Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een nestkast voor een win-win situatie

Grote bonte specht
Een grote bonte specht heeft zijn intrek gevonden in een soort specifieke houten nestkast in eigen tuin. Houd altijd gepaste afstand en respecteer de omgeving bij het fotograferen van vogels! Fotograaf: Kevin van den Hoven

Deze week is het ‘De Nationale Week van de Nestkast’. Om de vogelpopulatie te ondersteunen wordt er extra aandacht besteed aan het ophangen van nestkasten in eigen tuin, op balkon of in de buurt. De doorgewinterde vogelkenner weet natuurlijk dat dit beter in de herfstperiode kan plaatsvinden, maar ‘Beter laat dan nooit’, zal ik maar zeggen.

Wie

Vogelbescherming Nederland en CJ Wildbird Foods organiseren van 9 t/m 15 maart 2020 ‘De Nationale Week van de Nestkast’. Voor vrijwel elke vogelsoort is een eigen specificatie van de nestkast nodig. Deze moet namelijk de juiste afmeting en type invlieggat hebben om de soort te verleiden tot broeden.

Om te broeden maar ook om te fotograferen

Naast de ecologische functie van het ophangen van een nestkast is het fotografie technisch natuurlijk ook erg interessant. Zodra vogels hun intrek nemen in een nieuwe broedplek verschijnen zij vaker in de omgeving. Mooier is het natuurlijk wanneer uiteindelijk ouders met hun jongen verschijnen, want dan kunnen de mooiste plaatjes worden geschoten. Ik zie dit echt als een win-win situatie. De vogels krijgen extra ondersteuning en jij krijgt er meer fotografiekansen voor terug. Uiteraard altijd fotograferen met gepaste afstand, verstoring ligt om de hoek!

Tips

  1. Gebruik de herfstperiode om nestkasten op te hangen! Later kan altijd, maar verkleint voor het komende seizoen een kans op broedresultaten.
  2. Zorg voor fotogeniek groen rondom de nestkasten zodat je mooie plaatjes kan schieten als er jongen verschijnen met ouders.
  3. Hang een nestkast bij een locatie op die vanuit huis goed te volgen is. Vogels fotograferen vanuit de woonkamer kan extra mogelijkheden geven omdat ze jou minder in de gaten hebben.

Bron: Vogelbescherming Nederland en CJ Wildbirds Foods

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u