Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een foto is vaak meer dan een plaatje

Geur en muziek kunnen sterke herinneringen oproepen. Bij het horen van Summer of ‘69 van Bryan Adams krijg ik opeens kraakheldere herinneringen aan mijn eerste vakantie zonder ouders. En de geur van jasmijn brengt mij onherroepelijk terug naar Tunesië, de vakantie waar ik mijn vrouw leerde kennen. Eerste indrukken kunnen diepe sporen nalaten in het geheugen. Deze indrukken worden vaak zintuiglijk verankerd met een specifieke geur, een klank of een samenspel van verschillende zintuiglijke elementen. En door het waarnemen van één van deze zintuigelijke prikkels, kunnen zo ook weer bepaalde herinneringen getriggerd worden.
Close Encounter. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Niet alleen geuren en muziek roepen herinneringen op. Dit gebeurt ook bij het terugzien van bepaalde foto’s. Een foto is vaak meer dan een plaatje. Ze prikkelen het geheugen en zijn daardoor extra bijzonder. Maar wat maakt nou dat de ene foto wel een hele reeks gedachten in werking zet en dat de andere afbeelding dat veel minder doet?

Het onderwerp

Mischien ligt het nogal voor de hand, maar één van de factoren die daarop van invloed is, betreft het onderwerp van de foto. Gaat het om een bepaald type landschap of een bepaalde soort dat je voor het eerst vastlegt? Een speciale foto voor mij is de foto ‘Close Encounter’. Hierbij lukte het me voor het eerst om een reebokje van dichtbij te fotograferen. Ondanks dat hij me zag, bleef het bokje rustig door grazen, kwam dichterbij tot zo’n 10 à 15 meter en at zelfs wat blaadjes van de overhangende bomen waartussen ik mij verscholen had. Een bijzondere gebeurtenis en bij het zien van de foto ben ik zo weer terug in dat moment.

Weersomstandigheden

Nog een factor van belang is bijvoorbeeld het weer. Sommige weertypen zijn zeldzamer en leveren daardoor unieke beelden op. De winter van 2018 kende een korte zeer koude periode. Op een ochtend ben ik toen naar de IJsselmeerkust gereden om de zonsopkomst vast te leggen. Toen ik de dijk over stapte zag ik een een wonderlijke wereld voor me. Woeste golven braken op de kust, het opspattende water werd gevangen door de wind en ijskoude druppels werden landinwaarts geblazen. Alles wat hiermee in aanraking kwam veranderde onmiddellijk in een dun laagje ijs. Planten leken gevangen te zijn in kristallen bollen en ijspegels hingen aan wilgen, hekken en steigers. Dit resulteerde in onderstaande foto. Waneer ik hier naar kijk voel ik zo weer de vrieskou om mijn oren blazen.

Frozen Willows. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Natuurfenomenen

Bepaalde natuurverschijnselen die minder vaak voorkomen kunnen zeer de moeite waard zijn om op beeld vast te leggen. Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm en kunnen er veel vallende sterren zichtbaar zijn. Tijdens de zomervakantie bereikte deze meteorenzwerm zijn piek en het leek mij leuk om dit te fenomeen te fotograferen. Met dat doel ben ik in het holst van de nacht naar een vuurtoren gereden die diende als onderwerp voor de foto. Daar waren niet alleen de vallende sterren zichtbaar, maar was ook de melkweg met het blote oog te zien. Voor mij voor het eerst, dus extra bijzonder!

Perseid Meteor Shower. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Context

De context van de foto kan maken dat deze extra bijzonder voor je is. Hiermee bedoel ik een bepaalde situatie waarin de foto gemaakt is of een persoon die bij het maken van de foto betrokken was. Een voorbeeld hiervan is onderstaande foto die gemaakt is op een soort schiereilandje. Het creëren van de foto was technisch vrij uitdagend (het is een focus stack en luminosity blend van meerdere foto’s) waardoor ik maar weinig aandacht had voor de verdere omgeving. Op een zeker moment schrok ik van getrappel achter mij. Dat kwam door een Schotse Hooglander die nogal bokkig gedrag vertoonde en de uitgang blokkeerde. Normaal prachtig om te zien, maar op tien meter afstand kwam het geheel nogal dreigend over. Uiteindelijk liep alles met een sisser af maar nog steeds voel ik de spanning wanneer ik naar de foto kijk. Deze heb ik dan ook niet voor niets ‘Forrest Adventures’ genoemd.

Forrest Adventures. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Emotie

Tot slot kan de emotie of het gevoel dat je had bij het maken van de foto zorgen dat deze extra speciaal voor je is. Een voorbeeld is de foto hieronder. Deze markeert voor mij het afsluiten van een moeilijke periode na het overlijden van mijn vader. Dit eiste alle tijd en aandacht op en verschoof de fotografie tijdelijk naar de achtergrond. Dit was de eerste foto die ik maakte na die periode en het hielp mij tot rust te komen en mijn gedachten te verzetten. De zonsopkomst was die ochtend werkelijk spectaculair en ik ervaarde dat dan ook als een soort eerbetoon aan mijn vader. Ook gaf het me hoop dat er ook weer mooie momenten zouden komen om van te genieten.

Burst of Color. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Dat deze beelden voor mij bijzonder zijn, hoeft niet te betekenen dat de kijker dit ook zo ervaart. Bij hen ontbreken immers de context en de ervaringen bij het maken van de foto. Natuurlijk is het fijn wanneer anderen het beeld op zich kunnen waarderen, maar soms is het leuk om iets meer van de achtergronden te delen. Een foto is immers vaak meer dan alleen een plaatje. Heb jij ook een mooi verhaal bij je favoriete foto? Deel het in de reacties hieronder!

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Arnoud van de Weerd

Arnoud van de Weerd

Arnoud van de Weerd is een enthousiast fotograaf en maakt vooral landschapsfoto's, stadsgezichten en foto's met een lange sluitertijd. Hierbij probeert hij de sfeer vast te leggen zoals hij die ervaren heeft bij het maken van de foto door zaken als compositie, kleur en lichtval op een mooie manier te combineren.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: