HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Een nieuwe uitdaging

De oliebollen zijn verorberd, de champagneglazen leeg en het vuurwerk afgeschoten. Het oude jaar is vaarwel gezegd en het nieuwe jaar is alweer enkele weken onderweg. En bij een nieuw jaar horen uiteraard goede voornemens. Goede voornemens? Nee, voor mij dit jaar geen goede voornemens.

Een nieuwe uitdaging
De sneeuwbuien van enkele weken geleden geven een sprookjesachtig uitstraling van het gebied. Ik ben er op slag verliefd op geworden en popel om het gebied het komende jaar vast te gaan leggen en te gaan genieten van de vele mooie momenten die gegarandeerd voor de lens zullen komen. Fotograaf: Jan Dolfing

Goede voornemens?

Voorgaande jaren had ik altijd een hele lijst met zaken die ik anders wilde gaan doen of juist eindelijk eens wilde gaan doen. En vrijwel zonder uitzondering verdwenen ze stuk voor stuk al rap weer allemaal van mijn lijstje. Niet omdat ik ze had afgewerkt, maar simpelweg omdat ze door de tijd werden ingehaald. Vergeten, niet belangrijk genoeg, geen tijd voor. Allerlei redenen om de goede voornemens al snel na de jaarwisseling terzijde te schuiven.

Dit jaar ga ik het eens anders doen. In plaats van een hele lijst goede voornemens ga ik mezelf dit jaar maar één fotografisch doel stellen. Mijn grote doel dit jaar is om te laten zien dat de natuur dicht bij huis heel erg mooi is. Dat we daarvoor niet ver naar het buitenland naar een of ander exotisch oord hoeven te gaan, maar dat we ook dicht bij onze eigen woonplaats prachtige foto’s kunnen maken. En dit doel wil ik projectmatig aan gaan pakken.

Om zeer bewust met je fotografie bezig te zijn is nog een hele uitdaging. Van tevoren plannen onder welke omstandigheden en in welk jaargetijde je van een onderwerp foto’s wilt gaan maken. En als het dan zover is en alle omstandigheden samen komen moet je goed kijken, bewust je instellingen kiezen en je compositie bepalen en niet als een dolle rond gaan rennen en op het knopje te drukken. Fotograferen is vooral ook een kwestie van geduld. Fotograaf: Jan Dolfing

Bewondering

Ik heb afgelopen jaar met grote bewondering gekeken naar een aantal collega natuurfotografen, die uitgebreid met een project bezig zijn geweest en nog bezig zijn. Zo vind ik het project “Beekjuffers” van collega-blogger Bert Faber indrukwekkend. Wat een passie en roeping om je elke week maar weer met die kleine fladderende beestjes bezig te houden. Elke week weer met een nat pak uit de beek te komen. Maar met schitterende resultaten. Foto’s waaruit de beleving spreekt, met heel gevarieerde beelden die samen een prachtig portfolio vormen. Of de wazige foto’s van Andrea Gulickx, die de heersende regels van scherp en onscherp volledig aan haar laars lapt. Maar wel een fraai boek over de rivier “de Waal” produceert. Dat soort inzet en passie, daar heb ik grote bewondering voor, ook al is het totaal niet mijn smaak of stijl.

Ik zie mezelf echter nog niet maanden bezig zijn met een klein beestje of een bepaald type foto. Dat is niet mijn ding. Wat ik dan wel leuk vind? Gevarieerd fotograferen. Een combinatie van opnames van het landschap, dier in landschap, dierportret en macro. De vrijheid om als amateur natuurfotograaf datgene vast te leggen wat ik mooi vind. Geen rekening te hoeven houden met een opdrachtgever. Geen verplichting tot verkoop van de gemaakte foto’s. Maar wel met een goed omschreven plan om het geheel in een project samen te brengen.

Eén van de uitdagingen is om eens anders te kijken en beeld anders te proberen vast te leggen. Zoals deze tak met de herfstkleuren er nog aan in een sneeuwstorm vast te leggen. Voor mij de overgang van herfst naar winter. Fotograaf: Jan Dolfing

Natuur dicht bij huis

Zoals gezegd wil ik laten zien dat de natuur dicht bij huis ook prachtig is. Mijn oog is gevallen op een gebied hemelsbreed nog geen tien kilometer van mijn huis. Het ”Lankheet”, een voor mij nieuw terrein met schitterend gevarieerde landschappen van uitgestrekte bossen, heideveldjes, beekjes en vennetjes. Met veel verschillende biotopen en dus een grote variatie in planten en diersoorten. Met een cultuurhistorische waarde. Oude boerderijen en watermolens. En als toetje een aantal schitterende projecten binnen dit gebied waarbij landbouwgrond wordt terug gebracht tot natuurgebied. Het lijkt me prachtig om dit proces de komende jaren vast te gaan leggen. Kort voor het einde van vorig jaar ben ik voor het eerst een aantal keren in het gebied geweest. Onder meer tijdens de sneeuwval van enkele weken terug. Wat een heerlijke dag. Ik ben diep onder de indruk geraakt van de schoonheid van het gebied en heb vreselijk veel zin in dit project.

Een nieuw gebied betekent nieuwe mogelijkheden tot het maken van foto’s. Het maken van plannen voor de nabije en verre toekomst. Zo zie ik deze oude beuk al voor me in het vroege voorjaar, met het frisse groene blad aan de beuk, passend bij het reeds aanwezige groene mos op de stam. We zullen het van het voorjaar gaan beleven. Fotograaf: Jan Dolfing

Het Project

Het project gaat meerdere jaren en dito seizoenen omvatten. Met meervoudige kleinere projecten binnen het grote project. Te beginnen met het maken van een draaiboek. Wat wil ik laten zien aan het einde van het project ? Hoe ga ik dit vast leggen en wat is het doel dat ik met het project wil bereiken. En welk beeldmateriaal heb ik hiervoor allemaal nodig? Met terreinbeheerders praten, toestemming vragen van grondeigenaren om te mogen fotograferen, en mezelf verdiepen in verleden en toekomst van het gebied. Kortom een hele mooie uitdaging om de komende jaren mee aan de gang te gaan. En om een hele serie mooie foto’s te maken, want dat is toch wat ik het liefste doe. Buiten in het veld bezig zijn. En dan ook nog dicht bij huis. Mooi toch?

Ik ben heel benieuwd of er meer natuurfotografen rondlopen met bepaalde ideeën of projecten die ze dit jaar ten uitvoer willen brengen. Of die het ook een uitdaging vinden om de natuur dicht bij huis te gaan vastleggen. Laat het me eens weten, dan kan ik jullie project gaan volgen. Ik hou jullie in ieder geval het komende jaar op de hoogte van mijn vorderingen in het “Lankheet”.

Fotogroet Jan

Deel dit artikel


15
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Beste Jan,

  Jouw idee spreekt me erg aan en ik herken me er ook in. Het jaar is al bijna twee maanden oud en al mijn goede voornemens zijn of verwaterd of staan nog in de steigers. Focussen op 1 onderwerp is inderdaad een goed idee.
  Laten zien hoe mooi de natuur dicht bij huis is, is ook mijn insteek en zo op een positieve manier bijdragen aan natuurbehoud. Ik heb dat de laatste 6 jaar heel letterlijk gedaan met het in beeld brengen van mijn eigen omgeving met als resultaat twee boekjes in eigen beheer uitgegeven ‘Houten: het landschap’ en ‘Kromme Rijn: het landschap’. Het wordt weer tijd voor een nieuw, goed omschreven, project. Ideeën heb ik al, nu nog uitwerken.

  Succes met je project en hartelijke groet,
  Marijke

 2. Door Linda Hazenberg op 8 februari 2018 om 20:56

  Hoi Jan, op je website heb ik gezien hoe mooi je het Haaksbergerveen in kaart hebt gebracht. Het Lankheet is een prachtig natuurgebied maar het lijkt me ook een behoorlijke uitdaging. Een heel divers natuurgebied maar ook wel groot in oppervlakte. Ik wens je heel veel succes met je project en kijk uit naar je nieuwe presentatie daarvan.

 3. Ha Jan,

  Ik ben blijkbaar niet de enige die klaar is met goede (of eigenlijk goedbedoelde) voornemens. Succes met je lokale fotografieproject!

  Groet, Erik

  1. Inderdaad Erik, ik zag je column vorige week verschijnen en moest ook gelijk de link leggen met mijn op dat moment nog niet verschenen column. Zag ook direct de overeenkomsten. Zelfde denklijn wat dat betreft.

 4. Door Andrea Gulickx op 26 januari 2018 om 18:05

  Hey Jan, wat een leuk artikel en wat leuk mijn naam erin tegen te komen met mijn wazige foto’s haha.. tof ! Als ik heel eerlijk ben, ben ik juist helemaal geen project fotograaf en dat was voor mij ook wel erg wennen, het gaf soms ook wel een druk als je dan eenmaal hebt besloten een boek te maken. Ik ben stiekum blij dat het nu klaar is, genoeg andere dingen die ik leuk vindt om uit te proberen. En weer wat meer macro is ook heerlijk. Maar de Waal blijft mij trekken en
  ik blijf bewegen. Het is heerlijk om iets in je buurt te hebben en het steeds te zien veranderen. Het is nooit hetzelfde. Dus ik kan je heel goed begrijpen. Je hebt een mooi plan gekozen en dat zal inderdaad wel heel wat tijd kosten. Dat gaat wel goed komen bij jou als ik de eerste beelden zie. Heel veel succes ermee.

  1. Dag Andrea, leuk zo je reactie ! Ik hoop weer veel macro foto’s van je te zien en misschien kom ik hier nog wel een keer weer voor bijleren. Het wazige laat ik lekker aan me voorbijgaan haha. Ook al is projectmatig werken niet je ding, het project de Waal loont wel ! Super hoor.

   1. Door Andrea Gulickx op 29 januari 2018 om 08:55

    Dank je wel Jan. Ja de macrofoto’s komen ook weer hoor. En altijd leuk je weer te zien en is het niet op een workshop dan misschien wel ergens anders. Groetjes Andrea

 5. 2018 staat bij mij in het teken van genieten van de natuur. Geen hoogdravende projecten, geen diepzinnige teksten schrijven die toch niemand leest. Geen blablablabla. Gewoon lekker voor mezelf genieten van fotograferen en van wat ik tegenkom. En of dat nou de 10.0000.0000ste foto van hetzelfde onderwerp oplevert of niet, dat maakt niet uit. Als ik er zelf maar lol aan beleef. Het prutsen en lekker bezig zijn terplekke, dat vind ik geweldig. Genieten en verwonderen over hele kleine dingen. Uiteindelijk komen al die plaatjes op een harde schijf en thats it.

  1. Dan geniet en verwonder ik lekker met je mee Bert, project of geen project je platen zijn (bijna) altijd een genot om naar te kijken.

 6. Prachtig uitgangspunt, focussen op je local patch ipv de hele wereld te willen zien. Zorgt in mijn ogen voor veel meer verdieping en ook de mooiste beelden omdat je op elk moment van de dag op pad kunt en het hele jaar kan volgen. Heel veel succes, ik zie de resultaten met enthousiasme tegemoet!

  1. Ik heb er ook heel veel zin in Johan. Heb jaren geleden zo’n project gedaan van het Haaksbergerveen. Heb zelden zoveel geleerd en gedaan als in dat jaar. Hoop dat dit ook weer zo;n jaar wordt.We gaan het zien.

 7. Ik fotografeer al jaren dicht bij huis, omdat ik voor mijn werk al erg veel moet reizen naar het buitenland. Gelukkig is er altijd wel wat moois te vinden rondom mijn woonplaats. En af en toe komen er ook nog zeldzame vogels en insecten voorbij waar ik me dan volledig op kan storten. Zo vond ik vorig jaar een zeldzame Sierlijke Witsnuitlibel in Zwolle, en waren er ook een paar weken diverse Roodpootvalken en Pestvogels aanwezig. Voordeel van dicht bij huis is dat je er vaker naar toe kan gaan zonder dat het een vermogen kost en je daardoor ook meer kan verdiepen in een onderwerp.

  1. Met name dat verdiepen is een van de redenen dat ik met dit project aan de gang ga. Zeldzaamheden zijn hierbij mooi meegenomen, en hoop ook net als jij eens een keer iets als een pestvogel oid tegen het lijf te lopen. Door telkens naar hetzelfde gebied terug te gaan is de kans mi veel groter om mooie platen te maken. Je weet op een gegeven moment welk deel van het gebied in welke omstandigheden de beste kansen bieden.

 8. Een echt leuk project, ben heel benieuwd naar je foto’s. Zelf ben ik al enige tijd bezig met een project in mijn eigen provincie Drenthe. Verwacht dat ik er zeker meerdere jaren zoet mee zal zijn, mede omdat ik mijn onderwerp in alle seizoenen wil vastleggen net als jij dat van plan bent. Plus dat het weer van grote invloed is, of ik mijn ‘typische Drentse’ eeuwenoude onderwerp kan vastleggen. Het zijn meer cultuurlandschappen dan natuurlandschappen. Voor mij is het een passie om juist dit vast te leggen.

  1. Als geboren Drent kan ik me jouw passie voor het Drentse cultuurlandschap heel goed voorstellen. Ben zelf heel bekend met de omgeving van Rolde en Gasselte en zou hier graag nog eens een keer wat fototijd door willen brengen. Ik heb op fotoclub Natuurfocus al eens een lezing van je gezien, en was onder de indruk van je mooie beelden. In mijn gebied verwacht ik ook wel enkele jaren door te kunnen brengen, het is zo gevarieerd en veelzijdig dat dat makkelijk vele seizoenen foto’s moet opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *