HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Een ‘gewone soort’, hoezo gewoon?

Wat is nu weer een ‘gewone soort’? Waarom is de ene vogel nou ‘gewoon’ en de ander niet en waarom willen we dan geen ‘gewone’ vogels? Voor wie eigenlijk? Want wat voor mij gewoon is (bijvoorbeeld bijeneters) hebben anderen nog nooit gezien…

Roodborsten zijn niet gewoon
Roodborsten zijn niet gewoon Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

In de natuur heeft alles zijn balans. Elke kracht heeft een tegenkracht. Bepaald door de seizoenen, de sterren, de maan, het klimaat, de mens. Als je de natuur zijn gang laat gaan, dan komt het meestal wel goed. De laatste, de mens, zorgt nogal eens voor de chaos. Maar die wordt dan meestal weer gerepareerd door de natuur. En zo houden we elkaar in evenwicht. Of we dat nou willen of niet. Maar wat is het tegenwicht van ‘gewoon’. Dat moet dan wel ‘ongewoon’ zijn. Dan staat dus tegenover alledaags en bekend, uitzonderlijk en uniek. Althans volgens de taalkundigen. Maar is dit niet allemaal nogal subjectief en afhankelijk van de beoordelaar? Wat voor de een heel normaal is, is voor de ander heel bijzonder.

Waardeoordeel over natuur?

Op de een of andere manier kan ik subjectiviteit als het om de natuur gaat niet plaatsen. Het houdt namelijk een oordeel in. Vind IK iets de moeite waard of niet. Word ik ergens opgewonden van of niet. Nog erger wordt het wanneer ik een ander ervan probeer te overtuigen dat iets uniek of alledaags is. Een waardeoordeel koppelen aan iets dat er gewoon is zoals het is, zonder onze invloed en meestal al veel langer dan dat wij er zijn, gaat altijd mank. Bij de natuur past nederigheid, verwondering en gepaste afstand.

Appelvinken zijn ook gewoon maar vogels
Appelvinken zijn ook gewoon maar vogels Fotograaf: BartStornebrink

Wat is gewoon?

Voor aanvang van mijn bosvogelworkshops hoor ik regelmatig de vraag; ‘wat zit er bij jou behalve de gewone soorten?’ De wedervraag is dan standaard ; ‘wat versta jij onder “gewoon”?’ Voorspelbaar is dan natuurlijk dat de appelvink en de kruisbek in het algemeen worden beoordeeld als uniek en de roodborst en de merel als gewone soort. Ik heb wel eens getwijfeld om mijn cursisten in te delen in ‘gewoon’ en ‘bijzonder’. Zouden ze vast niet waarderen. Bovendien is het mijn classificatie en die klopt alleen voor mij. En ook dan zit ik er meestal naast als je iemand wat beter leert kennen. Beide kanten op trouwens.

Merels. te gewoon, oefenobject of ook uniek?
Merels. te gewoon, oefenobject of ook uniek? Fotograaf: BartStornebrink

Oefenobject of uniek?

Als je doel is om ergens een foto van te maken en dan het liefste een goede foto, dan is het onderwerp eigenlijk niet relevant. Elke soort is een ‘oefenobject’ om betere foto’s te leren maken. En juist de soorten die je vaker ziet, bieden je die kans om te oefenen. Tegen de tijd dat je iets ‘unieks’ (lees niet vaak voorkomend) tegenkomt, kun je tenminste een beetje fotograferen en verpruts je die kans niet.

Voor de één gewoon is voor de ander speciaal

Ikzelf fotografeer nu zo’n veertig jaar, waarvan bijna tien jaar de natuur. De foto’s die ik nu maak zijn vaak beter dan die ik in het begin maakte. Of zelfs soms beter dan die van vorige week. Je leert altijd bij en een goede natuurfoto hangt van zoveel factoren af, dat ik nog steeds betere foto’s maak van de koolmees en de tijgerspin. En na acht jaar bijeneters blijven ze me nog steeds boeien en worden de foto’s nog steeds beter. Voor mij een ‘gewone’ soort, voor mijn cursisten een heel bijzondere.

Kruisbekkenzijn gewoon in Skandinavië
Kruisbekken heel ongewoon, behalve in Skandinavië Fotograaf: Bart Stornebrink

Ieder individu is uniek!

Ik geniet van alle dieren. Van hun kleuren, hun gedrag, hun vitaliteit en hun geluid. En net als bij mensen, is ieder individu uniek. Kijk er maar eens wat langer naar in plaats van door te jagen naar de volgende buitenkans. Want die komt toch wel een keer vanzelf. Een gewoon leven onderscheidt zich van een bijzonder leven, door ‘het’ maar gewoon te laten gebeuren en er dan schaamteloos van te genieten. Wie, wat, waar dan ook.

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Zenno op 13 mei 2015 om 21:51

    Zo zie je maar dat jij ook ‘ vrij simpel bent’ met je boshutje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *