Een molen keer op keer fotograferen verveelt niet
Wie mij kent weet dat de Hollandse molen voor mij een van de mooiste objecten is om te fotograferen. Nu ben ik niet iemand die probeert zoveel mogelijk verschillende molens te fotograferen, maar wel een enkele zo mooi mogelijk. Is dit niet eentonig? Een molen heb je na verloop toch wel gezien? Neen, niet voor mij! Natuurlijk verandert een molen als gebouw niet veel, maar het decor waar deze in staat des te meer. Het decor dat wordt gevormd door het licht, het weer, de luchten, de jaargetijden enzovoort.
De molen van de foto
Voor deze making of neem ik je mee naar een van mijn favoriete molens. Een mooie molen in de polder nabij de plaats Almkerk in de Provincie Noord Brabant genaamd de Oude Doornse Molen. Het mooie van deze molen is dat deze rondom vrij in het landschap staat. Dit bied je de mogelijkheid om hem praktisch iedere dag te fotograferen bij zowel zonsopkomst als bij zonsondergang. Bovendien staat de Oude Doornse Molen op een donkere locatie waardoor deze ook geschikt is voor nachtfotografie.
Van fotografisch principe tot en met uitvoering
Zoals ik al aangaf, kun je de Oude Doornse Molen in principe van alle kanten fotograferen. Mijn favoriete plek is evenwel in de bocht van een sloot van het zogenaamde rondmaalcircuit. Hier zie je de weerspiegeling van de molen in het water en ‘voldoe’ ik aan een van de fotografische principes: herhaling. Het andere principe waar ik aan wil voldoen is dieptewerking. Dit door iets op de voorgrond mee te nemen in de compositie.
Door de knieën
De eerste poging is weliswaar geslaagd, maar helemaal tevreden ben ik niet.
De volgende opnames maak ik door iets meer van de bloemen en het riet op de voorgrond in beeld breng. Met dit resultaat ben ik al meer tevreden.
Tot slot ga ik geheel door de knieën en maak ik een opname zo laag dat ik tussen de begroeiing door, de molen fotografeer. Op deze manier vormt de begroeiing een natuurlijk kader waarmee ik tegelijkertijd aan een derde principe voldoe. Rest mij nog het mooie licht af te wachten.
Het gewenste beeld in beeld brengen
Bij de Noordeveldse Molen eveneens in de buurt van Almkerk wil ik de molen, de sloot en het brugje in één beeld vangen. Helaas lukt mij dit niet met de lens die ik bij mij heb. Het lukt mij wel om een panorama opname te maken. Hiertoe maak ik 3 opeenvolgende foto’s in de portretstand van links naar rechts. Deze 3 opnames laat ik thuis door Lightroom Classic samenvoegen tot een panorama foto. Belangrijk hierbij is wel dat je in de M stand fotografeert om belichtingsverschillen te voorkomen. Mocht je geen Lightroom Classic of Photoshop hebben, dan vind je op de website Photoworkout.com enkele goede stitching-programma’s.
4 reacties
Hoi Hans,
Een heerlijk verhaal, en nee hoor helemaal niet eentonig. Ik kan ook intens genieten van het fotograferen van molens en zoek dan ook naar een bepaalde compositie. Vaak lukt het niet die ene keer. Dan kom ik ook vaker terug om het opnieuw te proberen. Dank voor dit verhaal.
Hartelijk dank Louis voor je leuke reactie.
Goed te lezen dat ook jij plezier en voldoening ontleent aan het fotograferen van molens.
Gelukkig staan er nog voldoende in Nederland en is er dus voldoende keuze. Alhoewel ik niet verder kom dan iedere keer weer dezelfde molens te fotograferen. En…vervelen doet dit inderdaad nog steeds niet.
Louis, succes en plezier bij het fotograferen van Neerlands boeiendste icoon.
Mooie dag verder en groet,
Hans
Hallo Hans , wat een leuk onderwerp en mooie foto’s . Zo kijk je , dankzij jou tips, wel anders naar een onderwerp , in dit geval een molen. Zal de tips van harte overnemen tijdens het fotograferen . Al zijn molens ook een mooi onderwerp.
Dank je Ben voor je reactie.
Leuk te lezen dat de inhoud van dit artikel je aanspreekt en je heeft geïnspireerd.
Daar doen ‘we’ het tenslotte met veel plezier voor…!
Mooie dag en plezier met het fotograferen.
Met groet,
Hans