De week van Frans Lanting

De van oorsprong Nederlandse natuurfotograaf Frans Lanting, misschien wel de meest beroemde natuurfotograaf ter wereld, was in januari een week in Nederland. Johan van der Wielen volgde zijn activiteiten, ging naar zijn masterclass en lezing en was diep onder de indruk.

Eind januari was Frans Lanting, voor velen hèt grote voorbeeld in de natuurfotografie, even in Nederland. Zoals Humberto Tan tijdens RTL Late Night zei tijdens de presentatie van de foto’s uit de Oostvaardersplassen: ‘de Johan Cruijf” van de natuurfotografie, en ik vermoed dat hij daarbij alleen de positieve dingen van Johan mee bedoelde. Voor die paar mensen die Frans Lanting niet kennen hoef ik maar National Geographic fotograaf te zeggen, of winnaar BBC Wildlife Photographer of the Year, World Press Photo of de Ansel Adams Award. Maar hij is vooral bekend geworden door zijn ambassadeurschap voor het Wereld Natuur Fonds en zijn pakkende boeken voor Taschen, waaronder het bekroonde Life, a journey through time.

De echte winnaar van de Frans Lanting Award?

De symboliek van titel en activiteit: do what you preach
Frans symboliseert titel en activiteit: do what you preach

‘De week van Frans Lanting’ begon met de privé-workshop die hij gaf aan de winnaars van de Frans Lanting Award 2014, samen met Humberto. Tijdens de show werden de acht mooiste beelden van die dag getoond. Frans zat aan tafel, bescheiden en ingetogen, camera in de hand om tijdens de show foto’s te kunnen maken, terwijl Humberto vooral het woord had.

En hoe mooi ook de beelden van zowel de winnaars als van Humberto… het ene beeld van Frans, gemaakt die ochtend, stak er met kop en schouders bovenuit. Ondanks dat hij zelf wilde, en dat meende hij oprecht, dat het een gezamenlijk project was, dat het niet uitmaakte wie de beelden had gemaakt… spreekt de visie en kunde van de meester uit het beeld. Zo bescheiden en ingetogen als Frans blijft, zo sereen, verstild maar pakkend, zijn zijn beelden.

Masterclass

En dat was nog maar het begin. Op vrijdag 25 januari gaf Frans, in samenwerking met Natuurfotografen Verbond Nederland (NVN) en EMS films, een masterclass met als thema ‘iedere foto vertelt een verhaal’.  Voor een kleine club geïnteresseerden, waaronder een handjevol beroepsfotografen, vertelde hij over ’the art of seeing’, zijn visie op een beeld en over de manier waarop je met een beeld of serie een verhaal kan vertellen. Hoe je een boodschap over kunt brengen en dat je als fotograaf eigenlijk altijd een boodschap overbrengt, zelfs onbedoeld.

Na de pauze was het tijd voor ons. De aanwezigen hadden vooraf de mogelijkheid gehad om eigen beelden in te sturen, waaruit een kleine selectie door Frans werd besproken. Nog buiten het feit of het bespreken voor iedereen nuttig was, kan ik oprecht stellen dat het feit dat jouw beeld op 4x6m geprojecteerd wordt en besproken door Frans Lanting een geweldige ervaring is. Eind februari ga ik op Lofoten (Noorwegen) proberen het beeld opnieuw te maken met in mijn achterhoofd de opmerkingen van Frans.

De dag sloot hij af met een korte introductie tot zijn levenswerk Life, a journey through time. Hoe kwam hij op dit project (van National Geographic via biodiversiteit en degenkrabben tot een tijdreiziger met een camera) en hoe heeft hij het vervolmaakt door het te combineren met een symfonie speciaal hiervoor gecomponeerd door Philip Glass. Tijdens de masterclass heeft Frans ons meegenomen met zijn ‘gedicht’ door de tijd, met beelden en met een stuk uit het multimediale spektakel van beelden en concert. Moe, vol met indrukken maar vooral vol inspiratie ging ik naar huis…

Maar ik was nog niet klaar met Frans.

The art of seeing

Als hij eenmaal in Nederland is wil ik er van genieten. Op zondag 25 januari gaf hij i.s.m. National Geographic een lezing over ’the art of seeing’, in tegenstelling tot dezelfde titel als vrijdag een andere inhoud.

Maar niet alleen de inhoud was anders, ook de omstandigheden. Was vrijdag een intieme bijeenkomst met nog geen 100 mensen, zondag werd ik bekneld als een voetbalfan bij het betreden van de arena… maar liefst 1000 mensen wilde als eerste de zaal in, menig popartiest zou trots zijn op zo’n aanloop en aandacht!

In deze kortere sessie vertelde Frans over zijn ontwikkeling en vooral avonturen. Tijdens de pauze kon je proberen bij hem te komen voor een handtekening in één van zijn boeken, mocht het je gelukt zijn om nog een exemplaar te bemachtigen. En ook nu werden een klein aantal beelden van toehoorders, vooraf ingestuurd, door Frans geselecteerd om te bespreken. En wederom was ik apetrots met mijn beeld groot op het scherm… zelfde Lofoten, andere setting. Maar deze keer ging ik niet mee in zijn oordeel… of ben ik nu erg dom?

 

Frans Lanting bespreekt mijn beeld... * trots *
Frans Lanting bespreekt mijn beeld… * trots *

Eye to eye with Frans

Wat kunnen we nog meer van Frans Lanting verwachten? In ieder geval heeft hij laten zien dat, hoe beroemd en gevierd hij ook is, hij zijn vaderland niet heeft vergeten. Het komend jaar komt er een nieuwe Frans Lanting Award in samenwerking met National Geographic en het Wereld Natuur Fonds.

Het Nederlands is niet accentloos mee maar hij blijft bescheiden en ingetogen. Hij pakt gewoon zijn camera en statief op het podium om een groepsfoto van zijn publiek te maken, hij blijft enthousiast over kleine dingen en heeft volle aandacht voor dat wat hem raakt… niet de natuur… maar het leven! Hoe mooi kun je het zeggen…

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u