HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Doe jezelf en je foto’s een plezier: bewerk!

Ochtend met laag contrast. Het beeld wordt hierdoor wat flets. Fotograaf: Bob Luijks
Door in de nabewerking te zorgen voor wat meer contrast, krijgt de foto meer pit en komen de kleuren tot leven. Fotograaf: Bob Luijks

Bewerken… Nee, ik heb het niet over manipulaties. En nee, ik heb het ook niet over het redden van je mislukte foto’s. Wat dan wel? Je beste foto’s, nog net even door de digitale mangel. Een goede foto ontstaat in het veld, maar dat laatste zetje in de nabewerking maakt ‘m helemaal af. De spreekwoordelijke kers op de taart. Net even een beetje meer/ minder (lokaal) contrast, de lucht wat ophalen met een digitaal grijsverloopfilter, een storend elementje wegwerken, enzovoorts. Geen ingewikkelde bewerkingen waarvoor je lange cursussen hoeft te volgen, maar eenvoudig wat aan de schuifjes trekken binnen Lightroom, Photoshop of ander bewerkingsprogramma. Probeer het gewoon eens uit en volg daarin je hart! Enkele veel voorkomende situaties:

  • Laag contrast bij mistige omstandigheden. Dit is een kwaliteit, maar het is altijd uitkijken dat het wel voldoende sfeer blijft behouden.
  • Een wat te lichte, fletse lucht, echter nog wel netjes binnen de grenzen van het histogram.
  • Blauwige tinten in de schemerperiode en bij hard zonlicht. Eenvoudig aan te passen via de witbalans.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *