Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een warme huwelijksreis naar het ‘koude’ IJsland

Een roadtrip door het ruige IJsland, elke natuurfotograaf droomt ervan, dat doe ik al jaren en dromen moet je verwezenlijken. Wanneer is het dan de beste tijd om te gaan? Wanneer gun je jezelf zo’n reis? Qua timing bevind ik mij op glad ijs(land), want we gaan op een gecombineerde huwelijks- en fotografiereis als kersvers getrouwd stel! Gelukkig houdt mijn vrouw ook van de natuur, maar het fotograferen ervan is wat anders. Na 15 jaar ‘verkering’ kunnen we inmiddels wel tegen een stoot. Deze uitdaging gaan we samen graag aan!
Rijden over de F208 door de IJslandse Highlands langs de Stútur krater.
Rijden over de F208 door de IJslandse Highlands langs de Stútur krater. Fotograaf: Danny Slijfer

Tijdens de landing in Keflavík, kijkend over het uitgestrekte landschap, smelt mijn fotografische egoïsme al snel als sneeuw voor mijn zonnetje, nader genoemd mijn vrouw Melissa. Het gevaar schuilt in een klein hoekje, verpest ik hier mijn huwelijk dan kan ik onverwachts verdwijnen in de Highlands en niemand die mij en mijn camera ooit nog terug zal vinden. Highlands, brr een koude rilling trekt vanuit mijn rug naar het toetsenbord..

Hand in hand sigthseeing

Onze huwelijksreis begon heerlijk rustig. Romantisch hand in hand sightseeing in de omgeving van de toeristische Golden Cirkel. Hier en daar een fotomoment, niks aan het handje. We trekken door naar de prachtig gekleurde, geothermische bergketen Kerlingarfjöll. De fantastische uitzichten, details en rotte eieren geur vergeten we nooit meer.  We eindigen in het Highland Center Hrauneyjar, onverwachts overviel mij een lichte spanning, alsof ons prille huwelijk hier getest gaat worden.

Het bijzondere landschap van bergketen Kerlingarfjöll.
Het bijzondere landschap van bergketen Kerlingarfjöll. Fotograaf: Danny Slijfer
Een detailopname van de hoge Háifoss waterval in de Hooglanden van IJsland.
Een detailopname van de hoge Háifoss waterval in de Hooglanden van IJsland. Fotograaf: Danny Slijfer

Rivercrossing als huwelijkstest

De volgende morgen in de ontbijtzaal hapt de yoghurt met iets te veel muesli maar moeilijk weg. De mensen om mij heen lijken al maanden één te zijn met de IJslandse Highlands. Ook wij trekken vandaag de ruigte in, een uitgestrekt niemandsland ver weg van de beschaving, slik. Vandaag berijden we één van de moeilijkste wegen, de F208 richting Grafarkirkja. De wegenwebsite road.is meldt geen bijzonderheden en de weeromstandigheden zijn perfect voor eind september.

Mijn spanning glijdt weg tijdens het rijden in een bizar mooi uitgestrekt maanlandschap met fluoriserend groene bergketens, helder blauwe riviertjes en rode kraters. Uren stuiteren we verder, deels van blijdschap en grotendeels door de gaten in de ‘weg’. Ineens slaat het noodlot toe, het weer besluit drastisch om te slaan. Binnen enkele minuten bevinden wij ons in één grijze regenwaas. Terwijl ik op dat moment oog in oog sta met een stelletje wilde zwanen commandeert Melissa onrustig dat we beter kunnen doorrijden. Ik grap nog: er bestaat in IJsland geen slecht weer, maar wel slechte kleding. Een welbekend grapje, maar totaal ongepast, want enkele minuten later staan we als huwelijkskoppel compleet doorweekt te discussiëren voor een flink uitdagende rivercrossing!

Fluoriserend groene lijnen op de donkere lavagronden van de heuvels.
Fluoriserend groene lijnen op de donkere lavagronden van de heuvels. Fotograaf: Danny Slijfer

Nietig

We besluiten ervoor te gaan, als echte survivalaars behalen we de overkant, blij dat we geen vijf uur hoeven om te rijden. Handje klap en door naar.. een rivercrossing! Onmogelijk deze, en nu? Uit het niets verschijnen twee beschermengelen in grote 4×4 wagens. Ze hoppen van eilandje naar eilandje alsof het de normaalste zaak van de wereld  is. Wij erachteraan en we overleven nog minimaal vijftien rivercrossings, waarbij van de laatste van spanning onze broek bijna volliep. Een kilometer verderop staat één van de, wat leek relaxte, bestuurders vol adrenaline flink zijn sigaret te inhaleren. Hij steekt zijn duim op, zijn overvallen gezichtsuitdrukking staat nog in standje paniek. Wat zijn wij nietig in vergelijking met de kracht van de IJslandse natuur.

De ruige IJslandse wildernis waar in de wijde omgeving geen mens te bekennen is.
De ruige IJslandse wildernis waar in de wijde omgeving geen mens te bekennen is. Fotograaf: Danny Slijfer

De volgende ochtend ontdekken we dat we in alle commotie onze nummerplaat verloren zijn. Met een scheve lach vertrekken we richting het zuidoosten. We passeren immense gletsjers en om helemaal zen te worden varen we over het gletsjermeer Jökulsárlón. We zien Harlekijneenden in Vestrahorn, zeehonden tussen ijsschotsen, zwarte lavastranden met ruige golven bij Reynisfjara en we sluiten onze dagen af bij imposante watervallen.

Het barst van het leven rondom de ijsschotsen in het Jökulsárlón meer. Vele vogels en zeehonden hebben we gezien.
Het barst van het leven rondom de ijsschotsen in het Jökulsárlón meer. Vele vogels en zeehonden hebben we gezien. Fotograaf: Danny Slijfer

Code geel en een rood lampje

Goed voor het huwelijk is een ontspannen dagje Reykjavik. Onverwachts stuiten we op een galerij met vele mooie platen van natuurfotograaf Iurie Belegurschivan. Vol inspiratie gaan we door naar het schiereiland Snæfellsnes, waar we overnachten bij de populaire berg Kirkjufell. De volgende dag vertrekken we in code geel naar de Westfjorden, ons laatste gedeelte van de reis. Onrustige weeromstandigheden doorstaan we om vervolgens te belanden in een volgende huwelijkscrisis. Een misrekening, waardoor het benzinelampje al veel te lang brandt. Gelukkig vinden we net een tankstation voor een kilometers lange tunnel. We eindigen in Reykhólar, een winderig spookdorp met een uitgestorven hostel.

In de Westfjorden fotografeer ik een grote kolonie zeehonden, overal kwamen we ze tegen langs de kust.
In de Westfjorden fotografeer ik een grote kolonie zeehonden, overal kwamen we ze tegen langs de kust. Fotograaf: Danny Slijfer

Elke natuurfotograaf heeft stiekem een wensenlijst. Zo ook ik, al is het tegen beter weten in. Mijn top drie bestond uit: poolvos, IJslandse alpensneeuwhoender en het noorderlicht. Ik begon hem te knijpen, want we hadden nog steeds geen schim van ze vernomen. Ondertussen zijn we aangekomen in Ísafjördur, waar we twee nachten verblijven in de hoop op het noorderlicht. De aurora- en weerapps zijn ons goed gezind. Samen staan we verkleumend hand in hand onder de sterrenhemel aan de baai. Wachtend op iets buitenaards mooi, iets wat niet valt uit te leggen in woorden. Boven zee ontstaat een groene waas dat zich binnen enkele minuten vormt tot een uren durende dansende lichtshow! Sprakeloos en met grote ogen keren we huiswaarts.

De wilde poolvos hebben we helaas niet gevonden, maar bij het Poolvoscentrum in Sudavik hebben een opgevangen poolvos mogen aanschouwen. Deze poolvossen worden opgevangen wanneer ze zichzelf niet meer kunnen redden in de natuur.
De wilde poolvos hebben we helaas niet gevonden, maar bij het Poolvoscentrum in Sudavik hebben een opgevangen poolvos mogen aanschouwen. Deze poolvossen worden opgevangen wanneer ze zichzelf niet meer kunnen redden in de natuur. Fotograaf: Danny Slijfer

De één slaapt terwijl de ander stuitert

Voor de volgende nacht zijn Melissa en de apps weinig enthousiast, ik heb goede hoop. Onze batterij is leeg, daarom liggen we op tijd in bed. Nou ja liggen, om de minuut sta ik onrustig voor het raam. Ik moet en zal naar buiten, het liefst samen. Vijf minuten later sta ik alleen buiten. Ik beloof contact te houden wat betreft noorderlicht en mijn veiligheid. Gewapend met statief beklim ik de steile heuvel van het fjord en settel mij op een rotsblok.

Binnen een half uur dansen de groene, rode en paarse lichten mij om de oren. Zoveel mooier en helderder dan afgelopen nacht. Snel Melissa bellen. Huh, hoe kan dat nou? Mobiel ramleeg! Huwelijkscrisis drie? Tja, nu weggaan is geen optie, vrouwlief zorgen laten maken ook niet.. Ik kies voor het noorderlicht. De tijd vliegt, maar het is nog zo mooi! Mijn onderbuikgevoelens schreeuwen dat het toch tijd is om te gaan. Voorzichtig kruip ik in bed, ze slaapt. Totdat ik mij opwarm aan haar en ze half slaperig zegt; is je mobiel weer uitgevallen? Ze lacht, ondertussen kent ze me als geen ander en raakt ze niet zo snel meer in paniek. Ik zeg nog: vannacht was mijn hoogtepunt, slaap lekker.

Prachtig Noorderlicht boven de zee gezien vanaf Ísafjördur.
Prachtig Noorderlicht boven de zee gezien vanaf Ísafjördur. Fotograaf: Danny Slijfer

Afscheidscadeau

We rijden door prachtige herfstgekleurde fjorden. Ineens duikt er een zeearend voor ons op, allerlei vogels vliegen in angst op voor dit grote gevaarte. Uit mijn ooghoeken vliegt laag over de weg een witbruin exemplaar, een IJslandse alpensneeuwhoender? Die zeearend kan mij wat. Een paar minuten later jubel ik het fluisterend uit, gevonden! Het zoveelste besefmoment breekt aan, lig je dan tussen de rotsen in de Westfjorden, oog in oog met deze prachtige inheemse soort.

Mijn telefoon gaat, het is Melissa: schiet op! We staan hartstikke onveilig langs de weg. Onderweg passeren we nog het poolvosmuseum, zo zie ik toch nog een opgevangen poolvos. Onze laatste dag breekt aan op het schiereiland Reykjanes. Een reis om nooit te vergeten! Alsof we maanden weg zijn geweest, Op de laatste dag krijgen we nog een afscheidscadeau van vijf alpensneeuwhoenders bij elkaar. IJsland bedankt!

De gevonden IJslandse alpensneeuwhoender dankzij de zeearend in de Westfjorden.
De gevonden IJslandse alpensneeuwhoender dankzij de zeearend in de Westfjorden. Fotograaf: Danny Slijfer

Meer IJslandfoto’s zien? Ga dan naar mijn website of mijn Instagram account.

Geef een reactie

16 reacties

 1. Wat geweldig moet dat zijn geweest Danny.
  Ja, ik herken wel van die -samengeknepen-billen-momentjes van een reis die wij eens maakten in Noorwegen.
  Tjonge, wat spannend!
  Maar zo te horen hebben ook jullie het zo tof gehad daar!

  1. Dankjewel Marianne voor je leuke berichtje! Hahaha ja Noorwegen is ook een leuk land met fijne verassingen. 😉 Ja we hebben het heel erg naar onze zin gehad, een land om nooit meer te vergeten!

 2. Wat een heerlijk verhaal om te lezen, met prachtige foto’s. Wanneer ga je aan je boek beginnen?
  En denk dat je wel mazzel hebt met Melissa, niet alle partners van natuurfotografen zijn zo geduldig 😉

  1. Hoi Eline, Dankjewel voor de fijne en mooie complimenten! Hahaha ik heb veel geluk met het geduld van Melissa, maar ook bij haar is soms de koek op haha. Een boek.. Wie weet, ooit.. Ik heb genoeg te vertellen in ieder geval haha.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

16 reacties

 1. Wat geweldig moet dat zijn geweest Danny.
  Ja, ik herken wel van die -samengeknepen-billen-momentjes van een reis die wij eens maakten in Noorwegen.
  Tjonge, wat spannend!
  Maar zo te horen hebben ook jullie het zo tof gehad daar!

  1. Dankjewel Marianne voor je leuke berichtje! Hahaha ja Noorwegen is ook een leuk land met fijne verassingen. 😉 Ja we hebben het heel erg naar onze zin gehad, een land om nooit meer te vergeten!

 2. Wat een heerlijk verhaal om te lezen, met prachtige foto’s. Wanneer ga je aan je boek beginnen?
  En denk dat je wel mazzel hebt met Melissa, niet alle partners van natuurfotografen zijn zo geduldig 😉

  1. Hoi Eline, Dankjewel voor de fijne en mooie complimenten! Hahaha ik heb veel geluk met het geduld van Melissa, maar ook bij haar is soms de koek op haha. Een boek.. Wie weet, ooit.. Ik heb genoeg te vertellen in ieder geval haha.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Danny Slijfer

Danny Slijfer

Danny Slijfer uit Dieren (Veluwezoom). Allround natuurfotograaf die wordt geraakt door de natuur en zijn geluk en passie graag deelt.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: