Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding helpt om op het juiste moment, met de juiste omstandigheden op de juiste plek te zijn. Fotograaf: Jody Zweserijn

In de vorige tip zijn tal van onderwerpen opgesomd die in april te fotograferen zijn. Maar hoe haal je nu fotografisch gezien het beste uit het onderwerp en uit het moment? Dat doe je door je fotosessie vooraf goed voor te bereiden. Want een goede voorbereiding is het halve werk. Per onderwerp maak je een klein draaiboekje waarin je alle belangrijke benodigdheden en omstandigheden beschrijft. Op het passende moment hoef je dan alleen het draaiboekje van het betreffende onderwerp van de plank te halen. Helemaal mooi is als je meerdere combinaties kunt maken met onderwerpen, gebieden, aanwezigheid, tijdstippen en weertypen. Zo creëer je onder allerlei omstandigheden leuke fotografiemogelijkheden.

Kies je onderwerp:
Uiteraard kies je een onderwerp dat je erg leuk vindt, waar je een verhaal over wilt maken of dat je in kaart wilt brengen.

Kies je gebied:
Het is handig om vooraf een gebied te kiezen waar je het onderwerp wilt fotograferen. Het kan ook zijn dat het handig is dat je meerdere gebieden kent waar je naar toe kunt. Soms zijn weersomstandigheden in het ene gebied anders dan in het andere. Ook reistijd kan een belangrijk beslispunt zijn.

Is je onderwerp al aanwezig?:
Via waarnemingen.nl of de natuurkalender kun je checken of jouw gekozen onderwerp al aanwezig is in het betreffende gebied.

Wanneer is je onderwerp het mooist?:
Weet op welk moment van de dag jouw gekozen onderwerp het beste tot zijn recht komt. Heb je volle zon nodig? Of juist bewolking? Is mist een belangrijk element? Of regen? Of schemering?

Tijdstip van zonsopkomst of zonsondergang:
Als je weet dat jouw gekozen onderwerp ‘s-ochtends of ‘s-avonds het beste tot z’n recht komt, check dan vooraf de tijdstippen van zonsopkomst of zonsondergang. Zo zit er bijvoorbeeld in de maand april bijna één uur verschil tussen de zonsopkomst aan het begin van de maand en aan het eind van de maand. Ben ook minimaal een half uur vóór zonsopkomst of -ondergang aanwezig. Vaak zijn dit prachtige momenten met heel mooi licht.

Hoe is het weer?:
Inmiddels weet je bij welk weertype je jouw onderwerp wilt fotograferen. Check voordat je gaat fotograferen weerapps of weerberichten. Ook de weersvoorspelling bij het journaal is een goede indicator.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u