HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
Making of

Een foto met een betekenis

De laatste jaren doe ik mijn best om foto’s te maken met een diepere betekenis. Dus niet alleen registreren maar proberen om foto’s te maken met een verhaal. Dat is niet makkelijk en vergt een andere benadering dan ik gewend was.

Een foto met een betekenis
Spreeuwen verzamelen zich in de hoogspanningsmast. Fotograaf: Rob Blanken

Idee

Een foto met een diepere inhoud begint met een idee en vervolgens ga je dat idee uitwerken. In dit geval was het mijn bedoeling een foto te maken met als thema Moderne Natuur. Waarom? Onze natuur gaat hollend achteruit. Natuurfotografen proberen dat wel te verdoezelen door prachtige opnames te maken van de spaarzame natuur die Nederland nog heeft maar in werkelijkheid gaat het waardeloos.  Nederland is aangeharkt, soorten nemen in aantal af en ook de biodiversiteit gaat snel achteruit. De spaarzame natuur die we nog hebben moet zich al meer aanpassen aan de geïndustrialiseerde biotoop die de mens heeft geschapen.

Achtergrond

Bij mij in de buurt verzamelen zich in de wintermaanden grote aantallen spreeuwen. Ze overnachten in een klein moeras maar voordat ze gaan slapen voeren ze bijna iedere dag een spectaculaire vliegshow op. Daar worden veel foto’s van gemaakt, ik doe dat zelf natuurlijk ook. Voordat de spreeuwen gaan zwermen verzamelen ze zich bijna altijd op hoogspanningsmasten in de buurt. Soms ook in bomen maar de masten en draden hebben duidelijk hun voorkeur. Ze zitten er geruime tijd, misschien om even bij te praten of om alvast wat uit te rusten. De spreeuwen gebruiken de biotoop die de mens gemaakt heeft. Niet mooi maar voor de spreeuwen wel functioneel.

Een negatief beeld gemaakt in Photoshop. Fotograaf: Rob Blanken

Uitwerking

Het maken van de foto was eigenlijk heel simpel. Aan de voet van de hoogspanningsmast gewapend met een 70-200mm op mijn Nikon D500 wachten op het juiste moment.  Ik wilde een symmetrisch beeld van de mast om de foto zo industrieel mogelijk te laten lijken. Daarnaast veel spreeuwen op de draad, het moet natuurlijk wel een beetje gezellig zijn. Tenslotte moesten er een paar vliegende spreeuwen bij, bij voorkeur vrij van de draden. Dus het goede moment afwachten en flink ‘knallen’ want je bent anders telkens te laat. De foto is in de nabewerking (Lightroom) recht getrokken en iets helderder gemaakt. Ook heb ik er met Photoshop een negatief beeld van gemaakt om de foto nog meer te vervreemden van ‘gewone natuur’.

De foto

Het resultaat is een grafische foto van plastic en staal met gezellig keuvelende en vrolijk vliegende spreeuwen. Is het een mooie foto? Hmm. Het is wel een foto waar je mogelijk wat langer naar kijkt en misschien ook wel een beetje een ongemakkelijk gevoel van krijgt. En dat is natuurlijk precies de bedoeling. Moderne natuur? Ik hoop het niet.


PiXperience Springtime

Tijdens PiXperience Springtime – het grootste event voor natuurfotografen – op 20 en 21 maart 2021 geeft Rob Blanken een presentatie met als onderwerp “Een nieuwe lente, een nieuw begin?!” In de voordracht vertelt hij waarom en hoe zijn benadering van natuurfotografie de afgelopen jaren is veranderd en hoe die nieuwe benadering hem veel voldoening en inspiratie heeft gegeven. Nieuwsgierig? Kom kijken en luisteren!

Deel dit artikel


7
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Richard harting op 17 februari 2021 om 18:55

  Beste Rob,
  Wijlen mijn vader vertelde mij bij herhaling dat een foto zonder motief gewoonweg wat saai is; hoe scherp en veelkleurig ook..
  Een stap verder is dat je foto’s met een verhaal wil maken; dat is precies ook een thema in mijn leven. Ik ben het met je eens dat dat vaak nog niet meevalt. Het leuke van het huidige plaatje is dat je goed moet kijken en dan je oordeel velt. Het is een geslaagde foto die inderdaad de ‘hoogspanning’ tussen natuur en techniek feilloos vorm geeft. Sommige contrasten zijn nou eenmaal niet visueel maar vooral thematisch. Maar hier is het levende (vooral ook door de fladderende vogels erbij) en het inerte dode mooi gecontrasteerd. Complimenten en inderdaad nog even een serie van 10 van zulk soort graag 🙂

  1. Door Robert Blanken op 17 februari 2021 om 19:32

   Mooi verwoord Richard

 2. Mooie foto en dito verhaal. De symmetrie werkt in de foto en is voor mijn gevoel ook symbolisch voor de symbiose tussen natuur en techniek in deze situatie.

  De omzetting naar een negatief beeld maakt de grafische kant van het beeld voor mij sterker. Werkt regelmatig bij beelden van Spreeuwenzwermen.

  1. Door Robert Blanken op 17 februari 2021 om 19:33

   Inderdaad, Jan vd Greef past het ook veel toe

 3. Het lijkt mij dat als je zo te werk gaat je niet van de natuur geniet, je gaat op pad met een vooropgezet plan en je laat je niet verrassen. Als ik de natuur in ga wil ik van de natuur genieten en met een zo mooi mogelijke plaat thuis komen die weergeeft wat ik die ochtend heb meegemaakt.

  Als je goed kijkt zie je overal natuur. Ik ga bijv. heel vaak libellen fotograferen op een industrieterrein bij mij in de buurt. Het stikt daar van de libellen, vlinders, vogels en ander moois. Maar je moet het wel willen zien.

  1. Hoi Erik, Ik kan je verzekeren dat ik absoluut van natuur kan genieten. Juist daarom gaat de enorme achteruitgang van de natuur me zo aan het hart. Dit is ook geen foto om van te genieten maar een foto om over na te denken!
   Het feit dat jij geniet van natuur op een industrieterrein is prima maar dat geeft ook aan hoe het met de natuur in Nederland is gesteld.

 4. Door Jaap Coorens op 13 februari 2021 om 10:37

  Inderdaad langer naar kijken. Moeilijk wellicht een foto met betekenis, maar wel een leuk proces om mee bezig te zijn lijkt mij en veel voldoening als het lukt

  VR GR en succes, kijk uit naar de volgende foto’s
  Jaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *