Natuurtalent van het jaar 2023
De jeugd heeft de toekomst, dus beginnen we met de aanstormende talenten van de categorie Natuurtalent van het jaar, het onderdeel van de Groene Camera voor natuurfotografen jonger dan 18 jaar.
Winnaar categorie Jongeren en Natuurtalent van het jaar: Dirk Hoogenstein
Juryrapport: Insecten zie je meestal van boven, de zijkant of in close up recht van voren. Van onderen zie je een insect zelden en deze foto bewijst dat dat best jammer is. Alle kleine segmentjes, scharniertjes en onderdeeltjes maken dit een heel bijzondere foto. De rode rand van de dekschilden en de gele ruimte tussen de segmenten van dit lieveheersbeestje geven de foto extra contrast.
Runner up categorie Jongeren: Johannes van Roekel
Juryrapport: Duiven en gebouwen, ze horen bij elkaar. Deze foto laat met dit silhouet de duif in zijn “natuurlijke” omgeving zien. Ook al zie je geen kleur of structuur, toch is de duif en zelfs het karakteristieke duivenloopje perfect te herkennen. Een verrassende kijk op een heel gewone soort.
Eervolle vermeldingen categorie Jongeren
Geleedpotigen en ongewervelden
Winnaar categorie geleedpotigen en ongewervelden: Joris Vegter
Juryrapport: Een heel intiem en uniek beeld van 2 slapende klokjesdikpoten. Deze bijtjes slapen graag in de prachtige kleurrijke bloemen van kaasjeskruid. De foto is haarscherp, een waar kleurenspektakel en geeft de bijtjes bijna iets menselijks door de knusse sfeer die is getroffen. De paarse stuifmeelkorrels op de lijfjes maken het beeld af.
Runner up categorie geleedpotigen en ongewervelden: Sophie Mijnhout
Juryrapport: Eendagsvliegen vallen niet erg op en zijn meestal niet lang te zien. De volwassen dieren hebben geen werkende mond en houden zich dan ook bijzonder goed aan hun weinig hoopgevende naam. Voor de eendagsvlieg is het volwassen leven voortplanten en sterven. Deze foto van de gewone tweevleugel is recht van voren gemaakt en geeft een bijna aliën-achtig beeld. Direct vallen de buitenaardse gestreepte ogen op die je recht aankijken. De poten die alle kanten op staan en de opgerichte houding maken het lastig om te zien om welk dier het gaat. Het zorgt ervoor dat je direct nieuwsgierig wordt naar dit prachtige dier.
Eervolle vermeldingen categorie geleedpotigen en ongewervelden
Abstract
Winnaar categorie Abstract: Cor Boers
Juryrapport: Welk oog kijkt je aan op deze foto? Is het een pinguïn of juist een kikkervisje met een lange staart? Dit beeld roept allerlei associaties op en het duurt even voor je ziet dat het gaat om dood hout. Het beeld valt in de smaak omdat iedereen er iets in ziet dat er niet is, maar de foto valt ook direct op door de fraaie kleurschakeringen, structuren en patronen!
Runner up categorie Abstract: René Weterings
Juryrapport: Een schouwspel van lijnen, gekleurde vlekjes en kleuren die bijna tropisch aandoet. Je wordt door deze foto uitgedaagd om in detail te kijken waar je mee te maken hebt. Het is een zeedonderpad die zijn vinnen in close-up laat zien en zorgt voor dit mooie beeld. Naast abstracte schoonheid leert deze foto je ook hoe een vis zijn kleuren krijgt. De individuele pigmentvlekjes vol kleur komen prachtig uit!
Eervolle vermeldingen categorie Abstract
Zoogdieren, amfibieën en reptielen
Winnaar categorie Zoogdieren, amfibieën en reptielen: Arjen Heeres
Juryrapport: Er zijn van die momenten dat alle omstandigheden perfect samenkomen. Deze foto is hier een goed voorbeeld van. Een jonge spitser samen met een edelhert met een indrukwekkend gewei, de zon die net op de vacht van de spitser schijnt. Het lijkt daardoor wel een gouden randje rondom het silhouet. En dan natuurlijk het water dat na het drinken als parels naar beneden valt. De warme kleuren maken het beeld af.
Runner up categorie Zoogdieren, amfibieën en reptielen: Friso Schinkel
Juryrapport: Ratten zijn echte nachtdieren en leven vaak in de buurt van de mens. Ze hebben een slechte reputatie en worden als vies en ziekte overdragend gezien. Deze foto laat een heel ander beeld van een rat in zijn natuurlijke omgeving zien. Het water en de pas gevangen nachtvlinder maken het een fraaie foto van één van de meest gewone zoogdieren die in Nederland voorkomt. Maar die bijna niemand ooit ziet, laat staan op fraaie wijze fotografeert.
Eervolle vermeldingen categorie Zoogdieren, amfibieën en reptielen
Landschappen, weer- en natuurverschijnselen
Winnaar categorie Landschappen, weer- en natuurverschijnselen: Miep Knöptels
Juryrapport: Is het een ruïne van grotwoningen in een verre woestijn? Op het eerste gezicht zou dat maar zo kunnen. De afwisseling van horizontale en verticale lijnen maakt dat deze door de natuur ontstane structuren bijna op architectuur lijken. De verschillende zandkleuren en het zachte licht maken dit een rustig maar fascinerend beeld. Het begrip zandkasteel krijgt hier een prachtige nieuwe invulling.
Runner up categorie Landschappen, weer-en natuurverschijnselen: Franka Slothouber
Juryrapport: Wij bekijken bossen meestal van onderaf. De hoge bomen maken dat je jezelf nietig voelt. Deze foto kiest voor een heel andere benadering. Door met een drone boven het winterse bos uit te stijgen vallen de vele tinten van de bodem en de kale bomen op. Het beeld wordt afgemaakt met een fietspad dat zich netjes tussen de verschillende boomsoorten door beweegt en de vormen in het landschap volgt. Grafisch en verrassend!
Eervolle vermeldingen categorie Landschappen, weer-en natuurverschijnselen
Planten en paddenstoelen
Winnaar categorie Planten en paddenstoelen: Brigitte van Krimpen
Juryrapport: Paddenstoelen vormen een populair onderwerp bij fotografen. De fotograaf heeft voor deze foto gekozen voor een geheel andere aanpak en zich geconcentreerd op het mycelium (de paddenstoelwortels) van een zwam . Dit prachtige contrastrijke beeld lijkt een spierwitte boom te tonen. Door de bekende vormen die je toch niet meteen kunt thuisbrengen is dit een nieuwsgierig makend beeld waar je naar blijft kijken.
Runner up categorie Planten en paddenstoelen: Miep Knöptels
Juryrapport: Zeewieren hebben vaak bijzondere vormen en kleuren. Er zijn roodwieren, bruinwieren en groenwieren. Je vindt dan ook allerlei kleuren en vormen in het aanspoelsel. Veel soorten wier hebben drijflichamen die er wel wat uitzien als ballonnetjes. Op deze prachtige foto van Japans bessenwier komen deze bolletjes die bijna van goud lijken, samen met de belletjes van het afgaande water, samen op de donker bruingroene zeewiertak.
Eervolle vermeldingen categorie Planten en paddenstoelen
Vogels
Winnaar categorie Vogels: Johan de Ridder
Juryrapport: Wie een eerste blik op deze foto werpt zal misschien denken aan een architectuurfoto. Daarna pas vallen de duiven op, zij gaan perfect op in hun betonnen leefomgeving. Deze foto laat goed zien hoe dicht natuur bij de mens kan komen en valt op door zijn abstracte tintje. De grijstint van de duiven zorgt ervoor dat ze bijna één worden met het gebouw. Een gedurfde foto, die de natuur op een andere manier laat zien.
Runner up categorie Vogels: Marcel van Kammen
Juryrapport: Een geweldig contrast: het piepkleine vogeltje en de enorme boeg van het schip. Beiden voelen zich het best thuis op het water en hebben qua rompvorm ook wel wat gemeen. Door de high key foto valt de zwart gekleurde kleine alk nog meer op en trekt hij meteen de aandacht. Het schip en haar spiegeling geven de foto een mooi lijnenspel. Kijken naar dit beeld zal niet snel vervelen!
Eervolle vermeldingen categorie Vogels
Zwart-wit
Winnaar categorie Zwart-wit: Siegfried Woldhek
Juryrapport: Een prachtig lijnenspel van riet. Een mooie foto als winnaar, maar is dit niet wat saai? Niets is minder waar! Wanneer je nogmaals naar deze foto kijkt, zie je 2 oogjes die je strak aankijken: een roerdomp. Deze meester van camouflage valt helemaal weg tussen het riet. En ook in zwart wit is het eenvoudig om deze, toch vrij grote, vogel over het hoofd te zien!
Runner up categorie Zwart-wit: Wouter Vroom
Juryrapport: Koeien zijn van zichzelf al vaak zwart-wit. Een goed onderwerp voor deze categorie dus! Toch heeft deze fotograaf de koeien op een heel originele manier vastgelegd. Weerspiegeld in het water vol vegetatie is het overduidelijk dat we worden aangekeken door drie nieuwsgierige koeien. De foto kiest voor een bijzonder standpunt waardoor je blijft kijken en steeds weer iets nieuws ziet.
Eervolle vermeldingen categorie Zwart-wit
Portfolio
Winnaar Serie en Natuurfotograaf van het jaar 2023: Anja Brouwer
Juryrapport: Scholeksters, iedereen kent deze opvallende zwart-wit-rood gekleurde vogels wel. Vaak zijn ze te zien aan de kust, maar je ziet ze ook in steden door het hele land. Dit portfolio laat zien dat de scholekster het moeilijk heeft. De beelden laten niet alleen het leven van de scholekster in de uitdagende natuurlijke omstandigheden zien, maar ook de invloed van de mens op de scholekster. Landbouw en verkeer zijn grote gevaren. Gelukkig zijn er ook mensen die de scholekster een warm hart toedragen en ze behoeden voor een vreselijk lot. Dit portfolio belicht al deze facetten en laat zowel zorgen als hoop zien, met stuk voor stuk prachtige en zorgvuldig gemaakte foto’s.
Runner up Serie: Ria Groot-Zevert
Juryrapport: Een portfolio met dronefoto’s van landschappen? Dat is dit zeker niet. Dit portfolio laat juist heel kleine stukjes beton zien! Mossen, algen en schimmels nemen langzaam bezit van het beton dat kaal begint en steeds meer op miniatuurlandschap gaat lijken. Een prachtige originele serie met kunstzinnige beelden die je twee of drie keer laten kijken.
Eervolle vermeldingen Portfolio’s:
Fotograaf: Frédérique de Bruijn
Fotograaf: Jan Veen
Fotograaf: Douwe schut
Overall winnaar en Natuurfoto van het jaar 2023
Uit alle categorieën heeft de jury uiteindelijk één overall winnaar uitgeroepen tot natuurfoto van het jaar 2023. De keuze is daarbij gevallen op de winnaar van de categorie geleedpotigen en ongewervelden: de intieme foto van de 2 slapende klokjesdikpoten van Joris Vegter.
Nawoord
Er waren dit jaar veel beelden van ontzettend hoge kwaliteit. Het was soms dan ook lastig om de winnaars te kiezen. Helaas bleek ook dit jaar dat er soms foto’s moesten afvallen omdat ze zich niet aan het reglement hielden. Houd er dan ook voor volgend jaar rekening mee dat dit het verschil kan betekenen tussen een winst of een diskwalificatie. De reglementen doorlezen loont altijd!
Vorig jaar riepen we de jeugd op om mee te doen. Die boodschap heeft zeker geholpen, want het niveau in de categorie ‘Natuurtalent van het jaar’ was dit jaar erg hoog. Het is geweldig om te zien dat veel jongeren zich zijn gaan interesseren in de natuur en natuurfotografie. Hopelijk is dit een trant die de komend jaren zal doorzetten.
23 reacties
Nog een kleine suggestie mbt de categorieën.
Ondanks mijn Runner-up titel bij Zwart/wit vind ik deze categorie toch een beetje vreemde eend in de bijt.
Onder de finalisten z/w zie ik prachtige foto’s die zeker niet misstaan zouden hebben bij de finalisten vogels. Wat mij betreft zou de roerdomp ook daar de eerste plaats verdiend hebben. Maar ik zie ook een aantal foto’s die prima passen in de finale van Abstract.
Kortom, ik zou de categorie z/w volgend jaar schrappen en de andere categorieën opstellen voor zowel kleur als z/w foto’s.
Beste Daan en jury,
Allereerst mijn waardering voor de hele organisatie van deze wedstrijd! Kritiek zal er altijd zijn, ook op de jury! Die doet het (in de beleving van een aantal inzenders) nooit goed. Het is een ‘dooddoener’ om te melden dat de jury ALTIJD gelijk heeft. Als dat stoort, doe dan niet mee!
Ik zat in de zaal bij de prijsuitreiking. Op de voorste rij, omdat daar plek gereserveerd was voor de genomineerden. In de categorie Zwart/Wit zat één van mijn foto’s bij de laatste zeven.
Ik kon me prima vinden in de jurycommentaren en de onderbouwing bij de winnende foto’s.
Sommige mensen realiseren zich niet goed genoeg hoe doorgewinterd deze jury is. Zij hebben honderdduizenden foto’s in hun leven gezien en kunnen daardoor vakkundig foto’s ‘lezen’.
De juryleden zien ‘2e lagen’ en originaliteit. Zij bezitten het onderscheidend vermogen om verder te kijken dan een ‘registratie’.
Tot slot toch nog één opmerking. Eigenlijk een overweging voor de organisatie.
Daan riep tijdens de uitreiking nadrukkelijk en meermaals dat elke ‘eervolle vermelding’ toch écht wel een PRIJS is!
Geef daar dan ook blijk van door bijvoorbeeld het uitreiken van een deftig certificaat.
Je draagt daarmee uit, dat je dit ook werkelijk meent!
Het contrast is nu TE groot. Enerzijds de checks van de 1e en 2e prijs, met anderzijds de lege handen van de andere vijf.
Tijdsdruk hoeft geen issue te zijn. Roep gewoon om, dat deze ‘prijswinnaars’ na afloop van het officiële gedeelte even aan de zijkant van de zaal hun certificaat kunnen afhalen die daar uitgestald op tafels per categorie ligt.
Dag Marcel, dank voor je uitgebreide reactie. Er zijn meerdere die dit hebben gevraagd/aangestipt. Ik vind het een goede suggestie en we nemen dit mee in de evaluatie.
Ja, terechte opmerking Marcel!
Bij het Lowlands foto festival kreeg ik als Highly commended een voucher voor gratis toegang van de volgende editie. Toch leuk om niet met lege handen naar huis te gaan.