Menu

Onderdeel van Pixfactory

Duik eens onder en ga op zoek naar leven onderwater

groene camera
Deze foto is gemaakt door Sander van der Heijden en was ‘Runner up’ bij de Groene Camera verkiezing van 2017. Fotograaf: Sander van der Heijden

Het water in sloten, beken, kanalen, rivieren, meren en plassen is inmiddels lekker opgewarmd en vandaag de dag is de waterkwaliteit goed zodat er weer ruimte is voor onderwaterleven. Veel van de Nederlandse oppervlaktewateren zijn maar één tot een paar meter diep. Ideaal om met duikbril en snorkel onder te duiken, want er is enorm veel leven onderwater te zien. Helemaal leuk als je onderwater kunt fotograferen. Mocht je geen specifieke onderwater foto-apparatuur hebben, dan geen man overboord. Zolang je niet te diep gaat kun je met relatief eenvoudige middelen de onderwaterwereld gaan verkennen.

Apparatuur

  • Meest eenvoudig is een onderwater wegwerpcamera. Je kunt ze zelfs krijgen met flits en hoge ISO voor meer licht. In de camera zit een fotorolletje dat je moet laten ontwikkelen waarna je de foto’s kunt afdrukken.
  • Een andere optie is een waterdichte compact camera.
  • Ook kun je een plastic beschermingszak om je compact camera of DSLR doen. Je kunt ze in allerlei uitvoeringen kopen. Wel is het dan belangrijk dat je goed weet hoe je camera werkt, want de bediening van je toestel gaat lastiger en de knopjes zijn niet goed te zien als deze in zo’n zak zit.
  • Een onderwaterhuis op maat voor je camera is een volgend alternatief. Deze zijn echter prijzig en als je overstapt op een andere camera heb je er mogelijk niets meer aan.

Instellingen

  • Water filtert de kleuren uit het licht. Het verlies aan kleuren kun je enigszins voorkomen door je witbalans in de onderwatermodus te zetten en/of in RAW te fotograferen en achteraf tijdens nabewerking de witbalans te compenseren.
  • Onderwater is weinig licht. Zet daarom je ISO hoog (bijvoorbeeld op 800 of indien noodzakelijk hoger). Fotografeer in ieder geval met het licht mee.
  • Bij het fotograferen van leven onderwater kun je een flits gebruiken. Maar als het water troebel is reflecteren zwevende deeltjes het flitslicht, waardoor er veel lichtvlekjes op de foto kunnen komen.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Beste Jody, schrijver van dit stuk. Leuk dat jullie mijn foto gebruiken. Wat je erbij schrijft is echter niet juist (laten inspireren door een kleurplatenboek uit 1969).
    Dat stukje is leuk verzonnen, maar het heeft niets met mijn inspiratie te maken hoor!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u