HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Een extra griezelige Halloween door de zeldzame Blauwe Maan

Op 31 oktober a.s. is het Halloween. Halloween gaat traditioneel gepaard met enge kostuums en angstaanjagende make-up creaties: alles wordt uit de kast getrokken om het zo griezelig mogelijk te maken. Dit jaar is Halloween zelfs extra griezelig omdat dan de zeldzame Blauwe Maan aan de hemel staat. Dit fenomeen komt niet vaak voor en al helemaal niet tijdens Halloween. 

Maanmannetje. Fotograaf: Noortje Russel

Wat is een Blauwe Maan

Als er twee volle manen in één maand verschijnen dan wordt de tweede volle maan in die maand de Blauwe Maan genoemd. Op 31 oktober a.s. is het voor de tweede maal volle maan deze maand: de Blauwe Maan. Misschien een beetje een teleurstelling, maar de Blauwe Maan is niet echt blauw van kleur: een echt blauw gekleurde maan ontstaat als zich in de atmosfeer stof of rookdeeltjes bevinden. Naast het tweemaal verschijnen van een volle maan in één maand wordt de term Blauwe Maan overigens ook gebruikt als tijdens een jaargetijde drie tot vier keer een volle maan te zien is.

Zeldzaam

Het komt niet vaak voor dat er twee volle manen in één maand verschijnen. Over het algemeen komt dit fenomeen eens in de 2,5 á 3 jaar voor. Hoe komt dat? Onze kalender en de maanstanden lopen niet helemaal gelijk: een volle maan komt iets vaker dan eenmaal per maand voor. Als gevolg hiervan ontstaat er als het ware een “overschotje” waardoor er af en toe een tweede volle maand in één maand plaatsvindt.

Of in een bepaalde maand al dan niet een Blauwe Maan verschijnt hangt af van de tijdszone waarin men zich bevindt. Valt een Blauwe Maan in een bepaald deel van de wereld bijvoorbeeld op 31 maart dan kan het in een ander deel van de wereld op dat moment al 1 april zijn. In dat deel van de wereld zal dus geen sprake zijn van een Blauwe maan. Dit maakt deze Blauwe Maan extra speciaal, want voor het eerst sinds de 2e Wereldoorlog is op 31 oktober a.s. de Blauwe Maan overal ter wereld te zien.

Hoe fotografeer je de volle maan

De maan is een leuk onderwerp om te fotograferen, maar je moet wel met een paar zaken rekening houden. Een aantal tips:

  • De maan straalt veel licht uit en zal bij automatische belichting snel overbelicht raken. Zaak dus om dit handmatig te regelen.
  • De camera zal meestal moeite hebben met de automatische scherpstelling, waardoor het nodig is handmatig scherp te stellen.
  • Houd er rekening mee dat de aarde draait en dat een te lange sluitertijden een bewogen maan op zal leveren.
  • Het is handig gebruik te maken van een telelens, maar met een objectief tot 200mm of door het gebruik van extenders lukt het ook.
  • Gebruik een lage ISO-waarde ter voorkoming van ruis.
  • Scherptediepte zie je op deze afstand bijna niet, dus je hoeft je diafragma niet zo ver open te zetten. Een diafragma van f/5.6 of f/8.0 werkt prima.
  • Gebruik een statief ter voorkoming van bewegingsonscherpte.
  • Kijk voor meer tips ook naar: Volle maan op komst.
Volle maan
Volle maan in de duinen. Fotograaf: Jan Koeman

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *