HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Een leven lang verlangen

Om maar met de deur in huis te vallen, bij mij draait alles om verlangen. Niet zo nu en dan, even in een opwelling. Nee, voortdurend en jaarrond!

verlangen
Zing een liedje voor mij… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Winter

In de winter hunker ik naar het voorjaar. Dan droom ik van een blauwborst, de eerste boerenzwaluw, een zingende tjiftjaf en foto’s maken van bolderende korhoenders op de Holterberg. Oh nee, die laatste is uitgestorven. Die liefde is voorgoed voorbij. Niet getreurd hoor, zo een ander leuk vogeltje weer gehaald.

verlangen
Maar het zou me niet betreuren zo een ander weer gehaald… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Voorjaar

Eenmaal aangekomen in het voorjaar ben ik ‘in love’. Dat verliefd-zijn ben ik het hele jaar moet je weten, maar in het voorjaar tot over mijn oren. In mijn verliefdheid kijk ik echter al wel met een schuin oog naar de aanstaande zomer. Zo zijn mannen. Hondstrouw, tot een ander voorbij komt gewandeld. In de zomer kun je namelijk ‘s avonds lekker lang op het balkon chillen, bbq-en en woudapen vereeuwigen. Die zomer komt, wat er (wereldwijd) ook gebeurt.

verlangen
Woudapen vereeuwigen. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Zomer

Is het hartje zomer dan kan ik niet wachten tot het herfst is. Uitkijken naar de eerste trekvogels, zoals overvliegende koperwieken en kramsvogels. Of wat dacht je van een bladkoning op de Maasvlakte fotograferen of zelfs een kleine vliegenvanger. Mieters! Herfstbladeren wil ik ruiken, door de regen fietsen. Ken je dat verlangen?

verlangen
Een kleine vliegenvanger in de herfst. Fotograaf: Chris van Rijswijk
verlangen
Herfst, herfst wat heb je te koop? Honderdduizend bladeren op een hoop… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Herfst

En ja, is het eenmaal herfst, je voelt hem aankomen, dan heb ik mijn focus alweer verlegd naar mijn grote liefde de winter. Dan droom ik van kou, sneeuw en ijs. Van een Elfstedentocht en van een tamme ivoormeeuw, die beide natuurlijk niet gaan komen. Dat geeft helemaal niets, want het gaat om het verlangen en niet om het bezit. En is het dan vervolgens winter…, enfin dan heb ik hierboven al verwoord waarnaar ik snak. Jaar in jaar uit, steeds opnieuw.

verlangen
Van de winter… Fotograaf: Chris van Rijswijk
verlangen
Koning winter. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Samengevat: verlang, wees verliefd, kijk reikhalzend vooruit, maak af en toe een geinig fotootje en wees gelukkig. Een leven lang…

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Leuk geschreven bij je prachtige foto,s…geeft altijd wat extra’s.
  Gr.Gonda

 2. Hallo Mieke,

  Laat ik de totstandkoming van deze foto toevallig hebben omschreven in het praktijkboek NXT LVL! Vandaag nog bestellen dat boek!

  Maar, zo ingewikkeld is het niet hoor. De foto komt zo uit de camera. Een beetje overbelichten en vooral de juiste achtergrond kiezen. In dit geval een mooi struikje waar voldoende licht doorheen valt. Dat veroorzaakt dat zachtgroene vlekkenpatroon…

  Succes met fotograferen!

  Vr gr Chris

 3. Door Mieke op 23 juni 2017 om 09:20

  Hallo Chris, Hoewel ik al fotografeer van 2006 en wel weet hoe e.e.a. elkaar zit blijft voor mij altijd een vraag hoe je foto 1 maakt. Zo uit de camera krijg ik niet klaar. Is het alleen met nabewerking te bereiken of is er een foefje voor.
  Als dat zo is dan zou ik heel graag weten wat dat is. Overbelichten en alleen het onderwerp contrast geven? Zou je een tipje van de sluier willen oplichten? Alvast dank.

 4. Door Chris van Rijswijk op 20 juni 2017 om 17:40

  Dank voor de prettige reacties. Dat doet me meer dan goed… Vr gr Chris

 5. Mooi geschreven Chris. Een mens wordt vrolijk als hij/zij leest wat u schrijft. En dat je goed kan fotograferen dat wist je al.

 6. Door Gert-Jan op 20 juni 2017 om 16:52

  Ieder jaargetijden heeft zijn Carmens, daar zijn we het wel over eens. Natuurfotografie is leuk heel leuk ieder jaargetijden weer. a never ending story

 7. Door Marjolein op 16 juni 2017 om 08:40

  Heel herkenbaar dat verlangen….niet alleen mannen hebben dit gevoel blijkbaar….haha. Mijn complimenten voor je altijd weer leuke manier van schrijven, ik lees het graag en vaak met een gevoel van herkenning. En uiteraard bewonder ik ook je mooie foto’s!

 8. Ik ben behept met hetzelfde brandende verlangen! Zij het op wat andere onderwerpen…. maar toch. Natuurfotografenkwaaltje. Geen verlangen, geen mooie foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *