Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een “winters” weekje weg; wandelen en fotograferen in het Lake District

Eind januari of begin februari is een heerlijke periode om te reizen. Een paar weken na de feestdagen maar nog voor de lente echt aanbreekt. Die weken zijn voor mij een welkome break om er eens even op uit te trekken. Waar veel mensen kiezen voor een zon- of juist een wintersportvakantie, is voor mij fotografie het uitgangspunt. En ik wil lekker kunnen wandelen. Ik heb Britse roots. Tel je dat op bij ‘fotografie’ en ‘wandelen’ dan is het niet zo verwonderlijk dat ik vaak in Engeland kom. Deze keer ging de reis naar het Lake District.
‘Wast Water’, het meest afgelegen en diepste meer van het Lake District en met stip op nummer 1 van mijn favoriete plekjes daar. Fotograaf: Renate van den Boom

Lake District

Het Lake District ligt in het noordwesten van Engeland, in het graafschap Cumbria. Het is een bergachtig gebied met, zoals de naam al suggereert, veel water. Het is ruim 2000 km² groot en alle bergen in Engeland hoger dan 900 meter liggen in dit gebied.

Buiten het feit dat je hier talloze wandelingen kunt maken, is het wat mij betreft ook de ultieme plek voor landschapsfotografie. Door het water heb je vaak fantastisch licht, ook (of misschien wel juist) in de winter. De bergen en bossen vormen een prachtig decor waardoor je als fotograaf volledig los kunt gaan.

Bloeiende gaspeldoorn

Wast Water is mijn favoriete locatie. Het is het meest afgelegen en het diepste meer van het Lake District. Scafell Pike, de hoogste berg van Engeland (978 meter) ligt hier, samen met nog enkele andere hoge toppen. Scafell Pike is prima te beklimmen voor de avonturiers, maar Wast Water zelf is al een mooi onderwerp voor de landschapsfotograaf. In februari begint de gaspeldoorn, daar in groten getale aanwezig, al te bloeien. De gele bloemen brengen wat extra kleur in de foto’s. Ik vind het schitterende planten om in mijn compositie te gebruiken. Overigens vind je gaspeldoorn in een groot gedeelte van het Lake District.

Gaspeldoorn bij het Wast Water. Op de achtergrond Scafell Pike, de hoogste berg van Engeland. Fotograaf: Renate van den Boom

Wandelen

Het gebied kent talloze wandelpaden, of je nu de bergen in wilt of door de valleien wilt wandelen. In tegenstelling tot vorig jaar, toen ik dit gebied in dezelfde periode bezocht, was er deze keer weinig sneeuw op de toppen te bespeuren. Ook hier een zachte winter met heel erg veel regen. Gelukkig zat het weer de week dat ik er was mee en ik heb nauwelijks regen gezien.

Wandelen geeft me veel rust en natuurlijk gaan de fotografiespullen dan mee. Ik vind het wel altijd lastig om een keuze te maken welke lenzen ik mee ga nemen. Met twee camera’s, een stuk of 3 a 4 lenzen, filters, statief en andere kleine fotografiebenodigdheden loopt het gewicht al aardig op. Daar komen dan natuurlijk ook nog lunchpakket, water, EHBO pakketje, kleding en andere spullen bij. Gelukkig heb ik een goede rugtas, waar alles prima in mee te nemen is. Maar je hebt dan wel heel wat kilootjes op je rug!

Holme Fells, een heerlijk gebied om te wandelen. Toegankelijk en toch kwam ik er niemand tegen, het voordeel van de winterperiode. Op de achtergrond de pieken van de Langdale Pikes. Fotograaf: Renate van den Boom

Watervallen

Het is waarschijnlijk niet verrassend dat je in het gebied tientallen watervallen hebt. Door de natte winter, was er veel water in de rivieren wat de watervallen nog net een beetje spectaculairder maakte. Dat levert dan weer mooie beelden op bij de wandelingen, heerlijke lunchplekken en vooral natuurlijk volop onderwerpen voor de fotografie. Omdat ik altijd mijn filters en statief bij me heb, ook tijdens de wandelingen, kon ik daar lekker aan de gang met lange sluitertijden.

Stock Ghyll Force, vlakbij het plaatsje Ambleside. Fotograaf: Renate van den Boom

Vogels kijken

Als groot vogelliefhebber kan ik nooit thuiskomen zonder een vogelfoto gemaakt te hebben. Alhoewel ik me deze keer vooral gericht heb op landschapsfotografie, speuren mijn ogen en oren onbewust ook elk vogeltje op. Dat hoeven voor mij geen “bijzondere” soorten te zijn. Ik hoorde al volop zingende mezen en lijsters, meer dan genoeg om een grote grijns op mijn gezicht te toveren. Daar word ik nou vrolijk van! En als een groepje staartmezen rondom je aan het foerageren is, dan moet de telelens natuurlijk even tevoorschijn gehaald worden! Ik gebruik twee camera’s zodat ik niet steeds van lens hoef te wisselen. Zo heb ik de spiegelreflex met telelens altijd binnen no-time in mijn handen, mocht een vogel zich laten zien!

Het plezier van de ‘gewone soort’. Fotograaf: Renate van den Boom

Ook voor de minder avontuurlijke wandelaar en fotograaf

Het Lake District biedt dus diverse mogelijkheden voor de fotograaf. Het is een relatief klein gebied en veel plekken zijn prima te bereiken met de auto of een korte wandeling. Mocht je nu niet heel erg warmlopen voor lange wandelingen met lunchpakketjes of gesjouw met veel bepakking, niet getreurd! Er zijn overal wel leuke dorpjes of stadjes met pubs en tearooms waar je een heerlijke tussenstop kunt maken voor de lunch. En geloof me, thee en scones met cream smaken heerlijk na een paar uur in de buitenlucht!

Een eenzame zaagbek bij zonsondergang op Coniston Water. Fotograaf: Renate van den Boom

Wat is jullie favoriete fotobestemming in de winter?

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: