HOME < INSPIRATIE < PORTFOLIO
Portfolio

Edward van Altena in Beeld

Het lijkt zo voor de hand liggend als je vogels fotografeert, om juist dat vast te leggen wat wij zelf niet kunnen. Omdat we het zelf nooit zullen kunnen, nooit écht, kunnen we er immers misschien een beetje in de buurt komen door te klikken….

buizerd Buteo buteo
Het fotograferen van een buizerd is wel een obsessie geweest voor mij. Dit is één van mijn mooiste buizerdfoto's. Fotograaf: Edward van Altena

Wie is Edward van Altena?

Edward van AltenaMaar zo’n vogel vangen is nog niet zo eenvoudig. Het vereist flink wat oefening, doorzettingsvermogen en techniek. Hoewel het met de camera’s van tegenwoordig meer dan ooit mogelijk is om de snelste acties te bevriezen, blijft het een pittige uitdaging.
Er zijn er dan ook maar weinigen, die zich hier zo in vastgebeten en gespecialiseerd hebben als Edward. Alsof het niets is, bevriest hij keer op keer die ene handeling, waar wij als soort stiekem allemaal minstens een béétje jaloers op zijn: het vliegen der vogels.
Dit alles ook nog eens perfect belicht en scherper dan scherp, waardoor elk individueel veertje te zien is en als je goed kijkt zelfs de tekening op dat veertje. Vogels die aan komen vliegen, opstijgende en landende vogels, vliegend van voren, van achteren en van opzij, Edward heeft ze in alle smaakjes. Zelfs de snelsten zijn niet snel genoeg om aan zijn sluitertijden te ontsnappen. Razendsnelle acties die doorgaans ver van ons vandaan plaatsvinden en te snel gaan voor het menselijk oog, kunnen zo in rust bewonderd worden.
En mocht je nu als kijker, na het zien van al deze vliegkunsten, een beetje duizelig zijn geworden, geen nood. Edwards website biedt ook nog eens voldoende afwisseling in de vorm van rustig zittende of etende vogels, zoogdieren en zelfs wat macro.

Apparatuur

 • Canon Eos 1Dx
 • Canon EF 600MM F4 L IS USM Type II
 • Canon EF 24-105 F4 L IS USM
 • Canon EF 70-200 F2.8 L IS USM Type II

Portfolio

Ransuil; Long-eared Owl; Asio otus
Een hele week heb ik zitten kijken naar een ransuil op een paal. Elke avond was hij er wel, maar steeds weer deed hij niets dan zitten en zitten. De laatste avond , met het laatste licht, kwam er dan eindelijk actie. Hebbes !! Fotograaf: Edward van Altena

“Wat me het meest aanspreekt aan vogels, is dat ze vliegen , waardoor er altijd wel actie is bij vogels. Of het nu een sprongetje is of een vlucht, in mijn foto’s moet iets gebeuren.”

tapuit Oenanthe oenanthe springend
Een gewone soort (tapuit), maar net even anders op de foto gezet tijdens een simpel sprongetje.

“Een gewone soort probeer ik op een niet gewone manier te fotograferen.”

Anas penelope smient
Smienten in een mooie formatie met het mooie winterlicht. Bij deze foto gingen de smienten allemaal tegelijk in de draai.
grutto limosa limosa
Elk jaar probeer ik zo’n foto te maken van de grutto’s. Dit jaar had ik zoiets van: einde project. Ik ben er tevreden mee.

Sinds Edwards eerste foto’s is er een hoop veranderd: “Als ik terug kijk naar mijn eerste natuurfoto’s dan word ik daar niet vrolijk van. Een nadeel van zeer kritisch zijn, is wel dat je de lat steeds hoger legt en dat je het jezelf op die manier niet makkelijker maakt.”

