen en op social media.
Eervolle vermeldingen Categorie Planten en Paddestoelen
Winnaar Categorie Vogels
“Een beeld te creëren dat verrast waar je als kijker eerst drie keer naar moet kijken voor je weet wat je ziet. Nee, ik ga niet verklappen hoe het in elkaar zit. Kijk nog maar eens goed en geniet van de manier waarop de fotograaf gebruik heeft gemaakt van reflectie om een mooie donkere ondergrond te creëren voor die prachtig gedetailleerde pootlobben en de bijzondere manier van kadreren.”
Runner-up Categorie Vogels
“De vogel is in zijn natuurlijke habitat moeilijk te ontdekken. De fotograaf benadrukt dit door juist de omgeving erbij te fotograferen. De begroeiing aan de linkerkant van het beeld geeft je als kijker het idee alsof je even stiekem door het raam naar binnen mag kijken.”
Eervolle vermeldingen Categorie Vogels
Winnaar Categorie Zwart-wit
“Juist door de omzetting naar zwartwit krijgt de kijker de ruimte zijn eigen fantasie los te laten op dit beeld. In kleur zou de kenmerkende rode kleur van het haarmos en deze hooiwagen de werkelijkheid te stevig in zijn greep houden.”
Runner-up Categorie Zwart-wit
Eervolle vermeldingen categorie Zwart-wit
Natuurfotograaf van het jaar
Om in aanmerking te komen voor de titel Natuurfotograaf van het jaar moest je een serie insturen bestaande uit minimaal zeven en maximaal negen beelden. Onder een serie werd verstaan: een reeks foto’s rond een thema die samenhang vertonen en samen een beeldverhaal vormen. Dit jaar (i.t.t. 2018) was de jury onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden series en na rijp beraad was de conclusie dat Jasper Hulleman zich natuurfotograaf van het jaar 2019 mag noemen op basis van zijn serie over de blauwe reiger.
Waar de meeuwen op zee de vissersschepen volgen om op een gemakkelijke manier aan hun dagelijkse portie vis te komen, wacht de reiger vol ongeduld op de vuilnisman. Helaas zit zijn visvangst verpakt in vele lagen plastic. Het is te hopen dat de vogel kieskeurig genoeg is om zijn maag gezond te houden. De fotograaf heeft deze moderne zoektocht naar voedsel op een dynamische manier in beeld gebracht. Een verhaal dat begint bij de strooptocht in de avond tot het voedselparadijs achter de vuilniswagen in de vroege ochtend. Het harde filmische avondlicht in de stille straten zorgt voor spanning in het verhaal waarin ieder afzonderlijk beeld iets toevoegt. Van de reiger die bovenop de afvalberg zijn kans afwacht tot de reigers vechtend om het lekkerste stukje vis.
Runner up categorie series
Soms bedekt het zand de bewijzen met zijn mantel der liefde en zijn de aangespoelde goederen nog slechts vaag zichtbaar. Sommige zaken zoals de koelkast op het strand zijn niet meer weg te moffelen. Het laatste beeld waarin nog slechts twee schoenen vaag zichtbaar zijn onder de zachte vormen van het aanrollende water is een prachtige afsluiter van de serie waarmee Anja Brouwer runner up is geworden in deze categorie.
Natuurfoto van het jaar
Uit alle categorie-winnaars heeft de jury uiteindelijk nog één overall winnaar uitgeroepen tot Natuurfoto van het jaar! De keuze is daarbij gevallen op de winnaar van de categorie Vogels, de foto van de meerkoet van Luc Hoogenstein.
De Groene Camera wordt gesponsord door CameraTools met CEWE en MUSEON als expositie-sponsor en expositie-partner.
6 reacties
Het was een fijne bijeenkomst. Er heerste spanning in de zaal onder de finalisten. Wat een prachtige foto’s kwamen er langs. Regelmatig hoorde ik geluiden van bewondering. Geweldige portfolio’s en een zeer verrassende winnaar! Soepel en krachtig deed Bart Siebelink het woord.
Zelf ben ik erg blij met mijn Runner-up in de Categorie Dieren. Bedankt voor de fijne reacties. Het voelt goed om waardering te krijgen. Deze foto is van augustus 2017, toen zat ik midden in het vossenproject en bezocht ze dagelijks. In september 2017 kwam er een eind aan. De vossen werden groot en gingen hun eigen weg. Ook de moervos had geen belang meer om in dit stuk bos te blijven rondhangen. Zoals het in de natuur hoort, zijn ze vertrokken. Hierna heb ik ze ook niet meer gezien. Het was een geweldig project, soms ook saai. Terwijl velen van jullie de wereld rondtrokken, zat ik steeds maar in dit stukje bos. Maar ik wist dat ik waar ook ter wereld dit niet zou vinden. Een heerlijke zomer, heerlijke plek… dit zal ik niet meer meemaken.
Alle prijswinnaars gefeliciteerd!! Wat een verzameling prachtige beelden is er gemaakt en ook de openingspresentatie van Pixperience was zo geweldig mooi en indrukwekkend. Ik heb begrepen dat dit ook allemaal beelden waren ingezonden tijdens de groene camera.Wat was dat genieten!!
Het was een fijne bijeenkomst. Er heerste spanning in de zaal onder de finalisten. Wat een prachtige foto’s kwamen er langs. Regelmatig hoorde ik geluiden van bewondering. Geweldige portfolio’s en een zeer verrassende winnaar! Soepel en krachtig deed Bart Siebelink het woord.
Zelf ben ik erg blij met mijn Runner-up in de Categorie Dieren. Bedankt voor de fijne reacties. Het voelt goed om waardering te krijgen. Deze foto is van augustus 2017, toen zat ik midden in het vossenproject en bezocht ze dagelijks. In september 2017 kwam er een eind aan. De vossen werden groot en gingen hun eigen weg. Ook de moervos had geen belang meer om in dit stuk bos te blijven rondhangen. Zoals het in de natuur hoort, zijn ze vertrokken. Hierna heb ik ze ook niet meer gezien. Het was een geweldig project, soms ook saai. Terwijl velen van jullie de wereld rondtrokken, zat ik steeds maar in dit stukje bos. Maar ik wist dat ik waar ook ter wereld dit niet zou vinden. Een heerlijke zomer, heerlijke plek… dit zal ik niet meer meemaken.
Alle prijswinnaars gefeliciteerd!! Wat een verzameling prachtige beelden is er gemaakt en ook de openingspresentatie van Pixperience was zo geweldig mooi en indrukwekkend. Ik heb begrepen dat dit ook allemaal beelden waren ingezonden tijdens de groene camera.Wat was dat genieten!!
Natuurfotografie.nl wil voorzien in de groeiende behoefte aan betrouwbare informatie over natuurfotografie en bijdragen aan verantwoorde natuurfotografie.
Redactie Natuurfotografie
Natuurfotografie.nl wil voorzien in de groeiende behoefte aan betrouwbare informatie over natuurfotografie en bijdragen aan verantwoorde natuurfotografie.
6 reacties
Het was een fijne bijeenkomst. Er heerste spanning in de zaal onder de finalisten. Wat een prachtige foto’s kwamen er langs. Regelmatig hoorde ik geluiden van bewondering. Geweldige portfolio’s en een zeer verrassende winnaar! Soepel en krachtig deed Bart Siebelink het woord.
Zelf ben ik erg blij met mijn Runner-up in de Categorie Dieren. Bedankt voor de fijne reacties. Het voelt goed om waardering te krijgen. Deze foto is van augustus 2017, toen zat ik midden in het vossenproject en bezocht ze dagelijks. In september 2017 kwam er een eind aan. De vossen werden groot en gingen hun eigen weg. Ook de moervos had geen belang meer om in dit stuk bos te blijven rondhangen. Zoals het in de natuur hoort, zijn ze vertrokken. Hierna heb ik ze ook niet meer gezien. Het was een geweldig project, soms ook saai. Terwijl velen van jullie de wereld rondtrokken, zat ik steeds maar in dit stukje bos. Maar ik wist dat ik waar ook ter wereld dit niet zou vinden. Een heerlijke zomer, heerlijke plek… dit zal ik niet meer meemaken.
Alle prijswinnaars gefeliciteerd!! Wat een verzameling prachtige beelden is er gemaakt en ook de openingspresentatie van Pixperience was zo geweldig mooi en indrukwekkend. Ik heb begrepen dat dit ook allemaal beelden waren ingezonden tijdens de groene camera.Wat was dat genieten!!
Gefeliciteerd allemaal, wat een prachtige foto’s.