Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een ondergewaardeerd accessoire

Oculairdop

Je hebt het niet dagelijks nodig, sterker zelfs, eigenlijk gebruik je het maar zelden, maar dat kleine rubberen flapje wat zo handig aan je camerariem past kan soms een groot verschil maken. De oculairdop, want zo heet het in de handleiding, gebruik je om de zoeker van je camera af te dekken. Hiertoe schuif je het op de plek waar normaal de zogenaamde oogschelp zit waardoor er geen licht via de zoeker in je camera kan komen. Dit is vooral van belang bij (heel) lange belichtingstijden of bij series opnames waarbij het van belang is dat je belichting steeds hetzelfde is zoals bijvoorbeeld wanneer je een timelapse maakt.

Een heel praktische oplossing om vals licht tegen te gaan was het kleine hendeltje waarmee je het oculair van de Praktica EE2 kon openen en sluiten.
Een heel praktische jaren zeventig oplossing om vals licht tegen te gaan was het kleine hendeltje waarmee je de zoeker van de Praktica EE 2 kon openen en sluiten.

 

Geef een reactie

2 reacties

  1. Je hoeft echt niet terug te gaan naar de jaren 70 voor zulke praktische oplossingen, de Sony A900 heeft dat ook (net als veel ‘professionele’ camera’s. Bij camera’s met een elektronische zoeker (zoals de Sony A77) is het zelfs overbodig om het oculair af te sluiten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u