Velduil Asio flammeus
Ik heb wekenlang enkele velduilen kunnen volgen. Wow, wat mooi was dat. Elke dag rond 17:00 kwamen ze.
kievit Vanellus vanellus
Kijk eens… wat een kleuren.
buizerd Buteo buteo
Het fotograferen van een buizerd is wel een obsessie geweest voor mij. Dit is één van mijn mooiste buizerdfoto’s. Fotograaf: Edward van Altena

“Ik werk bijna 99 procent van de tijd uit de auto. Ik zet nooit iets in scène en wacht gewoon rustig af wat er gaat gebeuren. Deze manier vergt veel geduld, maar het is dan ook echt een “natuurfoto”.
Wel ben ik soms lange tijd bezig met een soort miniproject, zoals bijvoorbeeld het fotograferen van boerenzwaluwen. Daar kan ik dan een volle week mee bezig zijn
.”

Boerenzwaluw Hirundo rustica
Boerenzwaluw in vlucht. Tja het gaat snel, maar het is wel te doen.
Roodborst Erithacus rubecula
Ik ben een week bezig geweest met de roodborst familie. Ook in dit geval behaalde ik pas na vele dagen het gewenste resultaat. Fotograaf: Edward van Altena

“De foto van de torenvalk met muis is voor mij bijzonder, omdat deze in één beeld laat zien wat natuur is: mooi en wreed tegelijkertijd.”

Torenvalk met muis
Tja.. ook dit is natuur
Anas penelope smient
Wat mooi licht en een mooie achtergrond niet kunnen doen voor een gewone smient.

Tips van Edward:

 • Lees veel over fotograferen en bewerken
 • Heb geduld en wacht op dat ene moment
 • Kies je eigen weg

Fotografie: Edward van Altena

Deel dit artikel


22
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Ik blijf genieten van je schitterende opname’s, en neem regelmatig een kijkje bij je foto’s, om ze te bewonderen, en er hopelijk iets van te leren!

  gr Louis

 2. Vluchtfoto”s zijn vaak wel mooi en zo ook deze. Je ziet ze niet zo heel veel omdat het wat lastiger is dan op een stokje.
  Opzich wel frappant dat hier een stukje geplaatst wordt maar eigenlijk heel weinig verteld wordt hoe het wordt gemaakt. Alhoewel het vrij simpel is, zorgen voor een stabiele ondergrond, rijstzak of raamstatief en korte sluitertijden vanaf 1/2500e en dus dan de eventuele stabilisatie uit. En vaak terugkomen naar dezelde plek.

 3. Door Misha op 6 augustus 2015 om 15:47

  mooie foto’s Edward . zit jij zo dicht op de vogels en hoe ver zit jij er vandaan, of maak jij een crop/uitsnede op de pc?

 4. Door Gert-Jan op 30 juli 2015 om 22:45

  beste Edward bedankt voor het beantwoorden van al mijn vragen. De reden dat je met fullframe camera’s fotografeert zal wel te maken hebben met de betere ruispresstaties en betere scherpte diepte van dit type
  camera. volgens mij gebruik je ook de 600mm in combinatie met de 1,4 type III extender. tot slod wil ik je ruimhartig complimenteren voor je fraaie vlieg beelden van vogels.Ze zijn zeer helder en fijn kijkend .Het enige wat er bij jou zelf ontbreekt zijn volgens mij een verenpak in plaats van kleding. je ademt een en al vogel . Hopelijk mogen we nog veel van je zien en genieten.

  Groetjes
  Gert-Jan

 5. Door Gert-Jan op 30 juli 2015 om 18:24

  tot slot mijn echte laatste vraag, wat is de reden dat LR gebruikt en geen fotoshop, is dat een persoonlijke reden ( gebruiks gemak ) of is dat omdat Canon beter met LR overweg kan?

  Groetjes
  Gert-Jan

  1. Lightroom is persoonlijk.
   Maar lightroom is niet alleen om te bewerken maar ook heel goed in het beheren van je foto’s.
   Daarbij blijft bij wijzigingen die je doet op je foto’s het origineel onaangetast !!
   Deze wijzigingen worden opgeslagen in de LR Database als instructies/layer.
   Kan Adobe Lightroom zeker aanraden

 6. Door Gert-Jan op 30 juli 2015 om 15:06

  Ik heb toch nog meer vragen dan ik dacht. Bewerk je al je foto’s of is 98% gelijk goed om te plaatsen. en ik zie, dat je een 2.8 70-200 lens hebt. Waarom als vogelfotograaf geen 100-400 in combinatie met een Eos 7 MK II ?

  Groetjes
  Gert-Jan

  1. Nee ik bewerk elke foto.
   Reden is het contrast wat ik liever niet te veel aanwezig wil hebben in een foto.

   Wat betreft de 70-200…Ik doe meer als natuurfotografie. Crop camera’s gebruik ik niet meer.

   Mvg,

   Edward

 7. Door Gert-Jan op 30 juli 2015 om 13:45

  tot slot nog een laatste vraag, met welke CF kaarten heb jij de beste ervaringen en welk type gebruik jij.

  Groetjes
  Gert-Jan

  1. Ik gebruik een LEXAR 1000X 16 gb.

 8. Door Gert-Jan op 29 juli 2015 om 22:52

  Dus als ik het goed begrijp temper je de kleuren in je camera en haal je ze weer bij/op in LR.Je moet overigens wel een snelle kaart in je 1DX hebben , want met een doorsnee camera haal je bij lange na de 12 b per seconde in RAW niet. Hoog uit 3 .Nu is de Canon 1Dx ook wel een werkpaard.

  1. Hoi Gert-Jan,

   Nee zowel het contrast verminderen en wat vibrance toevoegen doe ik in Lightroom.
   Daarom ook altijd RAW je kan daar veel meer meedoen achteraf dan JPG.
   Met name dichtgelopen zwart en uitgebeten wit zijn met RAW soms te herstellen en met JPG niet.

 9. Door Gert-Jan op 29 juli 2015 om 20:37

  Edward bedankt voor je reactie. Dan haal je nooit de 12/14 beelden per seconde als in RAW schiet of vergis ik mij?.vibrance is dat de camera instelling of is dat een LR instelling? Ben zelf niet zo’n digidoka kunstenaar.

  Groetjes
  Gert-Jan

  1. 12 beelden haalt hij zeker wel hoor.
   Je buffer is alleen sneller vol.
   Vibrance/Levendigheid vind je in Lightroom als Photoshop terug.
   Ik doe deze bewerking overigens in LR.

 10. Door Gert-Jan op 29 juli 2015 om 18:28

  Vraag me af of je in RAW of JPEG fotografeert. Denk het laatste, Klopt dat? Verder prachtige foto’s, waar veel tijd en energie in zitten. Wat doe je aan bewerking?

  Groetjes
  Gert -Jan

  1. Hoi Gert-Jan

   Nee zeker never nooit JPG.
   Altijd RAW !!
   Verder heb ik een hekel aan veel contrast dus dat zet ik een stuk lager en vul ik op met Vibrance.

 11. Door Rick Robaard op 29 juli 2015 om 16:56

  Ik heb ook op Birdpix al vaker mijn bewondering uitgesproken over de kwaliteit van je foto’s. Toen je je eerste foto’s daar plaatste waren vele sceptisch over je foto’s. Dat had absoluut te maken met je soort foto’s en de ongeëvenaarde kwaliteit daarvan. Nu weet iedereen onderhand wel dat er niets gemanipuleerd is of in scene gezet. In alles heb je een buitencategorie en in de vogelfotografie hoor jij daar bij (of je bent het).
  Bedankt dat je ons hier en op BP mee laat genieten van je geweldige foto’s. Ik waardeer het zeer dat jij je niet te groot voelt voor het plaatsen van je foto’s op sites waar ook de doorsnee fotograaf zoals ik zijn foto’s plaatst. Je doet mij daar in ieder geval een groot plezier mee.
  Groet, Rick

 12. Door Leo op 29 juli 2015 om 16:52

  Hoi Edward

  Ben een echte bewonderaar van je foto’s. Je hebt groot gelijk dat je het achterste van je tong niet laat zien. Een chef-kok verteld ook zijn geheimen niet, en op Edward klonen zitten we, hoe mooi je foto’s ook zijn niet te wachten. Iedereen moet zoals je zelf ook al schrijft zijn eigen weg gaan in de ( vogel ) fotografie. Gelukkig maakt de 30 cm achter de camera de foto, en niet de foto uitrusting.

 13. 370 keer bekeken Edward,en 1 reactie?!
  Hoe is dit mogelijk,denk ik dan.Natuurlijk kennen alle BPers jouw geweldige foto’s waar de scherpte van af knettert.
  Waarom ben jij niet wereld beroemd met dit soort foto’s?volgens mij zijn ze niet te evenaren.
  Je geeft aan dat je niets in scene zet,zijn wij met velen niet achterdochtig of dit wel zo is,of is het toch jaloezie.
  Er wordt tijdens een workshop,natuur,vogels,veel over jouw foto’s gepraat,hoe subliem ze zijn enz.en ook vaak met vooroordelen,wat ik al schreef.
  Jaloezie is het zeker Edward,ook bij mij,had ik ook maar zo’n lens en zo’n camera,dankan ik vast wel ook zulke scherpe foto’s maken die nu bijna altijd in het TA bij BP verdwijnen.
  Technisch zul je zeker zijn,hoorde dat je in de vliegerij zit,en dat is natuurlijk bij fotografie heel belangrijk.
  Je moet je camera van A-Z kennen en dat ook kunnen gebruiken,en dat zal bij jou wel goed zitten!
  1 jaar geleden heb ik eens gevraagd of ik een keer met je mee mocht,kom zelf uit Blaricum, de polder Eemnes was vroeger onze “achtertuin”,maar jammer genoeg reageerde je daar niet op.
  Ook de Bpers hadden in het begin ook heel veel vragen maar ook daar reageerde je niet op,mischien is het een idee om dat af en toe te doen,dan hebben wij het idee met jouw aanwijzingen,als we het dus zo doen,dat wij het ook kunnen,haha.
  Edward,ik hoop dat je een beetje kunt begrijpen waarom ik dit stukje heb geschreven,misschien voor vele anderen die hetzelfde denken maar het niet durven opschrijven.
  Ik blijf genieten van elke foto van je die op BP staat,dus ga svp door met ze ons te laten zien,bedankt daar voor,
  vriendelijke groeten Lidideboer

  ps.En nu snel op reactie plaatsen,anders bedenk ik me nog!

  1. Door Marijn op 29 juli 2015 om 15:56

   Hier kan ik me wel enigszins bij aansluiten. Ik vind Edwards foto’s geweldig, er zijn er maar weinig die dit soort opnamen voor elkaar krijgen. Maar ik weet ook hoe lastig het manoeuvreren is met een 600mm lens op een bonenzak vanuit een auto. De ruimte om met een vligende vogel mee te zwaaien is erg beperkt. Dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat de afstand tot de vogel behoorlijk groot is en de meeste foto’s daarmee dus flinke crops. Dat maakt ze niet minder mooi, maar als dat er bij zou worden vermeld geeft dat anderen misschien iets meer het idee dat het voor hen ook is weggelegd dit soort foto’s te maken. Als het geen enorme crops zijn hoor ik dat ook graag, want dan gaat mijn petje nog verder voor Edward af. Ik ben benieuwd!

  2. Dank voor jullie reacties.

   Wat betreft de rijstzak daar rust de lens inderdaad op.
   Echter met vlucht opnames heb ik lens en camera gewoon in de hand omdat dat gewoon 100x beter werkt. Verder geen geheimen en niets in scene gezet.
   Hetgeen jullie zien is alleen de gelukte foto’s.
   De afgelopen 3 weken ben ik ondanks mijn vakantie toch bijna weer full time bezig geweest met de natuurfotografie met als eindresultaat nul foto’s !!!

   Toch heb ik op BP ook wel degelijk wat antwoorden gegeven over hoe ik het e.e.a. heb gedaan. Hier 2 voorbeelden daarvan:

   http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=400323

   en

   http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=401896

 14. Door Robert Wagter op 29 juli 2015 om 09:00

  Ik heb bij de foto’s van Edward altijd een tegenstrijdig gevoel: enorme bewondering voor de kwaliteit gemixt met verbazing en genot en anderzijds de noodzaak om een enorme jaloezie te onderdrukken. Een geval apart die Edward.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *